Julekalender

5. december: Det vindomsuste MCH Arena

Hvordan hænger stadion i Herning sammen med et cykelløb? Få svar på det og meget andet i dagens udgave af julekalenderen med Chris Anker Sørensen, som er FCM-fan.

05/12/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

’Ørnen fra Herning’, ’Kyllingen fra Tølløse’ og ’Oksen fra Hammel’.

Cykelsportens tilnavne er mange. Særligt i juli måned gennem de sidste mange år har danskerne med stor interesse fulgt deres helte på de franske landeveje.

Én af de helte, som har kørt Tour de France fem gange, er folkekære Chris Anker Sørensen. Før den tidligere bjergrytter fik øjnene op for cyklen, spillede han fodbold i hjembyen, og det skabte et særligt forhold til først og fremmest Ikast FS.

– Det startede jo helt tilbage i Hammel, dengang jeg var dreng. Jeg husker, at jeg var den eneste af mine venner, som holdt med Ikast. Jeg kunne godt lide de gule trøjer og Ove Hansen, som susede op af kanten, erindrer Chris Anker Sørensen om de første fodboldminder.

Selvom både Silkeborg og AGF ligger tættere på hjemstavnen Hammel, faldt kærligheden på en klub lidt mere vestpå, og det har holdt ved hele vejen til i dag, hvor Chris Anker med stor interesse følger FC Midtjylland.

– Selvom det var fristende nogle gange, kunne man jo ikke bare skifte klub, og så har det egentligt holdt ved hele vejen. Det er måske et af de første tidspunkter i livet, hvor loyalitet er et tema for mig, fortæller Chris Anker og uddyber om fusionen i 1999:

– Så blev det til FC Midtjylland der i ’99, og det skulle man da lige vænne sig til med nyt navn og ny nye trøjer, men det var jo fedt. På en eller anden måde er det vildt at være gået fra et elevatorhold, som Ikast var dengang, og så til FC Midtjylland i dag, der vinder titler og er med i Champions League.

Cykelløbets svar på MCH Arena

Chris Anker var blevet stillet den hårde opgave at finde noget i cykelsporten, som minder om FC Midtjylland. Det lykkedes.

– Et cykelløb, der godt kunne minde om FC Midtjylland, er ’Tre dage ved Panne’ (Officielt: Driedaagse Brugge-De Panne, red.). Her tænker jeg på årets udgave, som var et rigtigt sidevindsløb. Det er lidt den samme fornemmelse, man har ude foran MCH Arena inden kamp, hvor det tit er vindomsust, fortæller fanfavoritten og fortsætter:

– Når man så kommer ind på stadion, bliver der spillet rigtig god og flot fodbold. Det var det samme, som til løbet, der på trods af blæsten blev et smukt og underholdende cykelløb. Det kan godt sammenlignes. Selvom det blæser på heden, ser man altid god fodbold.

Den tidligere professionelle cykelrytter kan også sætte sig ind i, hvad det kræver at begå sig i en eliteverden.

– Fodbold kræver ligesom cykling en masse hårdt arbejde, dedikation og træning, og så vil jeg fremhæve afsavn. Sådan er det med alle sportsgrene, at man giver afkald på mange andre ting i livet for at opnå de bedst mulige resultater – og det kunne jeg også forestille mig gør sig er endnu vildere i det her efterår for spillerne i FC Midtjylland, pointerer Chris Anker Sørensen med henvisning til det kompakte kampprogram.

Champions League eller Tour de France?

En flot cykelkarriere kombineret med en stor fodboldinteresse giver anledning til et bestemt spørgsmål.

Hvis du kunne omskrive din egen sportshistorie, ville du så bytte Tour de France med Champions League?

– Som menneske vil man jo gerne have det, man ikke har. Jeg har prøvet at køre Tour de France, og det kunne da være fantastisk at spille Champions League. Det tror jeg alle drenge godt kunne have tænkt sig, og det er da fristende. Men Tour de France og cykelkarrieren har givet mig nogle fantastiske oplevelser, som jeg i sidste ende ikke vil bytte for noget, lyder det ærligt fra Chris Anker.

Ligeledes velovervejet taler den forhenværende Danmarksmester om forskelle på cykling og fodbold.

– Fodbold kan noget andet end cykling. Jeg nyder de tekniske ting. Selvom man også skal træne meget som cykelrytter, er det fascinerende, hvordan fodboldspillere gennem så mange år har tilegnet sig en perfekt sparketeknik eksempelvis, fortæller Chris Anker og uddyber om de taktiske aspekter:

– Jeg finder det rigtigt interessant, hvordan træneren kan have mere indflydelse fra sidelinjen end en sportsdirektør i bilen til et cykelløb, siger han.

I forhold til underholdningsværdien af de to sportsgrene fremhæver den nuværende ekspert og kommentator på TV2 tiden og det sociale.

– Der går en halvanden time, og så har du vinderen af kampen. Cykelløb er nogle gange en mere langtrukket affære, og det har også sin charme, men på den måde kan jeg godt lide fodbold ligesom, at en fodboldkamp også er en oplagt mulighed for at nyde en øl med vennerne, siger Chris Anker Sørensen.

Adspurgt til forhåbningerne for fremtiden er cykelfavoritten og FCM-tilhængeren som vanligt klar med en ironisk bemærkning.

– Man skal helst ikke blive træt af at vinde titlen, siger Chris Anker med et smil i stemmen og afslutter:

– Og så håber jeg da, at Champions League på MCH Arena kommer til at ske igen. Det er jo den største scene.