Førsteholdet

Bach Bak mødte Legia i 2015: For dem er fodbold en religion

Kristian Bach Bak stod selv overfor Legia Warszawa i 2015. Vicesportschefen sætter her ord på torsdagens polske modstander, der gæster MCH Arena.

23/08/23
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Torsdag gæster Legia Warszawa det midtjyske til det første af to opgør i playoffrunden til Conference League.

For den forhenværende anfører, assistenttræner og nuværende vicesportschef i FC Midtjylland, Kristian Bach Bak, har de europæiske aftener på MCH Arena altid haft speciel betydning, og den tidligere nr. 32 håber på, at hjemmebanen i Herning i morgen vil bære holdet frem.

– Nu skal vi møde et polsk hold, hvor deres fans kommer til at skabe en form for ‘Balkan’-stemning. De aftener, jeg husker bedst, er der, hvor vi selv har skabt den stemning; hvor man som tilskuer står op, hver gang der er et hjørnespark eller en tackling. Stemningen og følelsen af et elektrisk stadion giver 10-20 procent ekstra til spillerne.

– Det er den følelse, de her modstandere giver os, når vi kommer ud på deres stadion. Jeg håber, at vi som klub, fans, med hele sponsorsiden, langsiden, familierne og endetribunerne vil give den en ekstra skalle sådan en aften. Det vil hjælpe os alle til at få en større oplevelse, og spillerne vil få et kæmpe boost.

– Det er fantastisk at være til fodbold, når der er noget larm. Spillerne bliver løftet af det og får mere energi, ligemeget om vi er foran eller bagud, så det skal vi hjælpe dem med, siger Kristian Bach Bak.

Betydningen af Europa

Kristian Bach Bak husker tydeligt dengang, det ikke var en selvfølge, at FC Midtjylland spillede i Europa. Sidenhen har udviklingen taget fart, og i denne sæson spiller klubben europæisk fodbold for tiende år i træk – og er tæt på at kvalificere sig til det fjerde gruppespil på stribe.

– Nu har vi været i Europa ti år i træk. Det er noget, vi identificerer os med som klub. Det er noget vores fans, ansatte og spillere ser som en helt normal ting i Midtjylland; at man spiller europæisk fodbold og gerne gruppespil. Derfor er det her en ufattelig vigtig uge, fordi det er vores identitet som klub, hæfter Bach Bak sig ved.

Den assisterende sportschef siger følgende om betydningen af europæisk fodbold for alle i og omkring klubben:

– For spillerne er det et udstillingsvindue, de skal bruge for at tage det næste step. De spillere, vi historisk set har solgt til store klubber, har gjort det godt i Europa. Selvfølgelig skal man vise niveauet og tjene til føden i Superligaen, men det er de her kampe, hvor man for alvor går ud og sælger sig selv. For klubbens vedkommende er det også vigtigt i jagten på at hente den næste gode spiller.

– Vi er nået et niveau nu med de spillere og den stab, vi har, og alt det, vi har gang i hele vejen rundt i organisationen, at vi skal opnå europæisk gruppespil hvert eneste år. Det er det succeskriterie, vi alle arbejder ud fra hver dag i alle afdelinger. Nu skal vi tage de her to uger som en oplevelse og give den gas, og så står vi forhåbentligt i et gruppespil igen.

Mindet om heksekedlen i Warszawa

I morgen krydser de to hold klinger på MCH Arena, og præcist en uge efter går det løs i en elektrisk kulisse i Warszawa.

Kristian Bach Bak stod selv overfor polakkerne i 2015 i Europa League-gruppespillet, hvor det blev til en 1-0-sejr hjemme og et ditto nederlag på udebane. Den tidligere forsvarsspiller deltog ikke selv i sidstnævnte kamp på grund af en skade, men var rejst med for at støtte holdet.

– Vi blev fortalt forinden, at vi ville blive mødt af en voldsom kulisse. Jeg husker tydeligt, da vi kom ud til opvarmning dernede, at det hele bare var så højt. Jeg ved ikke, om de buher, eller hvad det er, de gør. Det er højt, intenst og uafbrudt. Samtidig var de meget aggressive. Når man kigger op på tribunerne, er det ikke lige det, man møder nede i Brugsen. Det er religion for dem hele vejen igennem.

– Det er både fedt og skræmmende at møde. Det fedeste er jo at opleve det her som fodboldspiller, men jeg vil beskrive det som et meget aggressivt fanmiljø, der larmer så meget, at du ikke kan høre noget som helst inde på banen.

– Man kan godt sammenligne det med Feyenoord på adfærd og opførsel. Det er fodbold, og så er alt andet ligegyldigt, og respekten bliver måske smidt lidt til side. Men jeg oplevede, at fansene i Legia larmer endnu mere. De er mere på, er hårdere i deres vokal, og det er noget, man virkelig kan mærke.

– Personligt er det sindssygt fedt og gode oplevelser at få, fordi du udvikler dig og lærer af det. Det er et af de mest ekstreme fanmiljøer, jeg har oplevet som fodboldspiller, afslutter Kristian Bach Bak.

Hvem er Legia Warszawa? Et kig på playoff-modstanderen

Køb billet til torsdagens Europa-brag