Førsteholdet

100 kampe i Europa: En tur ned ad Memory Lane

Det hele startede i august 2001 i en kvalifikationskamp mod nordirske Glentoran FC, og torsdag spiller FC Midtjylland så sin kamp nr. 100 i europæisk fodbold. Nedenfor zoomer vi ind på nogle af de mest mindeværdige aftener.

11/10/22
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

99 europæiske fodboldkampe. 50 på hjemmebane og 49 på udebane. Heriblandt 48 magiske sejre.

Allesammen kampe der har skrevet sig ind i FCM’s historiebøger, og minder der vækker alt lige fra glæde og ekstase til sorg og frustration.

Nedenfor kan du blive mindet om otte europæiske aftener, som har haft særlig stor betydning i klubbens 23 år lange historie.

1. Den første kamp i Europa (Glentoran FC)

Hvornår: 9. august 2001

Resultat og målscorere: FC Midtjylland 1-1 Glentoran FC (1-0 Razak Pimpong, 1-1 Mark Glendinning)

Om kampen: FCM’s europæiske eventyr startede en sommeraften i august 2001, da Ove Pedersens tropper fik nordirsk besøg fra Glentoran FC i UEFA Cuppens kvalifikationsrunde. Den europæiske debut blev dog ikke som håbet, og midtjyderne spillede 1-1. Heldigvis vandt man to uger efter returopgøret i Nordirland med 4-0.

2. Historisk sejr i Manchester (Man City)

Hvornår: 14. august 2008

Resultat og målscorer: Manchester City 0-1 FC Midtjylland (0-1 Danny Olsen)

Om kampen: I 2008 trak FCM den sværest mulige modstander i 2. kvalifikationsrunde til UEFA Cuppen i form af Manchester City, som var i gang med at blive opkøbt af den milliardrige oliesheik, Sheikh Mansour. På en flot fighterindsats formåede FCM at hive en 1-0-udesejr i land på mål af Danny Olsen. Selvom midtjyderne i det efterfølgende returopgør tabte efter straffespark, skrev udekampen i Manchester sig ind i historiebøgerne.

3. Akademiet i centrum (Young Boys)

Hvornår: 30. august 2012

Resultat og målscorere: Young Boys 0-2 FC Midtjylland (0-1 Sylvester Igboun, 0-2 Kristian Bach Bak)

Om kampen: Efter et 3-0-nederlag til schweiziske Young Boys på hjemmebane gik FCM ind til den afgørende playoff-returkamp i Europa League-kvalifikationen med svære odds. I start 11’eren var hele ni tidligere akademispillere, og i et hektisk opgør var Glenn Ridderholms tropper marginaler fra at bringe kampen i forlænget spilletid. Undervejs kom yderligere tre tidligere ungdomsspillere ind, og dermed tegnede FCM-akademiet sig for 12 ud af 14 midtjyske præstationer.

4. Kvalifikation til første gruppespil (Southampton)

Hvornår: 27. august 2015

Resultat og målscorer: FC Midtjylland 1-0 Southampton (1-0 Morten ‘Duncan’ Rasmussen)

Om kampen: I 15/16-sæsonen stod FCM over for engelske Southampton i den afgørende playoff-runde til Europa League. Efter 1-1 på udebane ventede en stor aften på MCH Arena. Her bragte FCM sig foran, da anfører Kristian Bach Bak svingede et indlæg ind i fødderne på Morten ‘Duncan’ Rasmussen, som sparkede bolden i mål. Efter en solid målmandspræstation af Johan Dahlin i den anden ende, holdt midtjyderne stand, og Jess Thorups tropper kunne omsider strække armene i vejret og fejre kvalifikationen til det første europæiske gruppespil i klubbens historie.

5. Magisk aften på MCH Arena (Man United)

Hvornår: 18. februar 2016

Resultat og målscorere: FC Midtjylland 2-1 Manchester United (0-1 Memphis Depay, 1-1 Pione Sisto, 2-1 Paul Onuachu)

Om kampen: Efter et flot Europa League-gruppespil, hvor FCM som debutanter spillede sig videre på 2. pladsen i en gruppe med Napoli, Club Brügge og Legia Warszawa, ventede mægtige Manchester United nu i 1/16-finalerne. På MCH Arena kom hjemmeholdet bagud undervejs, men efter en fænomenal præstation både udlignede og senere lukkede midtjyderne opgøret på scoringer fra to tidligere akademispillere. Kampen er sidenhen blevet beskrevet som en magisk europæisk aften på MCH Arena.

6. Den useedede vej til Champions League (Slavia Prag)

Hvornår: 29. september 2020

Resultat og målscorere: FC Midtjylland 4-1 Slavia Prag (0-1 Peter Olayinka, 1-1 Sory Kaba, 2-1 Alexander Scholz, 3-1 Frank Onyeka, 4-1 Anders Dreyer)

Om kampen: Efter sejre mod både Ludogorets og Young Boys stod FCM over for Slavia Prag i en direkte duel om en plads i det forjættede Champions League-land. Midtjyderne tilkæmpede sig 0-0 i Tjekkiet, og kunne dermed ane muligheden for sin første deltagelse nogensinde i Europas fineste klubturnering. I Herning kom FCM tidligt bagud, men en Sory Kaba-udligning bragte tingene i orden. Herefter brændte den høje angriber et straffespark, som efterfølgende skulle tages om. Denne gang scorede Alexander Scholz, og til slut kørte Brian Priskes tropper sejren i hus. Stik mod alle odds stod FCM nu i Champions League efter tre kvalifikationsrunder, hvor holdet havde været useedede og dermed undertippet i samtlige opgør.

7. Point mod de engelske mestre (Liverpool)

Hvornår: 9. december 2020

Resultat og målscorere: FC Midtjylland 1-1 Liverpool FC (0-1 Mohamed Salah, 1-1 Alexander Scholz)

Om kampen: Champions League-deltagelsen bød på mange store oplevelser, og en af dem var hjemmekampen mod de daværende Premier League-mestre fra Liverpool. Englænderne havde allerede spillet sig videre i turneringen, men ikke desto mindre stillede Jürgen Klopp og co. op med en lang række prominente navne. Alligevel formåede FCM at holde stand, og havde man haft heldet på sin side, kunne det meget vel være blevet til tre point mod et af verdens stærkeste mandskaber.

8. Målfest mod portugisisk storhold (Braga)

Hvornår: 25. november 2021

Resultat og målscorere: FC Midtjylland 3-2 SC Braga (1-0 Erik Sviatchenko, 1-1 Ricardo Horta, 2-1 Gustav Isaksen, 2-2 Galeno, 3-2 Evander)

Om kampen: I næstsidste runde af 21/22-sæsonens Europa League-gruppespil var FCM presset til sejr mod Braga, hvis drømmen om videre avancement skulle realiseres. På en sindsoprivende aften i Herning kom FCM foran to gange, men Braga svarede prompte tilbage igen og igen. I dommerens tillægstid tilkæmpede Bo Henriksens mandskab sig et straffespark, og Evander lagde tørt bolden ind til 3-2. MCH Arena gik amok, og endnu en stor europæisk aften blev forseglet i historiebøgerne. Sejren var kulminationen på en flot europæisk kampagne, hvor FCM derudover vandt på udebane over Røde Stjerne som det første hold i næsten to år.