Ekstra siddepladser frigivet
Køb billet til FCN-kampen her

Julekalender

24. december: – FC Midtjylland er meget mere end et job for mig

Kom tæt på Rasmus Ankersen, hvis rejse i FCM begyndte langt før, han blev bestyrelsesformand i 2014, i det sidste afsnit af årets julekalender.

24/12/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

I dag er Rasmus Ankersen kendt som bestyrelsesformand i FC Midtjylland. Det er en rolle, han har besiddet siden 2014, da Matthew Benham overtog ejerskabet.

Den 37-årige formands rejse i FCM begyndte dog langt tidligere, da han selv var aktiv indenfor banens kridtstreger.

– Jeg var anfører for det første ungdomshold, som spillede i Midtjylland-trøjer. Det var en rigtig stor ting dengang, og det husker jeg stadig som en fed følelse. Selv nede i ungdomsafdelingen kunne man mærke energien, som projektet FC Midtjylland medførte, selvom vi hed Ikast FS på det tidspunkt, erindrer Rasmus Ankersen.

En lovende fodboldkarriere blev dog spoleret, før den for alvor kom i gang. Det skete i en reserveholdskamp.

– Jeg sprang korsbåndet i en kamp i Vejgaard, hvor folk som Kristian Bak og Ulrik Lindkvist i øvrigt var med, efter et kvarter i den kamp. Jeg var ude i over ni måneder, og i den periode begyndte jeg som træner. Først på lilleputholdet, siden på juniormesterholdet og til sidst som assistent for Svend Graversen på U17, fortæller Rasmus Ankersen.

Herefter rejste den nybagte træner til Asien på rundrejse i et halvt år med en kammerat. Da han vendte hjem, fik han igen nogle kampe på reserveholdet, men trænerrollen var mere spændende.

– Jeg havde en passion for at være træner og var måske bedre til det end at være spiller, erkender Rasmus Ankersen, der på dette tidspunkt også havde været medstifter af Magasinet Midtjylland.

U19-træner frem for universitetet

På trods af arbejdet med avisen og trænergerningen valgte den unge tjørringbo at flytte til Aarhus for at studere medievidenskab.

– Det var rent ud sagt helt vildt kedeligt. Efter de første par forelæsninger slog det mig, at jeg jo aldrig ville blive teoretiker. Jeg var og er stadig entreprenør, så universitetet blev en kort fornøjelse, hvor jeg nok brugte mest tid i fredagsbaren, lyder det fra Ankersen.

Heldigvis kom der et nyt tilbud fra den daværende akademichef i FC Midtjylland, Claus Steinlein.

– Claus gav mig chancen som cheftræner på U19-holdet, og det var nærmest uhørt. Jeg var jo kun 22 år og stod med et fuldtidsjob i fodboldverdenen. Det var en spændende tid, og der var en masse entreprenørånd i klubben på det tidspunkt. Akademiet var netop blevet oprettet, så det var fedt at være en del af, husker Rasmus Ankersen.

Var det på dette tidspunkt din drøm at føre FC Midtjylland i Champions League som træner, ligesom du nu har gjort det som bestyrelsesformand?

– Det var slet ikke i tankerne. Jeg var også interesseret i mange andre ting end at træne fodbold. Mit liv var ikke så endimensionelt, og det har det aldrig været, så det var ikke min drøm eller plan at gå hele vejen som træner, svarer Rasmus Ankersen.

Sideløbende med trænerjobbet debuterede han også som forfatter og udgav bogen ‘En vinders DNA’. Jagten på flere bogudgivelser betød, at Rasmus Ankersen efter halvandet år som U19-cheftræner flyttede til København og siden London.

Tilbage til Midtjylland

Dermed syntes Rasmus Ankersens tid i FC Midtjylland forbi efter mere end en håndfuld år som spiller og træner. Og dog.

– Jeg havde altid haft fornemmelsen af, at jeg godt kunne tænke mig at komme tilbage i fodboldverdenen igen, men jeg vidste ikke helt hvordan, hvornår og i hvilken rolle, fortæller Rasmus Ankersen.

I mellemtiden havde den tidligere fodboldspiller- og træner for alvor trådt ind på scenen som både foredragsholder og forfatter. Bøgerne ‘The Gold Mine Effect’ og ‘Hunger in Paradise’ er to eksempler på bøger, som blev solgt på verdensplan.

I begyndelsen af 2014 blev Rasmus Ankersen og Matthew Benham introduceret for hinanden gennem en fælles forbindelse.

– And the rest is history, griner Rasmus Ankersen, som fortæller:

– I starten var jeg jo ham, der formidlede kontakten mellem Midtjylland og Matthew og var med til at få handlen på plads der i 2014. Og så gav det bare god mening, at jeg blev bestyrelsesformand.

– Matthew havde brug for en, som han stolede på, tæt på driften af klubben, mens klubben havde brug for en, der kunne ‘connecte’ til ejeren. På den måde blev jeg en god bro mellem Midtjylland og Matthew. Hurtigt var jeg også meget i aktiv i klubben og har gennem alle årene arbejdet meget med den strategiske udvikling af FCM, forklarer bestyrelsesformanden.

Når du ikke vidste, hvordan og hvorledes du ville komme tilbage til fodboldverdenen, er du så tilfreds med, hvordan det endte?

– Ja. Det er en utrolig spændende pakke, hvor der både er sportslige og forretningsmæssige opgaver, så det kunne nærmest ikke være bedre. Jeg har lært vildt meget på de snart syv år, jeg har været bestyrelsesformand. Det er egentligt vanvittigt, at vi har været i gang i snart syv år, svarer Rasmus Ankersen.

Et fantastisk men mærkeligt 2020

2020 har på mange måder været et historisk år for FC Midtjylland, men der er ikke mange bedre til at gøre status på året end bestyrelsesformanden for klubben.

– Jeg snakkede med Claus den anden dag, hvor jeg nævnte, at der skal meget til for at overgå det her år, og så sagde han bare: ‘Hvad? Vi skal da bare vinde to titler næste år’. Det er jo lidt den typiske Midtjylland-ånd. Vi er aldrig helt tilfredse, og sulten efter mere står aldrig stille, lyder det fra Rasmus Ankersen, som fortsætter:

– 2020 har jo været et historisk år i den forstand, at Champions League nærmest virkede som en umulig drøm, før det skete. Og vi vandt jo også mesterskabet, selvom det føles lang tid siden ovenpå et vildt efterår.

Et komprimeret kampprogram efter den internationale fodboldpause i foråret, har dog også gjort året ganske hektisk.

– Men det har også været en mærkelig oplevelse at være med i Champions League. Det har bare været kamp på kamp hele tiden, og det slider hårdt på dem, der får maskinen til at rulle. Når man er inde i maskineriet, når man slet ikke at nyde det på samme måde som fans og andre interessenter udefra. Oveni det har det været alle de testprotokoller, som vi skulle leve op til, og det gjorde det hele meget turbulent. På den måde har det været et fantastisk, men også et mærkeligt år, ræsonnerer formanden.

Det er dog langt fra kun i 2020, at FC Midtjylland har spillet en rolle i Rasmus Ankersens liv.

– Jeg var knyttet til Midtjylland langt tilbage. Ikke bare som træner og spiller, men også som fan. Hele min familie er store fans, og jeg husker stadig, at jeg var ude på stadion og se kampene med min far. Tidligt var jeg bidt af fodbold og FC Midtjylland, husker Rasmus Ankersen, som afslutter:

– FC Midtjylland er meget mere end et job for mig.

Rigtigt glædelig jul fra hele FC Midtjylland.