Kampprogram

Målmandstræning: FCM går nye veje

Fremtidens målmænd skal kunne spille fodbold. Derfor skifter FCM grundlæggende filosofier omkring målmandstræning.

27/11/20
Frits Nielsen
Foto: Daniel Stentz

Artiklen er udgivet i kampprogrammet, som udkommer online før hver hjemmekamp.

Kampprogram FCM – AaB

I traditionel målmandstræning gøres målmanden til fodboldspiller. Det vil FC Midtjyllands akademi og underliggende skov af klubber tilknyttet FCM nu lave om på. En fremtidig ulvemålmand skal være en fodboldspiller, der gøres til målmand.

Et paradigmeskifte eller en helt anden måde at tænke målmandstræning på.

– Traditionel målmandstræning handler om mere specialtræning til målmændene. Vi vil lave og laver allerede mere holdtræning med målmændene. Det er en helt modsat måde at tænke målmandstræning på, siger Lasse Heinze.

Lasse Heinze, tidligere FCM-målmand, er i dag øverste ansvarlige for at uddanne og udvikle målmændene i hele FCM-organisationen. Hver dag trækker Lasse Heinze i træningstøjet for at træne de kendte Jesper Hansen, Mikkel Andersen og Oliver Ottesen på FCM’s førstehold, men udover det, vil han også indføre nye træningsformer på alle ungdomsholdene tilknyttet FCM.

– Jeg tager fat i holdtrænerne, og har allerede holdt seminar for vores dygtige målmandstrænere ude i licensområderne. Vi skal have målmændene inddraget i holdtræningen. Ikke noget med at de unge målmænd skal stå for sig selv og varme op eller bruge en halv træning for dem selv. De skal med i øvelserne, og de skal coaches som markspillerne, forklarer Lasse Heinze.

En 11. markspiller

Hele paradigmeskiftet er opstået fordi fremtidens målmænd skal kunne bruge både hænder og fødder. De skal være i stand til at spille med, så de er en del af holdet.

– Han bliver en 11. markspiller, forklarer Lasse Heinze.

Implementeringen af de nye tanker sker i et tæt samarbejde med Marcin Kowalczyk på akademiet og Lars Poulsen i Herning Elite, og i FCM-regi vil trekløveret forsøge at ændre den traditionelle målmandstankegang.

– Målmanden skal naturligvis stadig lære at gribe og kaste bolden, men de skal også lære at spille fodbold. Vi har set 7-årige blive sat ind i målet, og så har de stået der i årevis. I dag er tendensen, at målmanden skal være en 11. markspiller, og derfor lægger vi i dag op til, at halvdelen af et træningspas er i spilform.

– Vi har lavet mange forskellige spil for målmændene. Det skal være sjovt at være målmand. Han skal ikke bare skal stå og stoppe bolde. Han skal spille med, og så skal han udvikles fysisk til at være mere alsidig atlet, og samtidig blive god til at læse spillet. Det handler jo om, at vi i endnu højere grad skal udvikle vores egne målmænd og invitere dem ind på akademiet, forklarer Lasse Heinze.

Lang proces

De nye ideer har i flere klubber allerede i et halvt år været i gang på træningsbanen, og Lasse Heinze og FCM ser naturligvis frem til at se resultatet af de ændrede træningsmetoder.

– Det er en spændende proces, men det er først om 3 til 5 år, vi kan aflæse resultatet. Men vi tror på, at vi får bedre målmænd ud af mindre specialtræning og mere holdtræning, siger Lasse Heinze.