Akademiet

FCM bliver en del af Youth League-arbejdsgruppe

FC Midtjylland er en af ti klubber, der er blevet inviteret til at være en del af en europæisk arbejdsgruppe, som skal diskutere det fremtidige format for ungdommens Champions League.

02/12/22
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Til 2024/2025-sæsonen ændrer Champions League format til en såkaldt Swiss-model, hvor alle deltagere indgår i én stor tabel men møder forskellige hold. I øjeblikket diskuteres det ligeledes, hvad der skal ske med ungdommens største europæiske klubturnering, UEFA Youth League.

Her er FCM en af ti klubber, som er blevet inviteret til at tage del i overvejelserne omkring en formatændring.

Det vækker glæde hos akademichef Flemming Broe.

– Vi er stolte og beærede over at komme med i den her arbejdsgruppe. Det er et spændende og inspirerende arbejde at være en del af. Vi har fået mulighed for at byde ind med nogle af de ting, vi ser som både positive og negative i forbindelse med afviklingen af et nyt format, fortæller Flemming Broe og fortsætter:

– Det er en gruppe med stor diversitet. Det er alt lige fra klubber i de største ligaer til klubber i mindre fodboldnationer. Dermed får vi et differentieret syn på, hvad klubberne tænker og arbejder med.

Foruden FC Midtjylland består arbejdsgruppen af Atletico Madrid, Chelsea, Olympique Lyon, SL Benfica, Ajax, Red Bull Salzburg, APOEL, Ludogorets og MSK Zilina.

Store præstationer

FCM har fået invitationen på baggrund af, at klubbens U19-hold har leveret flotte Youth League-resultater i Champions Path, som man får adgang til ved at vinde sin nationale liga. Det ældste akademi-mandskab skulle have deltaget i gruppespillet i 2018/19 på baggrund af seniorholdets kvalifikation til Champions League, men dengang blev turneringen aflyst grundet corona.

U19 har leveret store præstationer i ungdommens Champions League, hvor det samlet er blevet til 31 kampe. Tre gange har holdet nået kvartfinalerne og er det mandskab, der har det højeste pointgennemsnit i turneringens levetid. Her topper FCM med 2,26 foran Chelsea og Red Bull Salzburg med henholdsvis 2,17 og 2,10.*

U19-cheftræner Kenneth Andersen, sportslig koordinator Casper Pedersen og akademichef Flemming Broe er FCM’s repræsentanter til møderne, der hidtil har fundet sted ad tre omgange.

Udsigt til Youth League-deltagelse

Udover at være en del af Youth League-arbejdsgruppen ligger FCM’s U19-hold også i en fordelagtig position til deltagelse i turneringen i den kommende sæson. Kenneth Andersens tropper overvintrer på U19 Ligaens førsteplads med otte point ned til FC København, der dog har spillet én kamp mindre.

– Vi har en erklæret målsætning om at blive dansk mester i U19, og det er en vanvittigt god sidegevinst, at det giver deltagelse i Youth League. Når alle snakker U19-mesterskab, snakker de også Youth League-deltagelse, fortæller Flemming Broe.

Akademichefen roser samtidig UEFA for at lade alle klubber komme til ordre under møderne i Youth League-arbejdsgruppen, som hidtil har givet FCM gode kontakter og et unikt indblik i, hvad der foregår på andre europæiske akademier.

*Pointgennemsnittet er opgjort efter 2021/22-sæsonen, og indeværende sæson er dermed ikke inkluderet.