22.12.2019, 13:40 | Af: Flemming Linnebjerg | Foto: Getty Images

Landsholdsanføreren skabte sit fundament i FC Midtjylland

Fjerde søndag i advent præsenterer vi den danske landsholdsanfører Simon Kjær – en mand som sled hårdt for at få gang i sin fine karriere

For ikke så længe siden førte Simon Kjær Danmark til EM-slutrunden.

Landsholdsanføreren, som snart kan runde landskamp nummer 100, har siden sin debut i 2009 været en central skikkelse i den danske defensiv og hos forskellige europæiske storhold, men i 2004 så verden anderledes ud for spilleren med det uomtvistelige talent.

Han kom nemlig ikke ind på FC Midtjyllands nystartede akademi – i hvert fald ikke i første omgang – men Simon Kjær er et glimrende bevis på, hvad hårdt arbejde, dedikation og viljestyrke fører til, når det garneres med fodboldmæssige færdigheder fra den fine skuffe.

- Det var en dejlig tid på akademiet med et helt fantastisk elitemiljø at udvikle sig i – både som spiller og ungt menneske, husker Simon Kjær.

Det var stedet, hvor han med egne ord lærte, hvad det vil sige at være professionel fodboldspiller, og det udnyttede han til at skabe sig et fundament for en stor karriere, som heldigvis er i gang endnu.

- Jeg lærte i en ung alder, hvad der skal til. Årene på akademiet dannede basen for min karriere med gode trænere og ledere, siger Simon Kjær og tilføjer hurtigt:

- Og gode kammerater, naturligvis.

Simon Kjær begyndte tidligt at snuse til seniorfodbold i FC Midtjylland, og umiddelbart var det ikke den store omvæltning.

- I FC Midtjylland er værdierne de samme, uanset om du er på akademiet eller i Superligatruppen, og det letter naturligvis overgangen for unge spillere. I begyndelsen gik det stille og roligt for mig, men pludselig tog det fart, fortæller landsholdsanføreren, som i samme sæson var akademispiller og Superligaspiller for så at krone en vild sæson med et salg til Palermo i den italienske serie A.

- Det var super-spændende at komme op til de bedste allerede som akademispiller. Jeg kom jo i lære, kan man sige, og det var perfekt, at jeg tidligt fik lov at træne med, for det var i høj grad med til at modne mig som spiller og menneske, mener Simon Kjær.

Han havde som alle andre akademispillere forbilleder i den bedste trup i FC Midtjylland, og pludselig stod han blandt dem og skulle træne med.

- Det var da specielt, for vi så jo op til dem. Jeg var ydmyg over at stå sammen med rutinerede spillere som Claus Madsen og Thomas Thomasberg, og så havde vi jo også en stærk angriber og stor profil i skikkelse af Frank Kristensen.

For Simon Kjær var det sjovt at komme op og træne med de store drenge dengang, selv om der var anderledes i forhold til akademi-træningen.

- Der blev i hvert fald gået lidt mere til den, som Simon Kjær siger med et skævt smil.

Tidligt i karrieren viste store europæiske klubber interesse for Simon Kjær, og han var til prøvetræning i både Lille og selveste Real Madrid, som begge ønskede at tilknytte teenageren fra Danmark.

- Tilfældigheder gjorde, at det aldrig blev til noget, heller ikke med Inter og Monaco, som også viste interesse, men så kom Palermo på banen, siger Simon Kjær.

Italienerne havde den store pung med i baglommen, hvilket gjorde FC Midtjylland interesseret i at sælge den store forsvarsprofil, som også gerne ville til Serie A.

- Italien var kendt for deres mange stærke forsvarsspillere, så jeg mente, det var et godt sted at fortsætte min udvikling, hvilket viste sig at holde stik, fortæller Simon Kjær.

Han husker generelt tilbage på tiden på akademiet og i FC Midtjylland med stor glæde, og der er stadig mange i klubben, som Simon Kjær har kontakt med jævnligt.

- Jeg fik for eksempel en god snak med Kenneth Andersen i Herning i forbindelse med landskampene i november, og mennesker som Claus Steinlein, Rasmus Ankersen, Svend Graversen og Glen Riddersholm fyldte jo også rigtig meget for mig i min tid hos FC Midtjylland.

I det hele taget var der mange gode folk omkring de unge spillere dengang. Der var både hjælp at hente i forhold til fodbold og livet uden for fodboldbanen, og for Simon Kjær var der endda et ekstra plus, da han havde sin far, Jørn Kjær, tæt på i klubben.

- Min far har altid været en kæmpe støtte for mig, og vi har oplevet meget sammen. Han var tæt på via sin ansættelse i klubben, og vi snakkede både dengang og nu meget sammen. Han så mig træne og spille kamp, så ofte det lod sig gøre, og vi har taget mange beslutninger sammen i tidens løb, fortæller Simon Kjær.

Følelserne for FC Midtjylland er intakte hos den danske landsholdsanfører, og han følger stadig med i, hvordan klubben klarer sig – blandt andet via sin far.

- FC Midtjylland er klubben, hvor fundamentet til min karriere blev skabt. Jeg håber altid på gode resultater for klubben, og især er jeg glad for de to mesterskaber samt pokaltitlen til det, der var, er, og altid vil være min klub, slår Simon Kjær fast.

Simon Kjær
Født i Lund ved Horsens
Privat danner han par med Elina
Sammen har parret to børn