06.10.2016, 11:47 | Af: Kristina Hvas Stokholm | Foto: Getty Images

Et verdenstalent med støvlerne plantet i den midtjyske muld

Kom tæt på midtbanetalentet Mikkel Duelund hvis navn klingede på The Guardians liste over verdens største talenter fra årgang 1997

Med 15 minutter tilbage af kampen bliver han kaldt til start. Nu sker det. Hjertet galoperer af sted i en eufori af spænding og nervøsitet. Fem gange på bænken har ellers gjort den unge ulv sulten efter spilletid i den sorte trøje, og nu bliver det virkeligt. Lungerne hiver efter vejret, da talentet bliver klappet på banen. Efter fem intense minutter på grønsværen lægger nervøsiteten sig. Mikkel Duelund leverer en fornuftig indsats på hjemmebanen. Til dato de hårdeste minutter, men en helt fantastisk følelse.

Sådan beskriver Mikkel Duelund sin Superliga-debut i sejren over Hobro – en debut der kulminerede, da det dengang blot 17-årig talent kunne løfte mesterskabstrofæet i FC Midtjylland. I sommers satte den driblestærke midtbanespiller efter et langt tilløb sin underskrift på en kontrakt med ulvene, der binder ham til klubben i de næste fem sæsoner.

- Aftalen er perfekt for mig. Jeg gjorde mig mange overvejelser, men det er et spørgsmål om at tro på klubben, på trænerne og på spillerne. Det føler jeg, at jeg gør, og dermed blev underskriften ikke noget problem, siger Mikkel Duelund.

Blandt verdens 40 bedste
Han satte sit navn på verdenskortet, da den store engelske avis The Guardian anerkendte danskerens præsentationer med en plads på listen over de 40 største talenter i verden fra sin årgang. Anerkendelsen betyder meget for stortalentet, men det er ikke noget, han tænker over til hverdag.

- Jeg bruger ikke så meget tid på den mere, men sådan nogle priser er vigtige. Det giver et enormt selvtillidsboost, når jeg bliver anerkendt for min indsats.

Mikkel Duelund beskriver sig selv som en fodboldspiller, hvis præstationer afhænger meget af troen på sig selv, inden han går på banen.

- Hvis jeg har selvtillid, spiller jeg oftest godt, hvis ikke, spiller jeg dårligt. Derfor skal jeg forsøge at bruge de anerkendelser og priser, jeg modtager, på bedste vis, siger Mikkel Duelund.

Talentet og den internationale anerkendelse har da også vakt udenlandske klubbers opmærksomhed. Men for Mikkel Duelund er det helt rigtige valg at blive i FC Midtjylland og udvikle sig som fodboldspiller.

- Engang vil jeg gerne prøve mig af i en større liga, men lige nu er mit fokus 100 procent på holdet. Jeg føler mig ikke færdigudviklet i FC Midtjylland, og klubben har stadig en masse at give mig, fastslår den kreative midtbanespiller.

Et produkt af FC Midtjyllands akademi
Han er en del af den gyldne årgang 1997, der hentede tre guldmedaljer og en sølvmedalje i deres akademitid. Inden sin entré på akademiet i Ikast spillede han et år på FCM Elitefodboldskole i Herning. Resten af fodboldfortiden skal findes i Aarhus, hvor talentet startede boldtrilleriet i en række forstadsklubber, inden han som 11-årig trak den ”hvi’e” AGF-trøje over hovedet. Det målfarlige fodboldtalent fik mod på mere, og i en alder af 14 år stod bejlerne fra FC Midtjylland klar.

- FC Midtjylland har altid haft et rigtigt godt ry omkring akademiet, og jeg følte, at det var en ære at blive sat i forbindelse med akademiet. Tilbuddet var simpelthen for attraktivt at sige nej til, siger Mikkel Duelund.

Meget at lære endnu
Mikkel Duelund rykkede til den midtjyske klub, og talentet fornægtede sig ikke. Han startede på akademiet og tog de første spadestik frem mod det helt store mål – Superliga-debut. Det kunne han sætte flueben ved som 17-årig.

- Det er gået meget stærkt, men jeg føler, at jeg har prøvet det meste på ungdomsniveau. Jeg har været på bænken, jeg har været stamspiller. Jeg har været rigtig vigtig for et hold, og jeg har været rigtig dyr for et hold. Alt det skal jeg forsøge at tage op på superliga-niveau, siger Mikkel Duelund og fortsætter:

- Jeg er slet ikke færdig med at etablere mig som både menneske og som fodboldspiller på øverste hylde. Det er en proces jeg er i gang med her i FC Midtjylland.

Mikkel Duelund er foreløbig noteret for 52 kampe og 10 mål for FC Midtjylland.