Kampprogram

Kom tæt på Niels Lodberg forud for Lyngby-kampen

Assistenttræner Niels Lodberg møder glad på arbejde hver dag, hvor han bruger sin lange fodbolderfaring på træningsbanen. Lær ham bedre at kende nedenfor, hvor han også ser frem mod Lyngby-kampen.

11/03/23
Frits Nielsen
Foto: Daniel Stentz

Artiklen, der her følger et uddrag af, er en del af søndagens kampprogram, som du kan købe på MCH Arena før kampstart. Her er der optaktsartikler, statistik, seneste nyt fra akademiet, og så får du et lod i pausekonkurrencen Halftime Hero.

Søndag gælder det grundspillets næstsidste kamp, når Lyngby gæster MCH Arena.

Og det var netop Lyngby Boldklub, som var FCM-assistent Niels Lodbergs første møde med den professionelle fodboldverden. Der er ikke meget fra den tid, som kan bruges forud for morgendagens kamp. Og så alligevel. Lodberg har nemlig lært, hvad et bundhold indeholder.

– Det er ofte spillere, som er klar til at kæmpe for hver en meter på banen. Der er et helt anderledes pres på spillerne hos et bundhold, hvor der ved nedrykning kan ryge arbejdspladser. Det kan være en klubs eksistens, som står på spil. Det er spillere, som vil dø med støvlerne på, lyder det fra Niels Lodberg.

Niels Lodberg er født vestjyde. Rigtig vestjyde fra Hvide Sande, hvor de første fodboldstøvler blev slidt på de vindblæste baner i BK Klitten. Senere lurede Ringkøbing IF på talentet, og derfra tog Lodberg springet til København, hvor der skete noget.

– Jeg ville ud i verden og tog chancen i Lyngby. Det begyndte på Serie 3-niveau, og nu har jeg levet af fodbold lige siden, fortæller han og smiler.

Lang fodbolderfaring

Det er således 23 års fodbolderfaring, Lodberg bringer med tilbage til det midtjyske. 16 år som spiller i Lyngby, FC Nordsjælland, AC Horsens og SønderjyskE, og derefter syv år som assistenttræner i AC Horsens og SønderjyskE.

Som aktiv var Lodberg den klassiske angriber. Et år tilmed topscorer i 1. division, men med alderen og rutinen blev han rykket længere tilbage på banen. 298 Superligakampe blev det til.

– Jeg har faktisk spillet alle positioner på banen i Superligaen undtagen målmand, og som spiller har jeg jo været i de fleste situationer og kan videregive mine erfaringer, siger Niels Lodberg.

Så der er erfaring nok at tage af for cheftræner Albert Capellas.

– Jeg er Alberts forlængede arm. Jeg ser det danske islæt og kan fortælle om den danske måde at tænke på. Albert er fra en anden kultur, så vi forsøger at få det hele med. Samtidig har jeg fokus på modstanderne. Carles Cuadrat (den anden assistenttræner, red.) har styr på standardsituationerne, men alt i alt arbejder vi sammen om det hele, siger Niels Lodberg.

FCM er helt anderledes

Det skinner igennem, at Niels Lodberg er glad for udfordringen i FC Midtjylland.

– FCM har været en omvæltning for mig. En helt anden størrelse. Jeg har jo været vant til en dagligdag med en stab på måske fem til ti personer. Nu er der pludselig 23-24 mand omkring holdet. Der er en helt anden bevågenhed om medier. Vi havde selv fire mediefolk med på træningslejr i Portugal.

Og så er der det daglige pres.

– Presset er der i alle klubber, men presset i FCM er anderledes. Kravene er højere i FCM, men vi lægger naturligvis også et internt pres på os selv. Men presset skal også være der. Det er en del af at være fodboldtræner, fastslår Niels Lodberg.

Glad i låget

Lodberg bor i Horsens, men det betyder ikke, at han er alene de lange dage i Ikast, som ofte begynder hjemmefra kl. 7 om morgenen. Assistentens tvillinger, Albert og Sebastian på 15 år, begyndte på ISI i Ikast i sommer, og de spiller begge på FCM’s U17-mandskab.

– Det er jo samtidig fantastisk, at jeg kan følge dem så tæt, siger Niels Lodberg, som hver dag forsøger at møde ind på arbejde med sit gode humør.

– Jeg er en mand, der er glad i låget. Jeg møder ind med godt humør, og tager hjem med et smil, siger Niels Lodberg.

Skaf billet til grundspillets sidste kamp