Julekalender

19. december: Hvis du vil drømme så drøm stort

Frits Ahlstrøm er dagens gæst i julekalenderen, og han fortæller blandt meget andet, hvordan drømme har været med til at forme klubben.

19/12/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

I en menneskealder har Frits Ahlstrøm hørt til blandt de tungeste navne i dansk sportsjournalistik. Hertil kan lægges mange års erfaring i UEFA, som han den dag i dag i en alder af 75 år fortsat hjælper med mange opgaver.

Til dagligt arbejder Frits Ahlstrøm for TV3 Sport, hvor han laver interviews og skriver artikler. Derudover byder fodboldtilværelsen for den tidligere sportsredaktør på Politiken også på frivilligt arbejde i DBU og organisationen OMBOLD, der hjælper socialt udsatte.

Gennem de mange år i fodboldbranchen har Frits Ahlstrøm ikke blot skrevet utallige bøger og artikler, men også betragtet FC Midtjylland gennem hele klubbens 21-årige levetid.

– Det er imponerende og beundringsværdigt, hvad FC Midtjylland har præsteret, siden klubben blev stiftet i 1999. Det er jo en ung klub, pointerer Frits Ahlstrøm, der hurtigt laver en sammenligning:

– FC Midtjylland har det på samme måde som Sir Matt Busby, den legendariske manager i Manchester United, som altid sagde: ’Hvis du vil drømme, så drøm stort’.

– Man drømte stort i FC Midtjylland, men samtidigt havde man energien og visionerne til at realisere de drømme. Det, der er præsteret, er fantastisk flot, lyder det fra Frits Ahlstrøm.

Akademiet vækker begejstring

I 2004 blev akademiet i Ikast oprettet som det første af sin slags i Danmark.

– Oprettelsen af akademiet har betydet rigtigt meget. Det fungerer exceptionelt godt og er med til at udvikle spillere, som kan forny førsteholdet, siger Frits Ahlstrøm og uddyber:

– FC Midtjylland er gode til at finde til at finde og udvikle talenter, som på et eller andet tidspunkt kan sælges videre med den fortjeneste, som nu engang er nødvendig. Man er nødt til at tjene penge for at foretage nye investeringer, og det har klubben gjort på fornem vis.

Det er ikke kun akademiet, som har set en rivende udvikling.

– Samtidigt med, at FCM har bygget akademiet så flot op, har de også formået at udvikle sig sportsligt og er kommet op på et rigtigt højt niveau med tre mesterskaber i de seneste seks sæsoner, pointerer den anerkendte sportsjournalist.

Det næste skridt

FC Midtjyllands foreløbige kulmination på de senere års succes på banen må siges at være efterårets kvalifikation til Champions League.

Her bød gruppespillet på tre svære modstandere, og kunsten at spille op mod hold af den kaliber er ifølge Frits Ahlstrøm det næste skridt for klubben.

– Nu kommer det næste skridt, og det er det sværeste, med europæiske bedrifter. Det har vi set i denne sæson i Champions League, hvor FCM har betalt deres lærepenge rent spillemæssigt. Champions League er nemlig noget helt andet end Superligaen, og det oplevede Brian Priske og spillerne allerede i første kamp mod Atalanta, forklarer Frits Ahlstrøm og uddyber:

– Det var en hård lodtrækning, men FCM angreb måske Champions League lidt naivt. Man er nødt til at have en lidt anden tilgang end i Superligaen og spille på en måde, hvor man minimerer antallet af fejl. De tidlige indkasserede mål mod Ajax og Liverpool fortæller meget godt, hvor vigtigt det er at undgå fejl i kampe på højeste niveau.

Efter fire nederlag i gruppespillets første fire kampe, kom der point på tavlen mod både Atalanta og Liverpool.

– Kampen i Bergamo var FC Midtjyllands internationale gennembrud, og det sendte jeg da også en besked til Claus Steinlein om. Der viste holdet virkeligt, at de havde lært af de foregående kampe, og jeg glæder mig til at se, at de kan tage den tilgang med til europæiske kampe i næste sæson, lyder det fra Frits Ahlstrøm, som også fremhæver vigtigheden af mesterskabet i denne sæson.

– Det danske mesterskab er utroligt vigtigt i år, fordi det sikrer en plads i gruppespillet i minimum Europa League. Så kommer klubben med igen, og bare det økonomiske kan være med til at udvikle klubben yderligere, fordi der er så mange penge at hente. Samtidigt tror jeg på, at FC Midtjylland har fået så meget erfaring – både taktisk og mentalt – at de kan gøre det endnu bedre næste år.

Problemknuseren

Efter mange år som journalist og senere sportsredaktør på Politiken blev Frits Ahlstrøm i 1995 pressechef på UEFA’s hovedkontor i Schweiz.

Det har skaffet ham mange forbindelser, som han også har i de danske fodboldklubber, og det gør ham til en vigtig mellemmand, når der skal løses problemer.

– I kraft af mine mange år i UEFA kender jeg rigtigt mange mennesker personligt i organisationen. Så når FC Midtjylland eller andre danske klubber har et problem, ringer de til mig. Hvis de sender en mail til UEFA, kan der gå et par dage, før der kommer svar, men hvis de ringer til mig, ved jeg nøjagtigt, hvem jeg skal kontakte eller kan endda svare selv, og så går det hurtigere, fortæller Frits Ahlstrøm og fortsætter:

– Jeg har et nært forhold til både UEFA og de danske klubber. Jeg siger aldrig nej til at hjælpe.

Glædelig 19. december.