Billetinfo
Se info om billetsalg til forårets første hjemmekampe

Julekalender

10. december: Fansenes stemme

Vært på Sort Snak og mangeårig FCM-fan, Kent Nielsen, sætter ord på, hvad et fanmedie er for en størrelse, og hvorfor det er fedt at lave.

10/12/20
Jens Risom
Foto: FC Midtjylland

Du har tunet ind på Sort Snak – en fanpodcast om FC Midtjylland…

Sådan har det lydt 69 gange i lidt mere end tre år i diverse podcastfeeds. Ordene stammer naturligvis fra introen af Sort Snak.

Her bliver kampe, præstationer af spiller, nyheder, transfers og meget andet endevendt af panelet til stor glæde for medfans, som altså kan lytte til endnu flere perspektiver om FC Midtjylland.

Vært på Sort Snak, Kent Nielsen, er ikke i tvivl om, hvorfor han og de andre deltagere i podcasten har lyst til at lægge mange timer i det.

– Det betyder, at vi har en undskyldning for at bruge en masse timer på FC Midtjylland, griner Kent Nielsen og uddyber om, hvad et fanmedie kan:

– Vi har jo en meget stor viden om FC Midtjylland, fordi det er det hold, vi følger hver eneste weekend. For det andet toner vi rent flag ved at sige, at vi netop er fans, og det ved lytterne godt. Nogle gange jubler vi sammen. Andre gange er det nærmest krisebehandling bag mikrofonerne.

Tilhænger af fusionen fra dag ét

Podcastformatet har for alvor slået igennem i Danmark i de seneste par år, og siden efteråret 2017 har der været en, der udelukkende fokuserer på FCM.

– Dengang savnede jeg, at der var en podcast, som behandlede FC Midtjylland, og så måtte man jo selv gøre det, lyder det fra Kent Nielsen, som før 1999 var Herning Fremad-mand:

– Jeg er så gammel, at jeg har set masser af 1. division, 2. division og Danmarksserie på Herning Stadion og har selv spillet ungdomsfodbold i Herning Fremad, så mit forhold til FC Midtjylland startede i ’99.

Det var som bekendt i 1999, at Herning Fremad fusionerede med Ikast FS, og det var Kent Nielsen tilfreds med i jagten på et højere niveau på banen.

– Jeg havde altid synes, at det var den rigtige vej at gå og var tilhænger af fusionen fra dag ét. Derfor var jeg også FC Midtjylland-fan fra dag ét, selvom jeg boede i Aarhus i de år omkring fusionen, fortæller podcastværten.

Med mere end 21 år på bagen som fan af FC Midtjylland er der en del minder, som Kent Nielsen husker tilbage på, men han er ikke i tvivl om, hvilket minde er klarest:

– Det største for mig må være mesterskabet i 2018. Den måde, det skete på i de sidste dage, gør jo, at man aldrig glemmer det. Vi var døde og begravede, men kom tilbage, så det står klarest for mig. Hjemturen i bussen fra København, hvor Horsens udligner mod Brøndby, var vanvittig. Man kunne ikke tro sine egne øjne, erindrer FC Midtjylland-tilhængeren.

Fødslen af Sort Snak

Det første afsnit af Sort Snak blev udgivet i oktober 2017 efter lidt forberedelse.

– Idéen opstod i FC Midtjylland, da man lancerede appen for første gang. Der ville man have noget mere content, og det blev altså til en podcast blandt andet. Jeg blev kontaktet af Peter Ross, som var fankoordinator på det tidspunkt, og det lød det ekstremt spændende, husker Kent Nielsen om starten af forløbet og fortsætter:

– Vi mødtes i en gruppe – faktisk mange af os, der laver Sort Snak stadigvæk – med daværende presseansvarlige, Jakob Nørgaard. Og så blev idéen født. FC Midtjylland inviterede os indenfor, hjalp med udstyr og teknik, inden vi tog over.

I dag er Sort Snak helt selvkørende og er et decideret fanmedie. Podcasten produceres af frivillige mennesker.

– På en eller anden måde er vi både kærlige og kritiske, for det er nu engang sådan, fans er. Som lytter kan man føle sig i trygge hænder. Når vi er kritiske til tider, er det fordi, at vi vil det bedste for klubben i forhold til andre medier, hvor man nogle gange kan stille sig selv spørgsmålet; er de ude på at skade klubben?, spørger Kent Nielsen retorisk.

Bestyrelsesformand Rasmus Ankersen er en tilbagevendende gæst i Sort Snak, hvor han besvarer fansenes spørgsmål.

– Vi kommer med fanperspektivet og kan repræsentere fansenes stemme. Vi er så heldige, at Rasmus Ankersen normalvist deltager hvert halve år i podcasten. Der har vi mulighed for at stille spørgsmål fra fansene til ham, og det er en nem måde for fansene at blive hørt, fremhæver Kent Nielsen.

Ugens forlængelse

For nyligt udgav Sort Snak et særafsnit om 13/14-sæsonen. Det nye format var et historisk tilbageblik med flere af hovedaktørerne fra den sæson, hvor FC Midtjylland tabte 1. pladsen på gulvet.

Da FC Midtjylland afholdt Drive In-fodbold i juni måned, sendte Sort Snak live optakt. Til den første Champions League-kamp blev optakssuccesen gentaget – denne gang med video.

Sort Snak er altså mere end bare end podcast, der gennemgår ugens resultater. Der bliver lagt mange timer af mange mennesker for at producere fedt indhold.

Derfor kan det kun anbefales at lytte til Sort Snak. Det er der normalt mellem 2.000 og 3.000 i den første uge efter et afsnits udgivelse.

– Der var jo ikke meget ved at lave det, hvis ingen lyttede til det, så det er vi også taknemmelige for, at så mange gør, afslutter Kent Nielsen.

Ugens forlængelse kan med rette gives til folkene bag Sort Snak.

Glædelig 10. december.