Julekalender

21. december: Akademiet i fokus

Akademichef Flemming Broe fortæller om arbejdet med unge spillere, som FC Midtjylland har haft mange dygtige af gennem tiden.

21/12/20
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz

Siden 2004 er der udklækket utallige talenter på FC Midtjyllands akademi.

Tænk bare på navne som Simon Kjær, Pione Sisto, Joachim Andersen, Rasmus Nissen Kristensen og Frank Onyeka.

Det er ikke forkert at sige, at talentudvikling har været en central del af FC Midtjyllands DNA, siden akademiet blev oprettet.

Idéen kom efter en inspirationstur til Nantes i Frankrig i 2004, hvor Claus Steinlein og Flemming Broe blev forelskede i tanken om et midtjysk fodboldakademi.

– Der gik jo ikke lang tid efter den tur til Nantes, før vi havde det første kuld. Vejen fra tanke til handling var ikke lang, husker Flemming Broe, der i dag er akademichef.

Den post overtog han i 2012 fra netop Claus Steinlein, som rykkede videre som ny ordførende direktør. Flemming Broe er ikke i tvivl om, hvad den primære opgave med jobbet er.

– Vi skal uddanne spillere til eget førstehold, som har et salgspotentiale. Det er to vigtige målsætninger, siger Flemming Broe og uddyber om akademiets fordel:

– Det var og er stadig en fantastisk mulighed for spillerne, at de bor på stedet. Fodbold, skole og det sociale liv bliver kombineret på en rigtig god måde, og der er simpelthen bare tid til mere træning.

FCM uddanner til Champions League

Kigger man lidt på, hvilke danske spillere, der har spillet Champions League i efteråret, topper FC Midtjylland den danske klubliste. Ikke færre end otte spillere rundt i Europa har været omkring FCM’s ungdomsafdeling.

Det er Pione Sisto, Frank Onyeka, Mikael Anderson, Erik Sviatchenko, Nicolas Madsen, Gustav Isaksen, Rasmus Nissen Kristensen og Martin Braithwaite. Ingen af de øvrige danske klubber har mere end to spillere på den liste.

Samme tendens var der i øvrigt også sidste år, hvor fem spillere, Simon Kjær, Rasmus Nissen, Paul Onuachu og Joachim Andersen som ungdomsspiller repræsenterede FC Midtjylland.

– Det rimer jo med, at vores målsætning er at uddanne spillere til Superligaen og til videresalg, og at spillerne kan begå sig på et højere niveau. Det er den drøm, alle spillere skal have, siger en tilfreds akademichef Flemming Broe, som fortsætter:

– Når spillere som Gustav Isaksen og Nicolas Madsen, som ikke er vildt gamle, spiller Champions League, sælger de drømmen til en masse drenge, at det kan lade sig gøre. Vejen fra akademiet til Champions League er slet ikke umulig.

Internationalisering af akademiet

Siden akademiet slog dørene op i 2004, er det blevet til hele otte U19-mesterskaber. Ifølge Flemming Broe er det sket i kraft at et konstant voksende niveau.

– Først var det primært jyske spillere, vi fik hentet til akademiet. Senere nationale spillere og i dag er der kommet en større internationalisering på akademiet. Løbende har vi selvfølgelig også haft en del spillere fra Nigeria, men der er jo en masse forskellige lande repræsenteret, og det har højnet niveauet, lyder analysen fra akademichefen.

Store resultater i ungdommens svar på Champions League er også værd at bemærke.

– To kvartfinaler i Youth League i træk taler sit tydelige sprog. Det er i hvert fald et eksempel på et højt internationalt niveau. Vi har tidligere klaret os godt i andre internationale turneringer, rundt omkring i verden, men Youth League er bare en smule mere anerkendt.

58 har nået Superligaen

Over akademiets 16-årige levetid har hele 58 akademister fået debut i 3F Superligaen. Det er også noget af det vigtigste ved at have et akademi.

– Det er vigtigt at kunne uddanne spillere til eget førstehold. Det er den vigtigste opgave på akademiet, og det er både ud fra et sportsligt og økonomisk perspektiv. Salgspotentialet følger med, når niveauet er højt. Vi har jo solgt akademispillere for over en kvart milliard kroner gennem tiden, pointerer Flemming Broe.

Hvad er den optimale karriereplan for en spiller, der kommer til akademiet?

– At være fire år på akademiet, spille 100 kampe på førsteholdet og dermed være klar til en større liga. På den måde får spilleren en robusthed, som man har brug for ude i Europa, forklarer Flemming Broe og uddyber:

– Men alle spillere er en individuel case i forhold til, hvornår de skal til udlandet. For os handler det om at danne grobund for fodboldmæssig og personlig udvikling, og det er vi lykkes rigtigt godt med gennem mange år efterhånden. Det er blandt andet mit job at sørge for, at vi bliver ved med det.

De mange salg af akademispillere indbyder til succesoplevelser.

– At se en spiller blive solgt til den rigtige klub til den rigtige pris med den rigtige plan er jo det bedste, jeg ved, afslutter Flemming Broe med et smil.

Glædelig 21. december.