Julekalender

17. december: Udenrigsministeren Ove Pedersen

Bag den 17. låge af julekalenderen gemmer Ove Pedersen sig. Klubbens første cheftræner er i dag assisterende sportschef.

17/12/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

Ove Pedersen var FC Midtjyllands allerførste cheftræner, og det er jo en velkendt historie, at han rykkede holdet op i den første sæson og derefter hentede en flot 4. og 3. plads i ligaen.

Der var dog en bestemt grund til, at han ikke fortsatte som træner.

– Det slider på ressourcerne at lave en fusion. Selvom det i høj grad var præget af succes, var der mange kampe mellem de to gamle klubber, og det tærede på kræfterne. Vi havde været så meget igennem sammen, så det var naturligt, at samarbejdet nåede sin ende dengang. Men det er jo ikke negativt, fortæller Ove Pedersen.

Dagens afsnit af julekalenderen har i stedet sit fokus på de følgende år. Først havde Ove Pedersen FC Midtjylland som modstander adskillige gange i sine andre trænerjobs i Danmark.

– Jeg var overrasket over, at der gik så mange år, før FC Midtjylland vandt en titel. Med det afsæt, vi lavede i klubbens begyndelse, følte jeg ikke, at der var langt til en titel. Man fik det nye stadion og hentede nogle af de største profiler i dansk fodbold, siger Ove Pedersen med henvisning til Mohamed Zidan i AB, Michael Hansen i Esbjerg og Thomas Frandsen i Viborg og fortsætter:

– Så det overraskede mig, at man måtte nøjes med bronze og sølv i både ligaen og pokalturneringen i de følgende år i forhold til, at vi hentede bronze med nærmest ingenting i 2002.

Fra sidelinje til kontor

I slutningen af 2016 stopper Ove Pedersens trænerkarriere, da det sidste job i Hobro nåede sin ende.

Et halvt år senere vendte den tidligere bankmand så tilbage til FC Midtjylland. Denne gang i en ny rolle som assisterende sportschef. Ove Pedersen foretrækker dog benævnelsen ‘udenrigsminister’.

– Jeg kalder mig selv udenrigsministeren, mens Svend er indenrigsministeren. Svend har huset og holdet, hvor jeg i højere grad tager mig af de udenlandske opgaver. Jeg kan godt lide at rejse ud og møde folk face to face. På den måde kan vi snakke direkte med klubberne om f.eks. transfers, så vi ikke kun skal snakke gennem agenter. Og så er det altid godt at have personlige relationer, pointerer Ove Pedersen.

Savner du at være cheftræner på sidelinjen?

– Jeg må bare sige, at jeg hurtigt fandt passionen i det nye job, og det gjorde jo, at jeg ikke savnede det. Det eneste tidspunkt, hvor jeg har savnet at være ude på træningsbanen, er her under Corona-tiden. Mine arbejdsopgaver har været begrænsede af rejserestriktionerne og meget andet her i 2020, men ellers savner jeg det ikke.

FC Midtjyllands udvikling

Der er gået mere end 18 år, siden Ove Pedersen forlod FC Midtjylland. Han er ikke i tvivl om, hvor den største udvikling er sket.

– Niveauet er væsentligt højere i dag. Vi henter spillere på en noget større hylde i dag. Uden at forklejne fortidens spillere, er det et tydeligt bevis på klubbens positive udvikling, at man kan hente spillere som Anders Dreyer og Pione Sisto til FC Midtjylland fra udlandet. Vi er ikke på den øverste hylde – det vil være forkert at sige – men der er blevet taget mange skridt op ad, forklarer den assisterende sportschef og fortsætter:

– Jeg kan ikke se, hvorfor det ikke skulle fortsætte. Det handler om ikke at gå i stå. At fortsætte er jo at stile højere, og det vil vi blive ved med. Vi kan sagtens udvikle os endnu mere med det fundament, der er blevet skabt over årene.

Taktisk snu ræv

Ove Pedersen er om nogen en fodboldkender. Ikke mange kan beskrive fodboldspillets udvikling bedre end manden, der har prøvet så meget – især i Danmark.

Derfor blev han også bedt om at sætte ord på den taktiske udvikling i dansk fodbold.

– Jeg hørte for nyligt en træner sige, at det at lægge en taktik er for de svage. Det er for mig et billede på, hvordan fodbold har udviklet sig i et taktisk perspektiv. Det er blevet moderne at sige, at man spiller sit eget spil. I min tid som træner blev mange omtalt som en taktisk snu ræv, hvis man præsterede et flot resultat mod en stærk modstander, lyder det fra Ove Pedersen, som uddyber:

– Den kliché hører man ikke rigtigt længere. Trænere får ikke længere ros for at være taktiske. De får ros for så mange andre ting, men ikke at være taktiske.

Den gamle træner fremhæver også, at man i dag spiller meget mere med bolden.

– Baneforholdene har flyttet fodbolden. Hovedparten af holdene forsøger at spille med bolden. Det så man altså ikke i min første tid i FCM, hvor selv de store hold sparkede langt ud fra målmanden, erindrer Ove Pedersen.

Glædelig 17. december.