Klubben

Unikt indblik: Jonas Dal om den øgede satsning i Nigeria

Jonas Dal blev i sommer ansat som ansvarlig for samarbejdet med FC Ebedei. Nedenfor kan du få et indblik i, hvad der arbejdes på i Nigeria, hvor FC Midtjylland gennem årene har hentet, udviklet og sidenhen solgt spillere for store millionbeløb.

24/11/22
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Jonas Dal hjemvendte for nyligt fra sin anden rejse på få måneder til Nigeria, hvor den 46-årige fodboldmand har betragtet, givet inputs og taget del i hverdagen hos FCM’s afrikanske samarbejdsklub, FC Ebedei.

– Det, vi nu har sat i søen, er det største skridt, siden vi indledte samarbejdet. Min rolle skal medvirke til, at vi har en, som ved, hvad der foregår og har hands on. Vi skal strømline samarbejdet og sørge for, at vi ved, hvad der foregår i FC Ebedei, når det kommer til alt lige fra træning, kost og så videre. Vi ønsker at sætte FCM-standarder i Nigeria, så spillerne er uddannet endnu bedre, når de kommer herop.

– Mit største succeskriterie er, at når spillerne kommer til FCM, er de næsten klar til at spille på minimum vores U19-hold. Allerede nede i Nigeria skal de blive gjort klar til at indtræde i den dagligdag, som venter i Danmark, siger Jonas Dal.

FCM opgraderer samarbejdet med FC Ebedei

Investering i faciliteter

Et skridt i jagten på at udvikle samarbejdet med FC Ebedei yderligere har været en investering i den nigerianske klubs faciliteter.

– Jeg kommer til at tage til Nigeria løbende, hvor jeg både vil træne spillerne og gøre alle i og omkring FC Ebedei opmærksomme på, hvordan man gør tingene. Derudover er den helt store investering, at vi har fået en masse nye faciliteter – særligt en nyanlagt kunstgræsbane, siger Jonas Dal og uddyber:

– Når man ser på de baner, der er i Nigeria, forstår man godt, hvorfor de spiller, som de gør. Man kan ikke være sikker på, at bolden hopper som i Danmark. Det sikrer den nye bane. Samtidig skal vi også opprioritere alt det uden for fodbolden, hvad end det gælder kost, styrketræning eller skole. Spillerne skal have en god, professionel hverdag, og det vil faciliteterne medvirke til.

FC Ebedei har ligeledes fået etableret en restaurant, hvortil der er blevet ansat en kok. Ifølge Jonas Dal er der tale om den højest mulige standard i landet. Snart forventes også et styrkelokale at stå klar.

Unikt potentiale i Nigeria

Europæiske fodboldklubber scouter overalt i verden og ofte på adskillige af klodens kontinenter. Alligevel har FCM i næsten to årtier haft et øget fokus på Nigeria – med god grund.

– Vi har fundet Churchill Oliseh (leder af FC Ebedei, red.), der tager ud og scouter i de små områder. Det er områder, hvor ingen hvid mand kan komme. Det gør, at vi kan komme ud og se nogle spillere, som ellers aldrig ville være blevet fundet, siger Jonas Dal.

FC Ebedei og Churchill Oliseh opretter turneringer næsten overalt i Nigeria, hvor hold kan stille op med udsigten til en pengepræmie til vinderen, og her scoutes der så spillere til FC Ebedei. Da Jonas Dal var dernede senest foregik kampene over 2×20 minutter.

– De store klubber i Europa opretter skoler, hvor det koster lidt at få lov til at komme. Når man skal betale for at vise sig frem for de helt store klubber, ser man ikke skyggen af de spillere, vi er ude at scoute. Når de skal betale for at deltage, svarer det måske til en eller to gange månedsløn for deres forældre. Derfor er det helt unikt med den måde, vi gør det på.

– Churchill Oliseh og FC Ebedei har et sted gennem FCM, hvor de kan vise, at de kontinuerligt kan få spillere til Europa. Andre steder i Nigeria er det måske agenter, der er medejere af en klub eller et akademi, som skal forsøge at sende talenter til Europa. Den kæmpestore forskel er, at vi ikke har et led mellem en agent, der ser dollars, og os. Vi har en direkte linje til en klub dernede, og det er utroligt unikt.

– Der er et uudtømmeligt marked af spillere i landet. I Nigeria er der et sted mellem fem til syv millioner drenge i de sene teenageår, som alle spiller fodbold. Vi skal blive endnu skarpere i jagten på at udvide vores netværk af scouts, fortæller Jonas Dal.

En flydende overgang

En af Jonas Dals vigtigste opgaver er ligeledes at gøre integrationen fra afrikansk til dansk fodbold mere flydende.

– Det slår mig, hvor primitiv hverdagen i Nigeria er. Derfor skal vi være dygtige, når de kommer til Danmark, fordi der er så stor en kontrast. Det er to vidt forskellige verdener. Derudover har spillerne, som kommer herop, aldrig oplevet en temperatur på under 15 grader, og de ankommer måske til Ikast i frostgrader. I forhold til at lave en fodboldspiller skal vi også have mennesket med, og det er vigtigt at huske.

– Vi har arbejdet med FC Ebedei i mange år, så der er mange i klubben, der udmærket ved, hvad der skal til. Nu prøver vi bare at skalere det op, så vi gør det endnu bedre.

Samtidig er det vigtigt, at de nigerianske spillere bevarer de forcer, som gør dem attraktive på det europæiske fodboldkontinent.

– Godt nok skal vi i FCM lære dem rigtig mange ting, men vi skal heller ikke hive Nigeria ud af dem. De her spillere er specielle, fordi de har en vildskab og både offensivt såvel som defensivt kan noget helt unikt på egen hånd.

Til slut slår Jonas Dal et slag for, hvad samarbejdet med FC Ebedei både betyder for FCM såvel som for de nigerianske fodboldklubber.

– Vi har ikke mulighed for at købe en spiller til 200 millioner, men vores arbejde i Nigeria giver mulighed for, at vi på sigt kan lave dem selv.

– På den lange bane er det jo ikke kun FC Ebedei og os, som tjener penge på de nigerianske spilleres succes. Tager vi udgangspunkt i Raphael Onyedika, har han været i en klub, før han kom til FC Ebedei, og de får også penge af Club Brügge, fordi det regner ned igennem systemet via. FIFA’s solidaritetspenge.

Ønsker du at høre mere om samarbejdet med FC Ebedei, optog FCM-fanmediet Sort Snak fornyligt en podcast, hvor Jonas Dal fortæller om arbejdet i Nigeria.

Podcast: Midtjyllands nigerianske satsning