Ekstra siddepladser frigivet
Køb billet til FCN-kampen her

Julekalender

8. december: FC Midtjyllands strukturelle position i dansk fodbold

Dagens afsnit af julekalenderen byder på en vurdering af FC Midtjyllands strukturelle position og betydning for dansk fodbold af Dan Hammer.

08/12/20
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz

Ikke blot spillet på banen er interessant, når man taler fodbold. Derfor er det også på sin plads at zoome lidt ud og se på FC Midtjylland udefra.

Det har Dan Hammer gjort i mange år. Først som kommerciel direktør fra 2000-2008 i Parken Sport & Entertainment, som udover F.C. København står bag Lalandia, en fitnesskæde og kontortårne. Herefter blev han administrerende direktør og var chef for hele koncernen de følgende to år.

Dan Hammer havde altså FC Midtjylland som modstander udenfor banen i det første årti i det nye årtusinde.

– FC Midtjylland var en lidt anderledes størrelse, end det er i dag, indleder Dan Hammer ironisk og fortæller:

– I 2004 udkom Flemming Østergaard med bogen ’Varmt hjerte, koldt blod’. Allerede dengang vurderede han FC Midtjylland som den mest troværdige udfordrer til F.C. København og Brøndbys dominans i dansk fodbold, fordi man var en klub, der turde at prøve nogle nye ting af og være kreative, og det også det jeg husker om FCM fra den tid.

Siden afskeden med FCK har Dan Hammer fulgt meget med i dansk fodbold. Især på det strukturelle område har Hammer en stor stemme i debatten, hvor han ofte medvirker i podcasts hos Mediano, og har betragtet FC Midtjyllands udvikling.

– Det har været en voldsom rutsjebanetur, hvor FCM har været helt ude i tovene økonomisk, men nu sidder på den grønne gren. Det handler rigtigt meget om ambitioner og kontinuitet. Og så hjælper det selvfølgelig også lidt, når man løser den måske vigtigste opgave i fodbold. At finde et ejerskab, som forstår branchen, og som har nogle økonomiske muligheder for at sikre en langsigtet udvikling, analyserer Dan Hammer.

FC Midtjyllands rolle i dansk fodbold

F.C. København har været den mest succesfulde danske klub, når man kigger på de sidste 20 år målt på mesterskaber og europæisk succes. Her har FCM været med til at presse københavnerne.

– Alt indenfor sportshistorie dokumenterer, at når man bliver presset, bliver man bedre. Derfor har det været og er sindssygt vigtigt for dansk fodbold, at FC Midtjylland presser F.C. København, lyder det fra Dan Hammer, som husker fra sin egen tid i koncernen bag FCK:

– Jeg var personligt bekymret, da Brøndby begyndte sin sportslige nedtur, fordi jeg godt vidste, at FCK risikerede at blive den blinde passager på Brøndbys vej ned. Siden er FC Midtjylland kommet til og har været en meget stærk udfordrer til F.C. København de sidste 5-6 år.

I de seneste seks sæsoner har FC Midtjylland vundet tre danske mesterskaber og har for alvor etableret sig i toppen af dansk fodbold.

– Nu er FC Midtjylland på vej ind i en ny rolle, hvor man går fra at være den udfordrende til at blive den udfordrede. Det kommer til at kræve en lidt anden måde at anskue verden på, siger Dan Hammer, som netop har udgivet bogen ’Hvor svært kan det være?’ med Mads Davidsen, som dykker ned i, hvordan fodboldklubber kan udfolde deres fulde potentiale – blandt andet med FC Midtjyllands strategi som tilbagevendende case.

Forholdet til F.C. København

Med FC Midtjyllands succes på og udenfor banen i de senere år er der ifølge Dan Hammer opstået en rivalisering mellem FCM og FCK.

– Det er en rendyrket rivalisering. Når man rækker ud efter en position som Danmarks førende fodbolddynasti, skal det både ske på banen og i kulissen, og det har FC Midtjylland forstået. Det finder jeg meget interessant ved klubben. De tænker strategi, de tænker kommunikation, og så tænker de selvfølgelig fodbold, betragter Dan Hammer.

