Julekalender

13. december: Joachim Andersen blev voksen på akademiet

Læs i dagens afsnit nærmere om, hvad den nuværende Fulham-forsvarer lærte på akademiet i Ikast på og udenfor banen.

13/12/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

I en alder af blot 24 år har Joachim Andersen allerede spillet Serie A, Ligue 1 og senest Premier League for Fulham.

Inden da spillede midterforsvareren i hollandske Twente, der hentede ham i FC Midtjylland som 17-årig i 2013.

I Ikast var Joachim Andersen to år på akademiet. Selvom hjemstavnen hed Greve tæt på København, var det ikke nogen svær beslutning at rykke til Midtjylland.

– Det var utroligt fedt at være på akademicamp, som jeg var to gange, da jeg var 11-12 år. Og så er Midtjylland jo kendt for at have et af Danmarks bedste akademier. Der er blevet udviklet mange gode fodboldspillere derfra. Da jeg fik tilbuddet som 15-årig, vidste jeg bare, at det var det, jeg ville. Det var den bedste mulighed for at udvikle mig, husker Joachim Andersen.

Udvikling var ikke kun et tema på banen, men også udenfor kridtstregerne gav tiden på akademiet en masse.

– Det var der, jeg lærte at blive voksen og stå på egne ben. Jeg flyttede jo hjemmefra som 15-årig. Det var et godt springbræt på det personlige plan i og med, at jeg kom til udlandet i en tidlig alder. Jeg blev hurtigt mere moden, lyder det fra Joachim Andersen.

Høje krav til træning

I sæsonen 12/13 var Joachim Andersen anfører og en bærende profil på FCM’s U17-hold, som fik sølvmedaljer, men hovedpersonen fremhæver selv træningen fra sine år i klubben.

– Fodboldmæssigt udviklede jeg mig også utroligt meget på akademiet. Den måde, man arbejder med detaljerne og specifikke ting er helt i top, og det betød meget for mig, at trænerne var så engagerede. Jeg har stadig et rigtigt godt forhold til dem og holder kontakt med dem, fortæller Joachim Andersen, der blev trænet af Svend Graversen, René Andersen og Tonny Hermansen.

– Mit overblik og spil med bolden er nogle af mine største kvaliteter, og det fik jeg også bygget på allerede i Midtjylland. Jeg spillede en del på midtbanen, så det hjalp mig jo i forhold til det tekniske med bolden, uddyber den 24-årige fodboldspiller.

I dag er Joachim Andersen midterforsvarer, og den rolle hjalp Svend Graversen blandt andet med.

– Især Svend arbejdede jeg meget med i forhold til det defensive og hovedspillet, men generelt blev der stillet høje krav til træning, så man var altid oppe på dupperne, husker den tidligere akademist.

Hvem tog skraldet?

På akademiet er der udover træning, kamp og lektier også tid til at hygge sig sammen i Simon Kjær-loungen (fælleslokale på akademigangen). Derudover er der også opgaver i forhold til f.eks. rengøring og oprydning.

Det gav en overgang lidt problemer.

– Der kunne godt gå lidt drengehørm i den, og vi lavede lidt sjov og ballade. Én gang om ugen skulle to fra akademiet tage affaldet og få det ud i skraldespanden, og det skiftede vi til at stå for, siger Joachim Andersen.

– Men der var et lille stykke at gå. Jeg kan huske, at der var nogen, som smed det over et hegn ud til togbanen i stedet for at få hele vejen. Det blev især Svend rigtigt sur over, men det var som om, det blev ved alligevel. Til sidst var alle bare sindssygt sure, og vi havde møder og samlinger om det hele tiden. Jeg kan faktisk ikke huske, hvem der gjorde det, griner Joachim Andersen.

Om det er hukommelsen eller andet, som gør, at der ikke nævnes nogle navne, skal lade være usagt, men den nuværende Premier League-spiller slår til sidst fast:

– Det var en rigtig god tid både på og udenfor banen, da jeg var på akademiet. Det tænker jeg tit tilbage på, og jeg er glad for at holde kontakt med så mange mennesker i klubben, som jeg gør.

Jagten på trofæer

Joachim Andersen skiftede som bekendt til Twente i 2013. Fire år senere gik turen til Sampdoria i Italien.

– Jeg er blevet en god forsvarsspiller og er god til at læse spillet og samtidigt være aggressiv. Det er klart, at tiden i Italien lærte mig meget rent defensivt, hvor der jo er et stort fokus på det, lyder det fra Joachim Andersen.

Midtstopperen gjorde det så godt for Serie A-klubben, at han i sommeren 2019 blev købt af Lyon som den dyreste danske spiller nogensinde på det tidspunkt.

Efter en glimrende første sæson i Lyon i Sydfrankrig var et skifte igen en realitet i det seneste tranfervindue, da en nytiltrådt træner ikke så Joachim Andersens vej i samme stil som den foregående.

Derfor rykkede danskeren på Deadline Day til Fulham på en lejeaftale, der gælder sæsonen ud. Lige nu er fokus også på London-klubben, hvor han allerede har vikarieret som anfører.

– Jeg går selvfølgelig efter at ramme det højest mulige niveau og spille i en topklub, spille Champions League og kæmpe med om nogle trofæer, men lige nu er fokus på at gøre det godt i Fulham, og så må vi se, hvad der sker, afslutter Joachim Andersen med en ydmyg tone.

Det bliver uden tvivl spændende at følge den tidligere akademispiller.

Glædelig 13. december og 3. søndag i advent.