Klubben

Året der gik i FCM: Førsteholdets 2021

Sportschef Svend Graversen ser tilbage på et hektisk år, hvor overliggeren har rykket sig i klubben.

26/12/21
Jens Risom
Foto: Getty Images

Vi runder 2021 af med en række artikler, der ser tilbage på højdepunkterne fra det forgangne år i FC Midtjylland. Følg med på fcm.dk frem mod nytår.

– 2021 har været et hektisk år. Der er sket ufatteligt meget i FC Midtjylland.

Det er svært at beskrive FC Midtjyllands 2021 meget bedre end med sportschef Svend Graversens ord, når man skal gøre det kortfattet.

Allerede den 4. februar tog holdet hul på et år, der udover 46 kampe i en sammenpresset fodboldkalender blandt andet bød på sølv i 3F Superliga, cheftrænerskifte, præsentation af Vision 2025, mange transfers og en plads i Europa League-gruppespillet.

Årets første måneder var præget af tomme tribuner på de danske stadions. Derfor var det da også et af årets højdepunkter, da der for første gang i ni måneder var flere tusinde tilskuere på plads på MCH Arena en aprilaften, hvor FCK blev slået med 4-1 i Herning.

– Man havde helt glemt, hvordan det var at have fans på lægterne, så det var en kanon aften. Fodbold er slet ikke det samme uden fans, så selvfølgelig husker man den aften tydeligt, siger Svend Graversen med et smil om kampen, hvor Anders Dreyer og Pione Sisto noterede sig for to drømmemål.

Efter storsejren over FCK førte FC Midtjylland 3F Superliga med fire point ned til Brøndby forud for de sidste seks kampe i Mesterskabsspillet. De tre kampe i runde 29-31 gav dog kun en enkelt point til FCM, som i stedet kunne se Brøndby overtage førstepladsen og vinde mesterskabet.

– Det giver en stolthed, at det var så stor en skuffelse for os at ende som nummer to i 3F Superliga. Det viser, hvor langt vi er kommet som klub. Tidligere ville en andenplads være et godt resultat, men sådan er det ikke længere. Vores ambitionsniveau har rykket sig, og det giver da stolthed, når man tænker over det, lyder det fra Svend Graversen.

Sydbank Pokalen endte også i skuffelse, da FC Midtjylland snublede i semifinalen og tabte samlet 3-2 til SønderjyskE.

Europæisk gruppespil for andet år i træk

20/21-sæsonen gik på hæld, men det betød ikke stilstand på nyhedsfronten i FC Midtjylland. Først blev Brian Priske solgt til belgiske Royal Antwerp, hvorefter Bo Henriksen overtog cheftrænersædet på heden.

En uge senere blev Vision 2025 præsenteret. Her trådte HEARTLAND med Anders Holch Povlsen i spidsen ind i ejerkredsen i klubben, hvor millioninvesteringen blandt andet bruges til at bygge det nye træningsanlæg Ikast Complete og en udvidelse af faciliteterne på MCH Arena.

Det styrkede fundament i FC Midtjylland peger i retning mod målsætningen om at være en top 50-klub i Europa i 2025. Det kræver gode præstationer i UEFA’s turneringer, og for andet år på stribe kvalificerede FCM sig til et gruppespil.

– Vi kom i et europæisk gruppespil for andet år i træk, og vi skal stadig huske, at det ikke er en selvfølge. Selvom vores ambitionsniveau er højt, sker det ikke uden gode præstationer. Det var en flot præstation af holdet at komme i Europa League, og især Celtic-kampen på hjemmebane står tilbage som et højdepunkt, fortæller Svend Graversen.

– Unge akademispillere kom ind og gjorde en afgørende forskel mod en stærk modstander, der var fans tilbage på stadion, og det endte med at give os en plads i Europa League. Det var en god aften, fortsætter sportschefen.

Hele syv tidligere akademispillere var på banen i returkampen mod Celtic, og det var netop en af dem, som afgjorde opgøret i den forlængede spilletid. Raphael Onyedika scorede sit første mål i FCM-trøjen, og det blev startskuddet til et imponerende efterår for den unge midtbanespiller.

I den efterfølgende runde i Champions League-kvalifikationen var PSV Eindhoven en for stor mundfuld, og derfor var FC Midtjylland klar til gruppespillet i Europa League. Det var første gang i klubbens historie, at klubben kom i et gruppespil to år i træk.

Stor udskiftning

Udover europæiske kvalifikationskampe og begyndelsen på en ny 3F Superliga bød sommeren på heftig transferaktivitet. Profiler som Alexander Scholz, Anders Dreyer og Frank Onyeka blev solgt til udlandet, mens navne som Henrik Dalsgaard, Juninho, Charles og Marrony tilsluttede sig Bo Henriksens trup.

Det gjorde også en række akademispillere, som blev rykket op i førsteholdstruppen, samt Elias Olafsson og Raphael Onyedika, som vendte tilbage fra udlejeophold.

– Med en ny træner og et helt nyt hold har vi leveret et flot efterår. Der er mange spillere, som har steppet op, og det har været fedt at se en masse unge spillere træde i karakter på seniorplan. Vi ligger nummer ét og er videre i pokalturneringen og i Europa. Det er mere end godkendt, og det skal vi ud og bygge videre på i foråret, lyder det fra Svend Graversen, som især hæfter sig ved en bestemt handel i 2021.

– Det går godt rent økonomisk, fordi vi udvikler og sælger dygtige spillere, som rykker til større adresser. Det har vi haft succes med i en del år nu, og der har været flere gode cases i 2021, men specielt salget af Frank vækker stolthed i hele klubben.

– Det er fedt at se en spiller, som har været gennem vores system helt nede fra akademiet i Nigeria til U19-holdet, inden han blev en profil på førsteholdet, tage skridtet til Premier League. Det er det, vi arbejder på som klub, og det er altid fedt, når det lykkes, fortæller Svend Graversen.

Sportschefen runder af med gentagelsen af, at overliggeren har rykket sig for FC Midtjyllands ambitioner.

– 2021 kommer til at stå tilbage med tanken ‘sådan er fodbold’. Fodbold er skuffelser, og dem oplevede vi et par stykker af. Vi skal huske, at når andenpladsen i ligaen og et misset avancement i Europa League er en skuffelse, så er det fordi, vores overligger har rykket sig helt enormt, siger Svend Graversen.

– Nu glæder vi os til et nyt år, hvor der igen er store ambitioner i FC Midtjylland. Vi går benhårdt efter The Double, og vi vil nå så langt i Conference League som muligt, lyder ambitionen fra sportschefen.