Julekalender

1. december: Simon Kjærs fundament blev støbt i FCM

Bag den første låge i julekalenderen er Simon Kjær, som i 2008 forlod FC Midtjylland til fordel for det store udland. Læs om, hvad midterforsvareren tog med sig i bagagen fra det midtjyske.

01/12/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

Luftdueller, tacklinger og lange diagonaler på store adresser i fodboldeuropa. Det har været hverdagen for Simon Kjær, siden han i 2008 forlod FC Midtjylland til fordel for Palermo.

I dag er han ifølge Transfermarkt den danske fodboldspiller, som samlet set er handlet for flest penge – cirka 340 millioner danske kroner.

Samtidigt har den blonde midterforsvarer spillet 102 kampe for det danske A-landshold, hvor han nu er anfører.

Det hele startede dog på akademiet i Ikast, og det husker Simon Kjær tilbage på som nogle gode år med masser af fodbold.

– Jeg tænker først og fremmest – og med kæmpeglæde – tilbage på et par fantastiske år på akademiet. Det hele handlede om fodbold, fodbold og så mere fodbold, og altid i en super ramme med masser af hygge med gode kammerater, fortæller Simon Kjær om minderne fra akademitiden.

To gange blev Simon Kjær kåret til årets akademispiller i FCM, inden han som 19-årig rykkede til Italien efter 19 førsteholdskampe for midtjyderne. Med sig i kufferten var der værdifuld erfaring.

– Mine år i Midtjylland var ikke bare sjove, for på det seriøse plan forberedte tiden mig bedst muligt til livet som professionel. Det er jeg slet ikke i tvivl om. Jeg blev skolet til topfodbold, og det kunne jeg tage med mig ud i den internationale fodboldverden, selvom den verden i Italien fra start godt nok var meget forskellig fra den danske. Og voldsomt meget mere hård. Men fundamentet var på plads fra tiden i FCM, pointerer Simon Kjær.

– Kæmpe flok fodboldmæssigt stærke personer

Den danske landsholdsstopper er ikke sen til at anerkende, at der var mange ledende figurer i klubben, som gjorde et stort indtryk på det personlige og fodboldfaglige plan.

– Hvad lederne angår, var der bare en kæmpe flok fodboldmæssigt stærke personer, der samtidig var rigtigt gode mennesker – og den del af det går jeg den dag i dag meget op i. Folk som Glen Riddersholm, Svend Graversen, Claus Steinlein, Rasmus Ankersen, Kenneth Andersen gjorde meget for os drenge. For mig personligt hjalp de mig i min udvikling, og dermed hjalp de mig godt på vej til den karriere, jeg har, og på vej mod den drøm, som jeg nu udlever i AC Milan og som anfører på landsholdet, lyder det fra 31-årige Kjær.

Hvad er ‘Dit bedste minde’ fra FC Midtjylland?

– Der er naturligvis gode fodboldminder – kampe og sejre – men faktisk er mit bedste minde de relationer, jeg fik til mine holdkammerater og ledere. Der skete et eller andet med sådan en flok drenge, når man trænede og spillede kampe sammen. Og fordi vi alle boede på akademiet, blev de andre jo ikke kun ens holdkammerater, men ens nære venner. Sammenholdet blev enestående godt, og man ville virkelig gøre alt for sin sidemand, erindrer den tidligere akademist.

Fodboldfamilien Kjær

Simon er ikke den eneste i Kjær-familien, som har haft stor betydning i FC Midtjylland. Far til Simon, Jørn Kjær, er holdleder og materialemand i klubben.

Jørn Kjær har siden 2004 sørget for, at spillerne altid har det rigtige tøj til rådighed – såvel til træning som til kampe. Ligesom Simon gjorde han sig også i forsvaret, da han i sin tid spillede for i Horsens FS og Herning Fremad.

Familien Kjær må siges at være indbegrebet af en fodboldfamilie, men over de senere år er fokus rykket en smule væk fra boldspillet.

– Vi har altid været en fodboldfamilie, hvor rigtigt meget har handlet om det, men nu er der kommet børnebørn, og så kommer fodboldsnakken i anden række. Vi er en familie som alle andre på den måde, at rigtigt meget nu handler om de mindste i familien, fordi både min søster og jeg har børn, siger Simon Kjær.

På trods af småfolk og masser af kampe for både klub- og landshold har Simon Kjær alligevel haft tid til at følge med i FC Midtjyllands udvikling, som han har kunne betragte udefra og gennem sin far.

– FCM har gennemgået en fantastisk flot udvikling, men på en måde ser jeg det som naturligt. Der blev tænkt store tanker fra starten i klubben, og man turde drømme stort. Og så satte man handling på – og hårdt arbejde. Jeg følger meget med – ikke mindst via min far, naturligvis – og har glædet mig over alle mesterskaberne og pokaltitlen, afslutter Simon Kjær.

Omvendt er der også mange i og omkring FC Midtjylland, som med stolthed og stor interesse følger med i Simon Kjærs karriere. Den har i dag bragt ham til AC Milan, der lige nu fører Serie A efter 9 runder.

Glædelig 1. december.