Også det geografiske aspekt spiller en rolle.

– Midtjylland er en noget mere flydende størrelse end København, og det tjener jo til ære for FCM, at man har fået en helhed ud af noget, som ingen rigtigt ved, hvor grænserne går for, siger Hammer og uddyber:

– Når der kommer en udfordrer til FCK fra et lille sted som Herning og Ikast, er der et vist element af at tage lidt lettere på den udfordring, end hvis det var AGF eller Brøndby, som kom buldrende. På en måde er FC Midtjylland kommet snigende, men på banen er resultaterne kommet buldrende. Økonomisk er det heller ikke tomme tønder, som buldrer. Det er fyldte tønder.

– Lige nu ser jeg det som en helt reel udfordring til den fremadrettede magtbalance i dansk fodbold. Det er en hel reel diskussion, hvorvidt vi står foran et skifte i forhold til, hvem der kan kalde sig Danmarks største fodboldklub, reflekterer Dan Hammer.

Har det en betydning at kunne kalde sig Danmarks største fodboldklub?

– Det betyder noget for, hvordan man bliver anskuet udefra. Det åbner nogle kommercielle muligheder, så det er ikke betydningsløst at have den position, svarer Dan Hammer, som de sidste syv år har været administrerende direktør i Royal Arena.

Det sværeste sted at være

På trods af de seneste års markante fremgang i FC Midtjylland sætter Dan Hammer også ord på den opgave, som nu venter klubben.

– Det næste og rigtigt svære skridt for FC Midtjylland er, at man stort set har alt at miste og ikke så meget at vinde. Jeg ved godt, at ledelsen i klubben hele tiden orienterer sig mod nye målsætninger, så jeg er ikke bange for, at FCM risikerer at gå i stå, lyder det fra Dan Hammer, som retter ordet mod europæisk succes:

– Man skal bare vide, at det er en helt anden og voksen opgave at være dominerende i den danske liga og samtidigt præstere europæisk. Man skal knække koden til at klare sig godt mod klubber, hvis trupper er mange gange dyrere, end den man selv har.

– Det er måske det sværeste sted at være i international fodbold. At være en dominerende klub i en af de ligaer under de allerstørste og så bide de klubber fra store ligaer i knæhaserne ved at spille europæisk fodbold kontinuerligt.

Den opgave stod Dan Hammer og F.C. København overfor tidligere.

– Det var jeg selv med til i anden halvdel af 00’erne i F.C. København. Jeg er måske ikke så fodboldfaglig, men som jeg ser det, skal man som dansk klub være et ekstremt velfungerende kollektiv og nok også orientere sig lidt mere mod at holde de andre fra at score, siger Dan Hammer om nøglen til europæisk succes og fortsætter:

– F.C. Københavns lange serie af europæiske kampe, hvor de maksimalt har lukket ét mål ind, er nok måden at gøre det på, når man kommer fra en liga som på Superligaens størrelse.

Fremtidens udfordring

Adspurgt til hvilke udfordringer FC Midtjylland står overfor, kan Dan Hammer alligevel ikke lade være med at fremhæve positive elementer.

– Klubben fremstår som en helhed. Fra bane til bestyrelseslokale tænker man ens. Det har været stor kontinuitet, og det hænger sammen med, at der er folk, som har været med meget længe og tænker ensartet. Det mod FC Midtjylland udviser på banen, ser man også kommercielt og organisatorisk, fortæller Dan Hammer, inden han uddyber:

– Jeg vil sige det sådan, at det er en enorm udfordring for organisationer på alle niveauer at være opmærksom på, om man bare gentager sig selv, hvor alle klonerne af en selv sidder og nikker, eller om man reelt set udfordrer sig selv til at blive bedre. Men jeg er sikker på, at der er en masse dygtige folk i klubben, som er klar til at håndtere den udfordring. Det bliver i hvert fald spændende at følge.

Glædelig 8. december.