Klubben

Året der gik i FCM: Fansenes 2021

SLO i FC Midtjylland, Nicolai Eichmeyer, ser tilbage på et vildt 2021 på fanfronten og glæder sig til at fortsætte udviklingen i 2022.

04/01/22
Jens Risom
Foto: Daniel Stentz / Getty Images

2021 vil af mange huskes som året, hvor fodbold vendte tilbage, som man kender det, efter halvandet år med store fan- og tilskuerbegrænsninger som følge af corona-pandemien.

Sådan er det også i FC Midtjylland, hvor efterårets mange gode oplevelser med god stemning på MCH Arena, storslåede tifoer og udebanerekorder på stribe fylder i erindringen. Det står dog i skærende kontrast til årets første fire måneder, hvor duften af græs, fadøl og pølser var helt uden for rækkevidde.

Netop den modsætning fremhæver SLO i FC Midtjylland, Nicolai Eichmeyer, som noget af det, han vil huske 2021 for.

– Det har på en måde været et mærkeligt år. I starten var der slet ikke noget at lave, fordi der ingen tilskuere måtte være på stadion. Der kom lidt gang i det i slutningen af foråret, inden det så gik helt amok her i efteråret, siger Nicolai Eichmeyer, som stadig husker forårsfornemmelsen i forbindelse med nedlukningen indtil slutningen af april:

– Det var ikke en sjov periode. Der er meget federe at være på stadion end at sidde derhjemme i sofaen, og den følelse går nok igen hos mange fodboldfans. Der var svært at skelne kampene fra hinanden, og det gav jo mange kedelige oplevelser, hvor man savnede stadion og medfans.

Den 22. april var der igen fans at spore på MCH Arena, da 4.450 tilskuere overværede 4-1-sejren over FCK i den første hjemmekamp med lidt under halv kapacitet, som blev afviklet under Superliga-ordningen.

Sådan forløb resten af forårets kampe, men de står ikke til sammenligning med det, der var i vente nogle måneder senere.

Udebaneture vendte tilbage

I august måned begyndte de danske fodboldstadions at ligne sig selv igen. Fans måtte atter tage med deres hold på udebane, men der var lige et enkelt men for FCM-supporterne.

Det første midtjyske derby i fire og et halvt år var nemlig programsat til den 31. juli. Den længe ventede kamp i Viborg blev fløjtet i gang kl. 16.00. Otte timer før tilskuerrestriktionerne blev ophævet.

Det forhindrede dog ikke FCM-fansene i at skabe et højdepunkt i 2021, da mere end 750 medrejsende supportere havde en fest i Haderslev et par uger senere, da de for første gang i 18 måneder var på udebanetur.

– Selvom det var en kæmpe skuffelse at misse Viborg som den første away i halvandet år, er det alligevel et højdepunkt at se tilbage på den kamp i Haderslev i august. Det var en fed følelse, som jeg tror, mange havde savnet. Og så blev turen hjem jo kronet med en kanon sejr, husker Nicolai Eichmeyer om den fredag aften, hvor Victor Lind tordnede sig ind i fansenes hjerter med et sublimt langskudsmål.

Sejren i Haderslev blev den første af flere udebaneture i efteråret, hvor der blev sat rekord i antallet af medrejsende FCM-fans. Blandt andet var der for første gang over 1.000 midtjyske tilhængere på plads i Parken, når man ser bort fra pokalfinaler.

– 1-0-sejren i Parken står tilbage som et kæmpe højdepunkt for mig i 2021. Vi havde for første gang over 1.000 mennesker i udebaneafsnittet i Parken, stemningen var helt forrygende, og resultatet var også der prikken over i’et. Vi havde en kæmpe fest, lyder det med et smil fra Nicolai Eichmeyer.

Senere på sæsonen blev 3F Superligas tophold støttet af 350 i Farum, 500 i Kjellerup, 1.200 i Randers, 1.800 i Aarhus og 900 medrejsende fans i Vejle. Flere af dem er rekordtal, og det vidner om en stigende tilslutning i det midtjyske fanmiljø.

– Det der med at sætte sig ind i bussen eller bilen og køre til et stadion i Danmark og være sammen med en masse ligesindede er jo noget af det fedeste. Jeg håber bare, at folk er klar på endnu flere fede oplevelser sammen på udebane i det nye år, siger SLO Nicolai Eichmeyer.

Storslåede tifoer på MCH Arena

Også på hjemmebane har der været adskillige gode stemningsoplevelser. Alle i og omkring FC Midtjylland har ikke kunne undgå at bemærke antallet af tifoer, som i den grad har sat scenen forud for kampene på MCH Arena.

– Der er blevet gjort et kæmpe stykke arbejde med at lave alle tifoer, og det har været sindssygt fedt at se dem på stadion i 2021. Nogle af dem stammer helt tilbage fra nedlukningerne, hvor en masse folk har lagt mange timer i at gøre dem klar, og det har vi på en måde høstet frugterne af her i efteråret, fortæller Nicolai Eichmeyer.

Tilskuergennemsnittet på MCH Arena i efteråret ligger på 8.400 i 3F Superliga, og det er cirka 200 mere end i efteråret 2019. I FC Midtjyllands Vision 2025 er det ambitionen at have 10.000 tilskuere i snit på hjemmebane.

Stemningen på tribunerne har også fået et nyk opad, og den udvikling skal fortsætte.

– Det kommer ikke som et kæmpe chok for mig, at der er en øget tilslutning på tribunerne. Lige inden corona i starten af 2020 var vi også inde i en stor opblomstring, så allerede dengang var det på vej. Der har været vildt god stemning til mange af vores hjemmekampe – tallene på udebane taler for sig selv, siger Nicolai Eichmeyer og runder af:

– Vi skal fortsætte udviklingen i 2022. Alle ved, hvad god stemning betyder for holdet og for oplevelsen som fan, så jeg glæder mig helt vildt til at arbejde videre for det med vores fans i det nye år. Gode oplevelser avler flere gode oplevelser.

Det Europæiske Efterår: Bag kulissen i Europa League

FC Midtjylland takker for en sublim opbakning i det forgangne år.