Klubben

Stort interview med Artem Dovbyk før ukrainsk YL-møde

Vores tidligere angriber, Artem Dovbyk, har de seneste år nydt stor succes og er i dag en profil for Girona, der ligger nummer to i den spanske La Liga. Som optakt til morgendagens møde med ukrainske FC Rukh Lviv i Youth League har vi talt med landsholdsspilleren.

28/11/23
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

Han nåede 22 kampe i FC Midtjylland med ét mål til følge. Siden da har karrieren taget fart, først med en afstikker til Sønderjyske, herefter i ukrainske SK Dnipro-1 og nu hos spanske Girona, hvor Artem Dovbyk er blevet en valid målscorer og fast landsholdsspiller.

I morgen spiller FCM U19 returopgør i UEFA Youth League mod ukrainske FC Rukh Lviv, og i den forbindelse har vi taget en snak med Artem Dovbyk om tiden i Midtjylland, ukrainsk fodbold og den kometkarriere, han er i gang med at udleve.

– Tiden i Danmark var ikke nem for mig. Men det er også en oplevelse, som har hjulpet mig med at blive den, jeg er i dag. Det vigtigste øjeblik var faktisk, da jeg løb ind i en slem skade, og klubben hjalp mig tilbage på banen. Det var i min skadesperiode, at jeg virkelig blev stærkere både mentalt og fysisk, husker Artem Dovbyk tilbage og uddyber:

– Når jeg tænker tilbage på tiden i Midtjylland, husker jeg særligt, da vi blev mestre og vandt pokalturneringen. Det er en ambitiøs klub, hvor mange unge spillere får chancen. Jeg elsker, hvordan klubben stoler på sine unge spillere og giver dem chancen for at bevise sig i seniorfodbold.

Skal Artem Dovbyk pege på én særlig ting, der har gjort, at han i dag er blevet en angriber, som er på radaren i flere europæisk topklubber, fortæller han:

– Da jeg var yngre, forstod jeg ikke rigtig at kommunikere med mine holdkammerater, men i dag forstår jeg, hvor vigtigt det er, og hvordan det kan hjælpe mig. Jeg er blevet mere åben som person og tager imod råd fra andre, siger den brølstærke 9’er, som fortsat holder kontakt til nogle af sine tidligere holdkammerater:

– Jeg snakker nogle gange med Erik Sviatchenko. Han hjalp mig meget, da jeg var i Danmark; en topspiller og -person. Derudover følger jeg alle på Instagram, og vi ønsker hinanden tillykke, når vi oplever succes.

Fodbold i Ukraine

Den 24. februar 2022 blev der vendt op og ned på livet i Ukraine, da Rusland invaderede landet. I dag udspiller der sig en trang og hård hverdag, som naturligvis gør ondt på Artem Dovbyk.

– Det er vigtigt, at fodbolden fortsætter i Ukraine, så klubberne har mulighed for at dygtiggøre sig og udvikle unge spillere. Hvis vi pludselig ikke har mulighed for at spille, vil ukrainsk fodbold gå 20 år tilbage. Jeg håber inderligt, at krigen snart vil slutte, og at bombardementerne mod det ukrainske folk hører op.

Adspurgt til morgendagens ukrainske modstander – som FC Midtjylland slog med 4-0 for tre uger siden i Polen – siger Artem Dovbyk:

– Rukh Lviv er en ambitiøs klub med mange unge lokale spillere. Samtidig har de gode træningsfaciliteter. Jeg er sikker på, at hvis du havde muligheden for at besøge klubben, ville du blive imponeret.

Artem Dovbyk er de seneste år blevet fast mand på et stærkt ukrainsk landshold, der i den netop overståede landsholdspause var et mulehår fra at sikre deltagelse til sommerens EM-slutrunde. I den sidste kvalifikationskamp skulle man slå Italien, men måtte nøjes med 0-0.

– Jeg er meget stolt af at spille for landsholdet. Det er vigtigt for enhver spiller, og det er altid indbegrebet af specielle kampe og følelser. Når du tørner ud for landsholdet, spiller du altid, som var det din sidste kamp, siger den 26-årige angriber.

Succes i Girona

I det nordlige Catalonien tørner Artem Dovbyk nu ud for Girona i den spanske La Liga. Klubben er den helt store solstrålehistorie i denne sæson og ligger placeret på en aktuel 2. plads. Her har den tidligere FCM’er scoret syv mål og lavet fem assists i 11 kampe.

– Livet i Girona er skønt, vejret er godt, og jeg kan lide alting. Det vigtigste er, at min familie er komfortable her. Samtidig går det godt på fodboldbanen, holdet spiller flot og leverer store resultater.

– Forhåbentligt bliver vi sæsonens helt store overraskelse. Vi har et godt hold, fortæller Artem Dovbyk.

Følg FC Midtjylland – FC Rukh Lviv

Onsdagens returopgør i 2. runde af UEFA Youth League spilles kl. 14.00 på EDC Arena i Ikast. Der er gratis adgang for alle tilskuere.

Alt om Rukh Lviv 0-4 FCM

Samtidig streamer vi kampen på fcm.dk med optakt fra kl. 13.45. Undervejs vil der være kommentering suppleret af interviews.