Julekalender

15. december: Borgmestrene er stolte

Lars Krarup og Ib Lauritsen sætter i dagens afsnit ord på FC Midtjyllands betydning for byerne og området og fortæller om deres bedste minder med klubben.

15/12/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

Selv i navnet FC Midtjylland er landsdelen benævnt. Derfor er det kun naturligt at dykke ned i det geografiske aspekt i årets julekalender.

Og hvem kan bedre sætte ord på FC Midtjyllands betydning for området de to borgmestre i de kommuner, hvor klubben udspringer fra?

Lars Krarup har været borgmester i Herning Kommune siden 2002 og har dermed været med på næsten hele FCM’s rejse, der som bekendt begyndte i 1999.

– Sammenhold, udbryder Lars Krarup med det samme adspurgt til klubbens betydning i lokalområdet.

– Når man har et brand af FC Midtjyllands størrelse og husker på, at fodbold er Danmarks nationalsport, og at vores område ikke er det mest befolkningsrige, så er det jo en ret vild historie. Så FCM betyder rigtigt meget for byen og området, fordi det bringer folk sammen på en speciel måde.

Ib Lauritsen tiltrådte som borgmester i Ikast-Brande Kommune i 2017 og fremhæver også brandværdien.

– Helt nøgternt er det jo et godt brand. Det er identitetsskabende. Ligesom man siger, at Ikast-Brande erhvervskommune nummer ét, er der heller ingen, der i tvivl om, at FC Midtjylland er Danmarks bedste fodboldhold, lyder det fra Ib Lauritsen, som fortsætter:

– Det er et bevis på at alt kan lade sig gøre. Den bedste klub ligger midt i Jylland, og det skal vi være stolte af. Jeg kan jo høre på de unge mennesker, at fodbold og sport generelt er identitetsskabende, og det er FC Midtjylland i den grad med til at danne grundlag for.

Fusionen var det eneste rigtige

De to Venstre-borgmestre har boet i lokalområdet mere eller mindre hele deres liv og kunne på nærmeste hold betragte fusionen af Ikast FS og Herning Fremad tilbage i 1999.

Det var de fra start store tilhængere af.

– Hvis man ikke man havde lavet fusionen, havde man ikke været, hvor man er i dag. Så havde vi ikke haft Danmarks bedste fodboldhold i vores byer. Det var ikke lykkedes uden de visionære mennesker, som skabte FC Midtjylland dengang, pointer Ib Lauritsen, som i øvrigt bemærker, at han som ung var mere håndboldspiller end fodboldspiller, men selvfølgelig følger FC Midtjylland tæt.

Den afgående borgmester i Herning har altid været sportsinteresseret og så også fodbold i Ikast som ung.

– Jeg er Herning-dreng og var en af dem, der i sin tid kørte til Ikast for at se fodbold, så jeg var med på FC Midtjylland-vognen med det samme. Det var ikke noget problem for mig at se de to klubber fusionere, erindrer Lars Krarup.

Fra Ikast til Herning i 2004

I 2004 rykkede FC Midtjyllands hjemmebane fra det gamle Ikast Stadion (i dag EDC Arena) til det nye stadion i Herning, som i dag hedder MCH Arena.

Det projekt er Lars Krarup med fortsat stolt af i dag og er glad for projektets tilblivelse.

– Det er på min vagt som borgmester, at fodboldstadionet ude ved messecentret er blevet til, og det har nok skabt en endnu stærkere følelse til klubben for mig, forklarer Lars Krarup og uddyber:

– Den dag vi godkendte projektet i byrådet, havde jeg da følelsen af, at det er bedst, de lykkes som klub nu. Og det må man bare sige, at de er. Der har nu været tre mesterskabsløft og Champions League på MCH Arena. Det er da fantastisk at tænke på.

Champions League i Midtjylland

Den største scene i klubfodbold er Champions League, som FC Midtjylland kvalificerede sig til for første gang i det forgangne efterår.

Begge borgmestre lægger ikke skjul på, at de har nydt at se det på deres hjemmebane.

– Det er uden tvivl med til at sætte os på verdenskortet. Selvfølgelig identificerer seerne FC Midtjylland mere med Herning, når stadion ligger der, men det har jo en stor betydning for vores område at blive set i hele verden, fortæller Ib Lauritsen.

Lars Krarup kalder det fineste europæiske selskab for en kulmination.

– Det siger jo sig selv, at de tre hjemmekampe i Champions League var en kulmination på hele rejsen med FC Midtjylland, og det skal vi alle sammen være stolte af, lyder det fra Krarup.

Herning-borgmesteren har gennem sine næsten 19 år på posten oplevet mange store sportsbegivenheder i Herning, men det er ikke nemt for ham at rangere Champions League på den lange liste – især med COVID-19-pandemiens betydning for store arrangementer.

– Champions League vægter jo utroligt højt på trods af et specielt Corona-år. At spille det ypperste indenfor klubfodbolden og have besøg af en klub som Liverpool er jo kæmpe stort, men det er svært at sammenligne med VM i håndbold og Ishockey f.eks., men det er da klart i toppen, siger Lars Krarup.

De bedste minder

Foruden Champions League vægter FC Midtjyllands tre mesterskaber højt på listen og de mest mindeværdige dage.

– Det første mesterskab var selvfølgelig specielt og var en stor milepæl i byen og områdets historie. Det har været nogle gode dage i forbindelse med de tre titler, siger Lars Krarup.

Ib Lauritsen har oplevet de seneste to mesterskaber som borgmester.

– Der ingen tvivl om, at det at stå på balkonen i Ikast og tiljuble FC Midtjylland som danske mestre, har været kæmpe stort. Det er jo det største, man kan vinde nationalt i dansk sport. At det allerede er sket to gange i min tid som borgmester, er jo bare utroligt imponerende, konstaterer Ikast-Brande Kommunes borgmester, som også fremhæver rivalisering med København.

– Det bliver ikke bedre, når vi i Midtjylland slår københavnerne, hvad end det har været Brøndby i pokalfinalen eller FCK i ligaen.

Glædelig 15. december.