Julekalender

18. december: Græs er ikke bare græs

I 18. afsnit af julekalenderen kan du med groundsman Anders Faber Nielsen blive klogere på græstæppet på MCH Arena, som i de seneste tre år er blevet kåret til det bedste i 3F Superligaen.

18/12/20
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz

– Græs er ikke bare græs.

Ordene kommer fra Anders Faber Nielsen, som er groundsman på MCH Arena. Sammen med Bjarke Rahbek sørger han for, at der uge efter uge kan spilles topfodbold på et græstæppe i top.

– Vi har altid haft den grundlæggende filosofi, at jo bedre en bane, vi kan lave, jo større er chancen for, at FC Midtjylland kan vinde fodboldkampe. Det er selvfølgelig store ord, men det har en betydning, slår Anders Faber Nielsen fast.

De seneste tre år er græstæppet MCH Arena blevet kåret til 3F Superligaens bedste.

– Noget af det, vi arbejder hårdt for, er, at banens kvalitet er mere eller mindre det samme, uanset om der bliver spillet fodbold i maj eller december. Uden at tale ondt om andre stadions i Danmark ser man jo, at der er meget forskel på banen fra sommer til vinter, og det vil vi gerne undgå på MCH Arena, lyder det fra Anders Faber Nielsen.

FC Midtjylland spiller deres hjemmekampe på MCH Arena, MCH og Agromek ejer en tribune, mens Herning Kommune ejer tre tribuner og plejer banen.

– Vi har en treenighed i form af FC Midtjylland, MCH og Herning Kommune, og vi har et rigtigt godt samarbejde i forhold til at skabe den bedst mulige bane. Over de seneste år har vi også haft rigtig god dialog med trænerstaben, som har en stor forståelse for vores arbejde med banen, fortæller Anders Faber Nielsen.

Udenlandsbesøg er sjovt

Nationalt har MCH Arenas græstæppe altså høstet stor anerkendelse, men manden i spidsen for banen kan også godt lide at høre, hvad de udenlandske hold synes om banen.

Det har der været rig mulighed for i løbet af efteråret, hvor FC Midtjylland har spillet Champions League.

– Når der er besøg fra det store udland, stiger spændingen da en smule. Vi gør os ikke ekstra umage, fordi vi gør os altid umage med arbejdet, men det er da klart, når hold som Liverpool kommer forbi, vil man gerne have, at det hele spiller, lyder det fra Anders Faber Nielsen, som fortsætter:

– Det er sjovt at høre fra så store klubber, hvad oplevelsen af at spille på MCH Arenas græstæppe er. Også de store hold er begejstrede for at spille på banen, så det er jo et ekstra skulderklap.

Planlægning er nøglen

Arbejdet med banen er ikke bare fra kamp til kamp. Der er en langsigtet strategi i baghovedet.

– Det kan lyde en lille smule kedeligt, men det vigtigste er at have en plan. Vi har hele tiden fokus på, hvad skal banen kunne præstere om et par måneder og ikke kun her og nu. Da vi i sommer vidste, at der ventede europæiske kampe og et tætpakket program på banen, lavede vi nogle forskellige tiltag for at imødekomme det forøgede spillepres, forklarer Anders Faber Nielsen.

Banen er siden stadionets opførelse i 2004 kun blevet lagt om en enkelt gang. Det var i forbindelse med EM i ridning, som i 2013 blev afholdt på MCH Arena.

– Banen var dækket til i 16 dage, og græsset gik simpelthen ud, erindrer Anders Faber Nielsen.

Fremtidens fodboldbane

Det nye sort – eller skulle man sige grønt – indenfor fodboldgræs er hybridgræs, som kombinerer naturligt græs med en lille mængde kunstfibre, hvilket resulterer i en bane, der er langt mere slidstærk end almindelige naturgræsbaner.

Den mest moderne hybridbane ligger på Teglpark på Herning Fremads anlæg og bliver blandt andet benyttet af landsholdet. FC Midtjyllands Superligatrup har også trænet på banen adskillige gange.

– Hybridgræs bygger på nogle helt andre principper. Teglpark er den første af sin slags i Danmark, og kvaliteten. Jeg skulle hilse at sige, at både spillerne og trænerne er meget glade for at spille på den, siger Anders Faber Nielsen med et smil og uddyber:

– Banen på Teglpark har skabt en ny bevægelse i Danmark, og jeg tror, det er noget, vi vil se mange steder. Vi forventer, at der at hybridgræs på MCH Arena indenfor to år, lyder forudsigelsen fra Anders Faber Nielsen.

Græs er altså ikke bare græs. Uanset om det grønne tæppe består af naturligt græs eller hybridversionen kan FCM’s spillere, modstandere og dommere glæde sig over høj kvalitet kamp efter kamp. Det kan Anders Faber Nielsen og Bjarke Rahbek i den grad takkes for.

Glædelig 18. december.