Førsteholdet

Nedslag i det historiske efterår

Der har været masser af imponerende historier i og omkring FC Midtjylland i løbet af 2020. Her bringer vi et udpluk fra det historiske efterår.

31/12/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

Hvad husker du efteråret 2020 for? Champions League, det historisk tætte kampprogram eller noget helt tredje?

Her bringer vi seks nedslag fra det forgangne efterår, som byder masser af imponerende historier.

Eksklusivt europæisk selskab

Kvalifikationen til Champions League var på mange måder kulminationen på FC Midtjyllands 21-årige levetid. Men faktisk var selve kvalifikationsprocessen også historisk.

FCM blev nemligt det blot fjerde hold i den europæiske fodboldhistorie til at kvalificere sig til gruppespillet i Champions League efter tre runder i kvalifikationen som useedet. Både mod Ludogorets, Young Boys og Slavia Prag, som alle blev slået ud, var vi useedede, og det har kun tre hold gjort før FC Midtjylland.

Over to millioner så FC Midtjyllands CL-kampe

I en tid med Covid-19 måtte FCM- og fodboldfans nøjes med at se kampene på skærmen, og det bød på flere end to millioner danske TV-seere, da FC Midtjylland repræsenterede Danmark i den fineste europæiske turnering.

Samlet set havde FC Midtjylland 2.331.000 danske seere til de fire kvalifikationskampe og seks gruppekampe, hvilket giver et gennemsnit på 233.000 seere pr. kamp.

Se alle TV-tallene på FCM i CL

FCM uddanner til Champions League

Kigger man lidt på, hvilke spillere, der har spillet Champions League i efteråret, topper FCM den danske klubliste i forhold til talentudvikling. Ikke færre end otte spillere i årets udgave af CL har været omkring FCM’s ungdomsafdeling.

Det er Pione Sisto, Frank Onyeka, Mikael Anderson, Erik Sviatchenko, Nicolas Madsen, Gustav Isaksen, Rasmussen Nissen og Martin Braithwaite. Ingen af de øvrige danske klubber har mere end to spillere på den liste.

Førsteplads trods kompakt program

Covid-19-pandemien satte fodboldverden på pause i foråret, og sæsonen blev udskudt. Dermed startede 20/21-sæsonen senere end n0rmalt, og det har ført til et historisk tæt kampprogram.

De midtjyske spillere var i kamp 24 gange på bare 102 dage. Det er kamp hver fjerde dag plus landskampspauser. Det blev også til to perioder med fire midtugekampe i træk.

Der har dog ikke været nogen beklagelser at spore blandt spillere og trænere på holdet, som bare har kørt på kamp efter kamp. I 3F Superligaen ligger vi nummer ét med 27 point for 13 kampe. Det har Brøndby også, og det er en tæt topstrid, så der er lagt op til et spændende forår.

100-kampsjubilarer og landsholdsdebutanter

To spillere har rundet 100 kampe i løbet af efteråret – Awer Mabil og Frank Onyeka. Hver især repræsenterer de meget godt FCM’s måde at udvikle spillere til førsteholdet. Mabil brød igennem efter to gode udlejeophold, mens Frank stødte til fra Nigeria som 18-årig, spillede U19 og Youth League og kæmpede sig op på førsteholdet.

Sidstnævnte fik i oktober måned debut på det nigerianske A-landshold. Hans midtbanemakker, Jens-Lys Cajuste, fik også debut på det svenske A-landshold, og de to debuter er et håndgribeligt bevis på deres fornemme udvikling på den dynamiske midtbane.

Dreyers offensive output

Anders Dreyer blev hentet til Midtjylland i januar. Vi husker alle det forrygende mesterskabsmål mod F.C. København i juli måned, men hans præstationer i efteråret er også værd at fremhæve.

Dreyer ligger nemlig øverst på den interne topscorer- og assistliste. Offensivspilleren med det skarpe venstreben har scoret otte gange og lagt op til mål otte gange.

Topscorerliste (efterår 2020)

  1. Anders Dreyer (8)
  2. Sory Kaba (7)
  3. Pione Sisto + Alexander Scholz (5)

Assistliste (efterår 2020)

  1. Anders Dreyer (8)
  2. Sory Kaba (5)
  3. Frank Onyeka (3)

Ferie

Spillerne og trænerne er lige nu på en velfortjent juleferie. De vender tilbage 11. januar, hvor forberedelserne til forårets jagt på mesterskabet og pokalen indledes.

Om årets træningslejr finder sted i Danmark eller et andet europæisk land, er endnu uvist, men det og programmet for resten af opstarten vil blive meldt ud løbende.