Klubben

Danmarks mest innovative fodboldklub

FC Midtjylland er historien om, hvordan vilje og sammenhold kan skabe det umulige. Det er historien om, hvad der kan opstå, når drømmene er store og viljen endnu større. Det er historien om en klub, der fra starten havde modet til at tænke innovativt og træde ud af skyggen.

FC Midtjylland er en familieklub, hvor man tager sig af hinanden samtidig med, at vi stiller store krav. Den evige jagt på at blive bedre på alle parametre driver klubben mod nye højder.
Claus Steinlein
Administrerende direktør, FC Midtjylland

Titler gennem tiderne

Trods klubbens forholdsvis korte levetid har FC Midtjylland allerede vundet adskillige titler både på førsteholds- og akademiniveau.

Danske Mestre

2015, 2018 og 2020

Pokaltitler

2019 og 2022

Danske Mestre (U19)

2005, 2006, 2009, 2010, 2015, 2016, 2018, 2019, 2021 og 2023

Historien kort fortalt

FC Midtjyllands historie strækker sig tilbage til fusionen i 1999, og der har allerede været flere markante højdepunkter for klubben.

1999 – Fusionen

Fusionen mellem Herning Fremad og Ikast FS blev en realitet i 1999. FC Midtjylland var en realitet, og hurtigt udfordrede den nye klub de etablerede klubber i den hjemlige liga. Første sæson i nye farver blev oprykningen til Superligaen sikret, og debutsæsonen i landets bedste række kastede en flot fjerdeplads af sig, og det pustede yderligere liv i ambitionerne på heden.

2004 – Danmarks første akademi

I 2004 skabte FC Midtjylland Danmarks første talentakademi. Med inspiration fra fransk fodbold skabte FC Midtjylland en skandinavisk model, og det første kuld på Akademiet var med bl.a. Simon Kjær, Winston Reid, Jesper Juelsgaard og Jonas Lössl. Fra dag ét var ambitionerne markante – målet var at få to spillere fra Akademiet med til VM i 2010 i Sydafrika. Det lykkedes! Simon Kjær repræsenterede Danmark, mens Winston Reid kæmpede og scorede for New Zealand.

Samme år startede FC Midtjylland også sit afrikanske akademi op i Lagos i Nigeria, hvor klubben også den dag i dag engagerer sig i både fodbold og udvikling af de lokale samfund.

2004 – Nyt stadion

Ligeledes i 2004 skød MCH Arena op på den midtjyske hede – en naturlig udvikling for FC Midtjylland, som på det tidspunkt havde etableret sig solidt i Superligaen. Et nyt stadion var en nødvendighed for at klubben kunne fortsætte sin udvikling.

Den første kamp på det nye stadion vil specielt blive husket for en mindeværdig præstation af FCM-spilleren Mohamed Zidan, som scorede fem mål i 6-0-sejren over AB.

2014 – Engelsk ejerskab

Fra 2009 til 2014 var FC Midtjylland – ligesom mange andre fodboldklubber og virksomheder – påvirket af finanskrisen og efterdønningerne heraf. Klubben fik i perioden tilført kapital fra Shrinivas V. Dempo, inden engelske Matthew Benham i 2014 overtog aktiemajoriteten i FC Midtjylland. Med Matthew Benhams overtagelse fulgte også et skifte i rollen som klubbens bestyrelsesformand. Rasmus Ankersen – med en fortid i og indgående kendskab til klubben – overtog opgaven.

Siden sin overtagelse af FC Midtjylland har Matthew Benham tilført ekstraordinær værdi gennem sin virksomhed, SmartOdds, der er specialiseret i analyser af fodboldkampe og fodboldspillere – herigennem er disse data centrale i FC Midtjyllands rekruttering af nye spillere.

2015 – Første mesterskab

Efter kun et år med det nye ejerskab i FC Midtjylland vandt klubben sit første danske mesterskab. En milepæl, der blev opnået med mange spillere fra eget akademi – Sylvester Igboun, Erik Sviatchenko, Pione Sisto og Jesper Lauridsen.

Mesterskabet blev vundet i suveræn stil med fire points forspring til F.C. København og hele 16 point til Brøndby IF på tredjepladsen.

2016 – Første europæiske gruppespil

2016 blev året, hvor FC Midtjylland for alvor markerede sig i en europæisk turnering. Klubben kom gennem nåleøjet til Europa League-gruppespillet efter en playoff-sejr over engelske Southampton FC. Efter avancement til turneringens knockout-fase tabte FC Midtjylland over to kampe til giganterne fra Manchester United. Det blev dog til en 2-1-sejr på MCH Arena, men det var desværre ikke nok.

2018 – Andet mesterskab

FC Midtjyllands andet danske mesterskab kom i hus i sæsonen 2017/2018. Mesterskabet blev vundet efter en historisk og nervepirrende duel mod Brøndby IF, som førte Superligaen inden de sidste runder. FC Midtjylland gjorde rent bord i de sidste fem runder og kunne på sidste spilledag lade sig hylde som meste efter en 1-0-sejr over AC Horsens på MCH Arena.

