Akademiet

Årets sidste ligakampe venter mod EfB

U17 spiller lørdag eftermiddag sidste turneringskamp i kalenderåret, mens U19 skal sørge for en god optakt til onsdagens Youth League-opgør, når Esbjerg fB besøger begge akademihold på EDC Arena.

24/11/23
Kasper Petersen
Foto: Daniel Stentz

Det første hold, der forhåbentligt sender esbjergenserne tilbage til fiskerbyen med nul point, er FCM’s U19-mandskab.

Forud for sæsonen var der en del spørgsmålstegn omkring de forsvarende danske U19-mestre. Med stor udskiftning i truppen, hvilket resulterede i et markant fald i aldersgennemsnittet, og oveni dette også et skift på cheftrænerposten, var der nok at tage fat i for Allan K. Jepsen, som denne sommer blev forfremmet fra U17- til U19-cheftræner.

Men med en placering helt til tops i U19 Ligaen og med det ene ben i playoffrunden af ungdommens svar på UEFA Champions League efter en 0-4-sejr på udebane mod de ukrainske mestre, har det nye kuld på U19 klaret sig flot gennem en lang efterårssæson.

Allan K. Jepsen kigger tilbage på sit første halvår som U19-cheftræner med glæde, og ser samtidig frem mod et spændende forår.

– Det har været fedt. Jeg synes, spillerne har flyttet sig, og vi har dermed også flyttet os som hold. Vi har fået en masse gode oplevelser sammen, både i den hjemlige liga men også i Youth League, som har tanket noget selvtillid hos os, mens vi samtidig også er blevet matchet mod nogle dygtige spillere, der virkelig har testet vores niveau.

– Så det har været fedt, men vi vil også gerne opnå mere. Vi kigger ind i et spændende forår qua vores præstationer i efteråret, hvor vi vil gøre alt for at være med i den sjove ende, når tingene skal afgøres til maj, siger Allan K. Jepsen.

En del af akademiuddannelsen i FC Midtjylland er at klargøre akademisterne til et travlt europæisk program i ambitionen om en top 50-placering på UEFA’s klubkoefficentrangliste. Dette efterår har ikke været nogen undtagelse for U19, hvor der er blevet spillet op til fire turneringskampe mere end de nærmeste konkurrenter i tabellen – og derudover to runder i Youth League.

En strategi, Allan K. Jepsen finder værdifuld, men samtidig en forudsætning for at lykkes i FC Midtjylland.

– Det er et mål her i klubben, at spillerne skal være klar i en tidlig alder, og som en del af det forsøger man også at inkorporere de her europæiske uger på ungdomsniveau. I år har vi igen været begunstiget af at spille Youth League, men ellers har vi forsøgt at placere ligakampe i midtugen for at klargøre spillerne til netop det.

– Der er selvfølgelig et fodboldmæssigt pres med sådan et program, men de har også et andet liv med skole og så videre. Det følger dem ikke ind i seniorlivet, men det gør et andet pres til gengæld med en større forpligtigelse over for holdkammerater, klubben samt tusindvis af fans med mange forskellige meninger. Så vi håber det er med til at modne spillerne og gøre dem klar til at tage det næste skridt, fortæller Allan K. Jepsen afsluttende.

De ældste akademister går ind i efterårets sidste såkaldte ‘europæisk uge’, hvor første opgør som bekendt er mod Esbjerg fB, inden det onsdag går løs i Youth League. Men først skal fokus rettes mod EfB i jagten på vigtige point i U19 Ligaen. Opgøret spilles lørdag den 25. november med kampstart kl. 13.oo på EDC Arena i Ikast, og der er gratis adgang for alle interesserede.

Derudover livestreames opgøret via linket nedenfor.

Streaming: FCM U19 v EfB U19

Stor udvikling hos U17

U17-mandskabet har ligeledes haft et glimrende efterår. Med et pointsnit på 2,45 og kun et enkelt nederlag i sæsonens første 11 kampe er de næstældste akademister igen med helt i toppen af rækken, kun overgået af et stærkt OB-hold.

Særligt den midtjyske offensiv har været sprudlende, hvor de unge ulve i gennemsnit har fået netmaskerne til at blafre hele tre gange per kamp. Særligt Sebastian Lodberg og Nicolaj Tornvig har været brandvarme, hvor de to offensive esser tilsammen har stået for halvdelen af de midtjyske mål.

Cheftræner Mathias Rahbek hæfter sig også ved de gode resultater på banen, men vigtigst af alt udviklingen i holdet.

– Jeg har set en rigtigt god udvikling hos spillerne, og mange spillere der har forbedret sig i løbet af efteråret. Og selvom resultaterne også er vigtige, er det udviklingen, der er vores primære fokusområde på U17. Men de gode resultater og udviklingen går tit hånd i hånd, for når man bliver bedre, skal man også gerne præstere på et højere niveau, og det er egentlig også min forventning. Når vi bliver dygtigere, præsterer vi også bedre i kampene.

Lørdagens hjemmekamp markerer cheftrænerens første halvår tilbage i det midtjyske, da han fra i sommer igen var at finde på akademiet i Ikast – små tre år efter han forlod klubben. Seks måneder, som U17-cheftræneren kigger tilbage på med stor glæde.

– Det har været super fedt at komme retur. Det er en virkelig fed gruppe at arbejde med. Helt generelt er det fantastisk at være en del af miljøet i Ikast. Så det har i den grad levet op til forventningerne, og jeg er virkelig glad for den måde, det første halvår har udfoldet sig, fortæller en tilfreds Mathias Rahbek.

Sidste opgør for Mathias Rahbeks tropper i 2023 er som bekendt mod Esbjerg fB. Kampen spilles lørdag den 25. november med kampstart kl. 15.15, og der er gratis adgang for alle interesserede på EDC Arena i Ikast. Derudover livestreames opgøret nedenfor.

Streaming: FCM U17 v EfB U17