08.12.2019, 09:30 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

FC Midtjylland og drengene fra Thisted glemmer aldrig Farlige Frank

Han er ydmyg grænsende til selvudslettende, men når der var udsigt til en scoring, slog han gerne sig selv halvt ihjel for at komme på måltavlen – anden søndag i advent byder på et møde med FC Midtjyllands klubikon Frank Kristensen

Det var en ganske almindelig fodboldkamp mellem drenge.

Opgøret blev spillet i Thisted, og gæsterne fra Vestervig/Agger IF dominerede, hvilket ikke mindst skyldtes Frank, som scorede gæsternes første syv mål.

Efter den syvende scoring satte gæsternes træner Frank ned som målmand, for nu havde han scoret nok, og de andre skulle jo også være med.

I den resterende del af kampen scorede gæsterne da også kun to gange på vej mod en knusende 9-1 sejr, og de to sidste scoringer blev sat ind af …, Frank.

Når han fik bolden som målmand nede ved eget mål, driblede han hele vejen op i den modsatte ende af banen for at score.

Fordi det var den nemmeste løsning, vurderede han.

Tilnavnet Farlige Frank kommer ikke ud af ingenting, men grundlæggende bryder Frank Kristensen sig ikke om at være i fokus.

Han er ydmyg, på grænsen til selvudslettende, men når det kom til at score mål, var han et monster.

I dag er han 42 år og færdig med at score mål.

Han nåede i 352 kampe for FC Midtjylland at juble over 133 scoringer, og dermed står han for altid som en stor legende i klubbens unge historie, men han var en langsom starter i forhold til at komme i gang med målscoringen på øverste niveau.

- Da jeg i sin tid rejste til det midtjyske, var en ungdomsuddannelse det primære mål for mig. Ikast fS forsøgte at lokke mig allerede året før, men jeg blev hjemme for at tage 10. klasse i vante omgivelser, fortæller Frank Kristensen og tilføjer hurtigt:

- Desuden troede jeg heller ikke, jeg var god nok.

Han indledte sit ophold i Ikast på handelsskolen og danmarksserie-holdet, og på sidstnævnte var det til tider også som udskifter.

- På et tidspunkt blev jeg skadet med en brækket lilletå, og det krævede et par uger i træsko, men det er jo ikke fedt at rende rundt i træsko som ung mand på en handelsskole, så det droppede jeg, husker Frank Kristensen.

Konsekvensen var, at bruddet ikke var vokset sammen, da han konsulterede lægen igen, og så var der intet at gøre – på med træskoene.

- Da jeg kom tilbage efter skaden, scorede jeg 12 mål i fem kampe på danmarksserie-holdet, og så blev det jo lidt svært for cheftræneren at komme udenom mig.

Frank Kristensen var 20 år og syv måneder, da han debuterede på Ikast fS’ bedste mandskab, og det skete i en pokalkamp.

- Jeg var virkelig nervøs hele dagen, og jeg kan huske, at jeg havde en flaske vand med i skole, for nu handlede det om at være seriøs. Det hjalp nu ikke så meget med vandflasken, for jeg var pivringe i første halvleg, erindrer Frank Kristensen, som alligevel oplevede en skelsættende kamp.

- I pausen tog cheftræner Poul Hansen fat i mig, og han sagde, jeg skulle slappe af og bare spille mit spil. Han kunne lige så godt have flået mig ud af kampen – så ringe var jeg inden pausen, erkender Frank Kristensen, som dog kvitterede for tilliden i anden halvleg.

To scoringer, et oplæg til scoring og en FCM-sejr.

- Oplevelsen var definerende for min karriere. Jeg fik masser af selvtillid og tro på, at jeg kunne være med.

Netop den manglende tro på egne evner var ofte en del af Frank Kristensens ydmyge væsen, men scoringerne begyndte at tale for sig selv.

De kom i takt med, at han behandlede sin karriere mere seriøst, og han tænker med stor glæde og taknemlighed stadig tilbage på de mange chancer, han fik i løbet af sit aktive fodbold-liv.

- Jeg kan jo ikke andet end at score mål, tænkte jeg tit, når jeg kiggede på andre og langt bedre fodboldspillere end mig, afslører Frank Kristensen, som selv har to forklaringer på, at han scorede så mange mål.

- For det første var jeg god til at finde plads i de rigtige områder, og derudover var jeg ikke bange for at slå mig. Jeg ofrede alt for at komme til scoringer.

Som lille drengespiller var det til tider en udfordring, at Farlige Frank ikke var ret glad for at aflevere bolden til andre, og måske blev hele fundamentet bygget, da han som treårig fik lov til at spille sammen med ældre drenge.

I dag fylder fodbold stadig meget, da Frank Kristensen underviser på både college, højskole og efterskole, men til gengæld er han kun sjældent gæst på MCH Arena.

- Jeg er meget ydmyg omkring min egen karriere. Jeg er for evigt taknemlig for de mange, store oplevelser, jeg fik, og mange af mine tidligere holdkammerater er i dag en del af teamet omkring FCM’s Superligahold. Jeg føler dog, at jeg får fodbold nok i min dagligdag, og det er grunden til, at jeg ikke så tit er ude for at se Superligafodbold.

Han nåede også at repræsentere Randers FC i sin aktive karriere, men det hele sluttede, hvor det begyndte.

Det blev en tårevædet afsked, hvor MCH Arena hyldede Farlige Frank for de mange kampe og mål.

- Det ærgrer mig da lidt, at jeg slet ikke scorede, da jeg kom tilbage til FC Midtjylland fra Randers FC. Til gengæld kan jeg huske, at jeg elskede at træne – faktisk mere end nogensinde – og jeg vidste jo godt, at det skulle slutte på et tidspunkt. Hvilket det gjorde i sommeren 2014.

FC Midtjylland husker dog for altid Frank Kristensen – præcis som drengene fra Thisted nok heller aldrig har glemt ni-måls skytten fra Vestervig/Agger IF.

Frank Kristensen
Er født i Agger
Spillede for Vestervig/Agger IF, Ikast fS, Randers FC og FC Midtjylland
I FC Midtjylland er han en levende legende med 352 kampe og 133 mål