2019 – Første pokaltitel

Den 17. maj 2019 brød FC Midtjylland pokalforbandelsen. Efter fire tabte pokalfinaler havde klubben igen spillet sig frem til kampen om trofæet. Modstanderen var rivalerne fra Brøndby IF, som blev besejret efter straffesparkskonkurrence, hvor målmand Jesper Hansen med to redninger blev dagens helt store helt.

Dagen og kampen bliver også husket for den enorme opbakning fra op mod 10.000 FCM-fans, der først festede sammen i Fælledparken og derefter festede i klubbens farver på Parkens endetribune.

2020 – Tredje mesterskab

FC Midtjyllands tredje mesterskab blev en markant magtdemonstration. Med en defensiv, der lukkede færrest mål ind af alle hold i 3F Superligaen og en offensiv, der samtidig scorede flest mål, sluttede sæsonen med et markant forspring på 14 point ned til rivalerne fra F.C. København. Meget symbolsk blev mesterskabet sikret på MCH Arena mod netop F.C. København den 9. juli 2020 med bl.a. et fremragende mål af Anders Dreyer.

Sæsonen bliver også husket for, at Brian Priske indtog rollen som cheftræner, og at han i sin debutsæson førte klubben til et suverænt dansk mesterskab.

2020 – Første Champions League-deltagelse

2020 vil huskes som året, hvor FC Midtjylland for første gang i klubbens historie kvalificerede sig til Champions League. Brian Priskes mandskab blev det blot fjerde hold i historien til at slå tre modstandere som useedet i kvalifikationen.

FCM kom i gruppe med Liverpool, Atalanta og Ajax. Under normale omstændigheder havde det givet tre utrolige hjemmekampe, men corona-restriktioner betød, at kun ganske få fans og sponsorer fik lov at høre Champions League-hymnen på MCH Arena.

På det højeste europæiske niveau skulle FC Midtjylland lige finde sig til rette. På trods af flere stærke præstationer skulle man hen til femte kamp i gruppespillet, før det første point kom på tavlen. Det skete med 1-1 i Bergamo mod Atalanta, hvor Alexander Scholz hamrede pointet hjem til Midtjylland.

I sidste runde blev det ligeledes 1-1, da Liverpool gæstede MCH Arena, og FCM forlod dermed Champions League med store erfaringer, to point og den sportslige ære i behold.

2021 – Vision 2025

Ovenpå en historisk 2020/2021-sæson med klubbens første Champions League-deltagelse gik der ikke længe, før der var nye, store og visionære forandringer i FC Midtjylland.

Den 4. juni blev HEARTLAND, der ejes af Anders Holch Povlsen, ny medejer i FC Midtjylland med en investering på 125 millioner kroner. Det skete i form af en kapitaludvidelse, der betød, at HEARTLAND opnåede 25% medejerskab i klubben.

Den nye ejerstruktur blev præsenteret på et pressemøde på MCH Arena, hvor klubbens ledelse samtidig fremlagde Vision 2025, som kapitaludvidelsen skulle være med til at realisere gennem en markant opgradering af infrastruktur og en række strategiske byggeprojekter.

Vision 2025 er bundet op på tre centrale ambitioner.

  • Top 50-klub i Europa
  • 10.000 tilskuere i gennemsnit på MCH Arena
  • Årlig kommerciel omsætning på 100 millioner kroner

Læs mere om Vision 2025

2022 – Anden pokaltitel

Den 26. maj 2022 kunne FC Midtjylland kalde sig pokalvindere for anden gang i klubbens historie. Modstanderen var OB i en flot kulisse på Brøndby Stadion, hvor kampen skulle helt ud i straffesparkskonkurrence for at finde en vinder. Her blev den rutinerede keeper, David Ousted, helten, da han pillede to af de fynske spark.

Dagen og kampen bliver også husket for den enorme opbakning fra FCM-fansene, der med både en flot tifo og et stort antal fremmødte skabte en unik stemning før, under og efter de 120 minutter. Pokaltriumfen var det femte trofæ i klubbens historie.

2023 – Ejerskifte og indvielse af Ikast Complete

2023 blev et år, der skrev sig ind i historiebøgerne i FC Midtjylland. Først og fremmest blev det nye FCM-hus i Ikast, Dream99, indviet. Her skal Superliga-truppen, akademiet og Guldminen fremover have sin daglige gang, mens faciliteterne omkring, Ikast Complete, pryder i landskabet og danner et unikt sportsmiljø for hele regionen. De nye rammer blev vist frem for offentligheden på den store åbningsdag den 15. august 2023.

Selvsamme dag blev sløret løftet for endnu en skelsættende nyhed, da det på et pressemøde blev offentliggjort, at HEARTLAND havde købt Matthew Benhams aktier og dermed var ny majoritetsaktionær i FC Midtjylland. Trods Matthew Benhams exit blev adgangen til SmartOdds bibeholdt. I samme ombæring blev det fortalt, at FC Midtjylland går ind i kvindefodbold fra sommeren 2024.