Klubben

19 år siden vores stadion så dagens lys: Har været med til at definere FCM

Mandag er det 19 år siden, MCH Arena så dagens lys. Kristian Bach Bak mindes tilbage på åbningen af hele regionens fodboldarena, som hurtigt blev et fort. Den assisterende sportschef tror på, at klubbens nye træningsanlæg kan få samme skelsættende effekt.

27/03/23
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

Den 27. marts 2004 stod SAS Arena (i dag MCH Arena, red.) klar. AB gæstede den nye midtjyske fodboldarena, og foran et elektrisk hjemmepublikum triumferede midtjyderne 6-0.

Nuværende assisterende sportschef i FC Midtjylland, Kristian Bach Bak, mindes tilbage på den epokegørende dag, hvor han selv var en del af startopstillingen.

– Jeg kan huske, der var bygget så meget op til den her dag. Nu fik vi endelig en fæstning, og det var en helt ny oplevelse at have en hjemmebane, som var lidt ligesom at komme ud at spille på de store stadioner rundt omkring i Superligaen, siger Kristian Bach Bak og fortsætter:

– Det var en gigantisk dag. Der var så mange fede ting op til den kamp, og vi gik ind til opgøret med en voldsom energi. Og så var der jo selvfølgelig en vis person (Mohamed Zidan, red.), som stjal overskrifterne. Han havde farvet Midtjylland-logo i sit hår og gik ind og gav os et resultat og en oplevelse, der gjorde det til en magisk dag på alle områder.

– Sejren gav også også rygstødet til de næste 17 kampe, hvor vi forblev ubesejrede på hjemmebane.

Skabte begejstring fra dag ét

Det 40-årige klubkoryfæ er ikke i tvivl om, hvad etableringen af MCH Arena har betydet for FC Midtjylland:

– Den her base gav os en tro på os selv som klub på en helt ny måde. Når man gik på banen på det daværende SAS Arena, var man ikke i tvivl om, at man ville vinde. Den oplevelse, vi fik på åbningsdagen, gav os simpelthen så meget energi og glæde. Udtrykket var der bare, og man var ikke bange for noget som helst. Man glædede sig, fordi det hele var nyt og stort at være en del af. Man kunne mærke begejstringen – lige fra man trådte ind til opvarmning og til slutfløjt.

– Det var en fantastisk tid, hvor vi som klub fortsat var et midterhold. Fansene var jublende lykkelige over næsten hvad som helst – bare der var noget udtryk. Det gav os billedet af, hvad FCM-udtryk er, og det har været med til at definere, hvad vi er blevet til, siger Kristian Bach Bak.

Video: Indvielsen af MCH Arena

Siden da er meget vand løbet gennem åen. Til næste år runder MCH Arena 20-års jubilæum, og Kristian Bach Bak er en af de spillere, som har betrådt arenaens græstæppe flest gang – med store oplevelser til følge.

– Det er ret simpelt at udpege de tre største oplevelser derinde for mig. Åbningsdagen, det første mesterskab hvor vi hæver pokalen og min sidste kamp som spiller, hvor jeg tog afsked med fansene. Det er de tre, der stikker ud. Men derudover er der så mange andre kampe, man kan pege på, hvor vi har fået nogle gigantiske oplevelser.

– Lige siden 2004 har man kunne mærke, hvad det her betyder for folk. Det er fantastisk, vi er en del af noget, hvor der er så stor en opbakning. Det mærker man på godt og ondt – både når det går godt og skidt. Det var en drøm, der gik i opfyldelse, da man fik lov til at spille derinde. Alle som fik lov til at komme med derind, har været med til at skabe noget unikt, fortæller Kristian Bach Bak.

Nye byggerier kan skabe samme effekt

Til vinter står stadionudvidelsen af MCH Arena færdig. Her ser 11 nye skyboxes og en stor lounge dagens lys. Udover at skabe mere kapacitet vil det færdige byggeri også komme til at pryde i billedet, fortæller Kristian Bach Bak:

– Med det nye byggeri føles det som at gå ind på et større stadion. Får vi et fyldt MCH derinde, og får vi det spillemæssige udtryk på plads, tror jeg på, det kan være med til at give os de 10-20 procent, vi mangler i øjeblikket. Det hele hænger sammen i forhold til, hvor vi gerne vil hen. Nu er det op til os at tage det skridt.

Det er ikke kun på stadion, at byggerierne er i gang. Til sommer står det nye FCM-hus, Guldminen og Ikast Complete klar til at udgøre topmoderne rammer for Superligatrup og akademi samt den nye skole for Guldminen – ISI Idrætsfriskole.

– For det første er det et udtryk for, at vi har bevæget os opad som klub på alle områder – både sportsligt og kommercielt. Vi er et helt andet sted, end vi var, da vi indviede stadionet tilbage i 2004, fortæller Kristian Bach Bak om byggeriet og fortsætter:

– Det er en del af den måde, vi tænker på. Vi vi gerne gøre det anderledes end andre, og derfor samler vi Guldminen, akademiet og Superligaen. Det er en af de ting, som gør det fedt at være i den her klub; vi går all in, og det har vi kun mulighed for, fordi vi har gjort det så godt ting, siden vi indviede SAS Arena.

– Jeg tror, det nye træningsanlæg bliver afgørende for, at vi kan fortsætte med at rykke os. Der er rigtig mange, som gerne vil være en del af Midtjylland i forvejen, og med de her nye ting tænker jeg hvert fald ikke, den lyst bliver mindre.

– Den følelse, vi fik gennem SAS Arena, håber jeg, vi kan finde frem igen. Forventningen må aldrig overtage begejstringen. Kan vi skabe det? Det tror jeg, vi kan med den hverdag, vi skaber for vores spillere og ansatte gennem det nye træningsanlæg, siger Kristian Bach Bak.