01.12.2019, 20:16 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

Den norske målmaskine fra Trondheim

Denne første søndag i advent handler adventshistorien om Alexander Sørloth, som kun de færreste kendte, da angriberen kom til FC Midtjylland i sommeren 2017 – et halvt år senere var det anderledes efter masser af scoringer og assists

Det blev noteret, men så heller ikke mere.

I sommeren 2017 hentede FC Midtjylland en ung, norsk angriber i den hollandske klub FC Groningen, hvor det på halvandet år var blevet til seks scoringer i 42 kampe.

Kommentarerne til det nye indkøb, som fik en fireårig kontrakt med midtjyderne, svingede mellem afventende respekt og store spørgsmålstegn ud for antallet af scoringer i den hollandske liga, men et halvt år senere var der kun klapsalver og anerkendende nik i retning af den fysisk stærke angriber.

Alexander Sørloth nåede godt nok kun en enkelt halvsæson i FC Midtjylland, men han udnyttede tiden godt.

15 scoringer og ni assists blev det til i 26 kampe, og han endte med at blive det største salg i klubbens, og Superligaens, historie, da den engelske Premier League-klub Crystal Palace i begyndelsen af 2018 hentede Sørloth.

- Jeg husker tiden i FC Midtjylland som helt fantastisk. Vi havde lidt problemer i begyndelsen, mener jeg, men da vi skiftede formation til 3-4-3, blev vi nærmest ustoppelige, siger Alexander Sørloth, som faktisk ikke scorede i sine fem første Superligakampe for sin nye, danske arbejdsgiver.

Men det ændrede sig.

I dag spiller han på en lejekontrakt frem til sommeren 2021 hos den tyrkiske klub Trabzonspor, hvor det i denne sæsons første 21 kampe er blevet til 10 scoringer og fire assists, og derudover har Alexander Sørloth scoret tre gange for Norge i de seneste to EM-kvalifikationskampe.

- Mens jeg var i FC Midtjylland, glædede jeg mig til at komme på arbejde hver eneste dag, og der var en vældig positiv stemning i hele klubben, husker 23-årige Alexander Sørloth, som har genfundet glæden ved fodbold efter en hård periode i Crystal Palace.

- Det gik jo ikke, som jeg håbede i England, og efter et år uden ret meget fodbold, måtte jeg finde noget spilletid igen. Det fik jeg mulighed for i Gent, hvor jeg på en lejeaftale blev genforenet med Jess Thorup, og jeg er meget taknemlig for, at Jess gav mig muligheden for at spille kampe igen. Det var vigtigt for mig i den periode.

Han husker, at overgangen til FC Midtjylland blev klaret på relativ kort tid, og det hele begyndte med en opringning fra agenten.

- Han fortalte mig om interessen, og jeg undersøgte lidt om klubben. Det var meget positivt, så en uge senere havde vi møde med Jess og Claus Steinlein i København, og det møde forstærkede kun mit positive indtryk af klubben. De havde stort kendskab til mig som spiller, og de havde gjort sig tanker om mulighederne for at forløse mit potentiale, siger Alexander Sørloth, som kort efter mødet rejste til Herning for at underskrive den fireårige kontrakt.

Han blev en del af et FCM-mandskab, som han beskriver som meget stærkt og velfungerende, og hurtigt opbyggede han gode relationer til spillere som Gustav Wikheim, Jonas Borring, Rilwan Hassan og anfører Jakob Poulsen.

- For mig personligt var det afgørende med de gode relationer, for det er en nødvendighed, hvis du skal levere mål og assists, og generelt havde vi et hold, som fungerede godt sammen. Derudover passede min rolle i 3-4-3 systemet perfekt til mig. Specielt husker han én af sine scoringer – nemlig overtids-sejrsmålet mod Arka Gdynia på MCH Arena – en scoring som sendte FC Midtjylland videre i Europa League-kvalifikationen.

- Det var en vigtig scoring, både for klubben og mig, og scoringen gav mig stor selvtillid, hvilket var med til at danne fundamentet for mit minderige og gode ophold i FC Midtjylland, siger Alexander Sørloth.

Han husker fortsat tilbage på tiden midt i Jylland med stor glæde, og han trækker på smilebåndet, når snakken falder på de forskellige spillere i truppen.

- Der var mange fantastiske personligheder, men især husker jeg Janus Drachmann og Marc Dal Hende. De lavede practical jokes hele tiden, og de havde nærmest ingen grænser i forhold til, hvad de kunne finde på, men de var også gode til at holde mig på jorden, da jeg begyndte at score mål, slår Trabzonspor-angriberen fast.

Efter afgangen fra FC Midtjylland har det med Alexander Sørloths egne ord været lidt op og ned, men lige nu befinder han sig rigtig godt i Tyrkiet, hvor han både leverer scoringer og assists for Trabzonspor.

- Jeg føler, jeg har fundet det rette sted at være, som han siger. Sådan var følelsen også, da nordmanden satte ild i FC Midtjylland i efteråret 2017, og specielt sammenholdet fra dengang sidder i ham endnu.

- Det var der blandt spillerne, men også i forhold til trænere og staben omkring holdet. Det var altid sjovt at komme på arbejde, og jeg savner da også MCH Arena en smule – den bane har jeg mange gode minder fra, siger Alexander Sørloth, som for alvor skaffede sig et gennembrud med hele 15 scoringer i 26 kampe på den midtjyske hede.

Blå bog
Alexander Sørloth
Alder: 23 år
Fødselssted: Trondheim, Norge