Det midtjyske Klubsamarbejde mellem FC Midtjylland og 139 klubber i regionen er Danmarks største af sin slags – og grunden til at FC Midtjylland er hele regionens hold. Siden oprettelsen i 1998 har samarbejdet mellem breddefodbolden og den professionelle top været vital for, at FCM har kunnet levere i landets bedste række.
Mange store spillere er blevet skabt i regionen for derefter at tage den direkte vej til professionel fodbold gennem FC Midtjylland. Dette har ført til rørende momenter i lokalområdet og store transfers til udenlandsk fodbold.
To af dem, som har taget turen fra de lokale baner i hjembyen til toppen af europæisk fodbold, er de to landsholdsspillere Gustav Isaksen og Rasmus ’Nissen’ Kristensen. Begge spillere kom igennem akademiet, inden flotte præstationer på førsteholdet tiltrak udenlandske klubbers opmærksomhed.
Et tidligt talent
Det er efterhånden ti år siden, at Rasmus ’NK’ for alvor slog sit navn fast og fik sit gennembrud på FCM’s førstehold. Siden da har han været forbi klubber som Ajax Amsterdam, Leeds United, AS Roma og senest Eintracht Frankfurt i Tyskland. Men forinden, han tog skridtet til toppen af den europæiske scene, startede det hele i Brande IF.
Allerede i de tidlige år var der ingen tvivl om talentet. Michael Koch, som er klubchef i Brande IF og desuden sidder i FCM’s bestyrelse som repræsentant for netop Klubsamarbejdet, husker tydeligt, hvordan NK altid har været en del af fodboldmiljøet i Brande:
– Han kommer ud af en rigtig fodboldfamilie. Både hans fætter, onkel og forældrene har jeg altid kendt gennem mit arbejde i klubben, så jeg kendte allerede Rasmus nærmest inden, han blev født, fortæller Michael Koch, som gennem sine mere end 20 år som frivillig i Brande IF har været med til at sende flere store spillere fra Brande til større fodboldadresser.
Video: FCM Klubsamarbejdet gennem 25 år
Der gik ikke længe før rygterne om en dygtig brandit gik på gangene i Klubsamarbejdet. Som 11-årig blev NK en del af FC Midtjylland, hvor han begyndte at træne med akademiet, inden han som 18-årig fik debut på førsteholdet i en kamp mod FC Nordsjælland i 2016.
Mens NK kæmpede for sit gennembrud i 3F Superliga, rendte en klejn dreng rundt med samme drømme en times kørsel mod nord. For Gustav Isaksen, der kommer fra den lille by Roslev, stod det ikke ligefrem skrevet i stjernerne, at det var ham, der skulle tage turen fra Salling til landsholdet.
Men selvom Roslev IK historisk set ikke har skortet med morgendagens superstjerner, så var der noget helt særligt over den spinkle, lyshårede dreng, husker Jan Johnsen, som er formand i klubben:
– Han er kommet hos os lige siden, han kunne kravle. Hans brødre havde ham med, og så spillede de faktisk bare hele tiden, fortæller Jan Johnsen om Isaksens introduktion til fodbolden.
Hurtigt stod det dog klart, at han, på trods af sin størrelse, sagtens kunne tåle mere udfordring, end hans jævnaldrende kunne levere. Han blev derfor rykket op på sin storebrors hold, der spillede to årgange over den unge Isaksen.
Og da de ældre drenge én efter én tog på efterskole, rykkede Gustav Isaksen ud af Roslev IK og ind mod Herning Elite.
– Holdet, som Gustav spillede på, lukkede mere eller mindre, og derfor var det naturligt, at han skulle videre i karrieren. Det, vi var mest nervøse for, var, om han ville få fysikken med sig, efterhånden som han voksede. Det gjorde han jo heldigvis, kan man sige, fortæller Jan Johnsen.
– Vi skal jo ikke holde på nogen
Hos Brande IF er det ikke unormalt, at der til tider bliver udklækket et talent, som kan gøre sig på større scener, end klubben kan facilitere. Listen af spillere, der har startet sin karriere i Brande IF, tæller blandt andre den nuværende Brøndby-spiller Rasmus Lauritsen og den tidligere landsholdsspiller Leon Jessen med over 100 førsteholdskampe for FCM.
For Michael Koch og de andre i klubbens ledelse er det helt naturligt at sende spillere videre, hvis udfordringerne i den midtjyske breddeklub ikke længere er store nok.
– På et tidspunkt blev NK jo så god, at vi måtte erkende, at Brande bare ikke var nok for ham. Og der kan vi jo så sige med stolthed i stemmen, at vi har sendt ham videre. Vi skal ikke holde på nogen, fordi vi synes, det kunne være fedt at vinde nogle kampe. Vi skal sende dem videre, og det er Rasmus og de andre et godt eksempel på, fortæller Michael Koch.
En aften i Klubsamarbejdets ånd: Smil, træning og autografer
I Roslev IK er det dog langtfra hverdagskost at udklække de næste landsholdsstjerner. På trods af dette sendte Jan Johnsen og resten af klubben dog Gustav Isaksen videre uden den store bitterhed:
– Der var ingen tvivl om, at der var bund i ham, en masse speed og mål, så det var tydeligt fra starten, at han var noget særligt. Derfor er det i dag kæmpestort, ikke bare for os, men for hele byen, fortæller Jan Johnsen.
Betydningen af at have en landsholdsspiller fra lokalområdet er ikke til at tage fejl af. Det giver ikke blot en følelse af repræsentation på allerhøjest niveau, men skaber ifølge Jan Johnsen også en større motivation for de unge spillere. Den følelse genkender Michael Koch også i Brande:
– Det er kæmpestort for os alle i Brande, og der er Rasmus jo blevet en form for glansfigur. Der er ikke mange af de helt unge, der kender Michael Laudrup, men siger du NK, så ved alle herude, hvem det er. Det skaber jo en motivation for de unge og viser, at der er en belønning, hvis man kæmper hårdt – så er det lige meget, om det handler om at blive brandmand eller fodboldspiller, siger Michael Koch.
Et samarbejde om breddefodbolden
Det er ikke kun repræsentationen af lokalsamfundet, der har en betydning for de mindre fodboldklubber. I Brande handler Klubsamarbejdet lige så meget om at skabe oplevelser og støtte breddefodbolden.
– Vi får mulighed for at give vores børn nogle kæmpestore oplevelser. Hvad enten det er at være bolddreng på MCH Arena eller få besøg af Superliga-spillere herude hos os. Som voksne tror jeg nogle gange vi glemmer, hvor meget det betyder for de børn, som får den her mulighed, fortæller Michael Koch, der selv havde svært ved at få armene ned på sin søn, efter han fik mulighed for at gå med Erik Sviatchenko ind på banen i sin juniortid.
Klubsamarbejdet er nemlig meget mere end talenter på akademiet. Udover muligheden for at komme helt tæt på FC Midtjylland tilbydes der også sparring, trænerkurser, camps og en lang række andre fordele for både børn og voksne.
– Det er fantastisk, hvordan det kan skabe glæde blandt alle på holdet. Så er det lige meget, om du normalt spiller på C-holdet, eller er det næste store talent. Det betyder en hel del for dem og os, siger Michael Koch.
Så selvom der ind i mellem skyder talenter op af den midtjyske muld, der gennem Klubsamarbejdet kan udleve deres drømme på højeste plan, så fungerer Klubsamarbejdet dagligt på mange niveauer. For at skabe den bedste fodboldoplevelse for alle i Midtjylland.