Vejle besøger MCH Arena
Billetsalget er startet

Førsteholdet

Capellas om fokuspunkterne i opstarten

Cheftræner Albert Capellas sætter ord på, hvad de kommende uger på træningsbanen i Ikast skal bruges på, inden St. Pauli venter i årets første testkamp den 21. januar.

06/01/23
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Pre season er skudt i gang. Spillerne har fået græs under fødderne, og de første kilometer er blevet løbet.

Albert Capellas nyder, at hverdagen igen er startet op i Ikast, og nedenfor sætter cheftræneren ord på, hvad de næste uger skal bruges på forud for træningslejren i Portugal, der finder sted i start februar.

Hvad er fokuspunkterne de første to-tre uger, inden vi tager til Portugal?

– Vi har fået to nye assistenttrænere, så et af mine fokuspunkter er, at de kommer godt ind på holdet. Alle i staben skal lære dem at kende – ikke kun som professionelle hvor de er rigtig gode – men også som mennesker. Det handler om at bygge relationer på holdet hurtigst muligt, fordi det vil hjælpe os med vores arbejde, når vi er på banen. Det samme gælder deres forhold til spillertruppen.

– Den første uge handler derudover om, at vi starter stille og roligt op efter en lang pause. Det gælder både fysisk og mentalt. Spillerne skal igennem fysiske tests, så vi ved, hvor de står. Det har indtil videre set utroligt godt ud, og vi er glade for, at spillerne har gjort deres arbejde i ferien.

– De første to uger handler om at bygge på. Vi forventer, at den tredje uge bliver den hårdeste, fordi vi her for alvor skruer op for træningsmængden og intensiteten. Herefter vil vi begynde at zoome os ind på sæsonstarten med den første officielle kamp den 16. februar mod Sporting CP i Europa League.

Vi spiller første træningskamp den 21. januar. Hvorfor først der?

– Det er nu, vi har tiden til at træne de små ting. Da jeg ankom, havde vi en kamp hver tredje dag, og der var nærmest ingen tid til at træne. Det er nu, vi kan gennemgå alle de små faser af spillet. Vi skal bruge de første uger på at sikre, at alle er klar over deres opgaver, når de er på banen.

– Jeg har længe drømt om mere tid til at træne. Jeg ønsker ikke, at vi spiller et hav af kampe. Vi kommer helt sikkert til at spille interne træningskampe undervejs, men programmet de første uger sikrer, at spillerne kan give alt til træning, fordi der ikke venter en kamp lige om hjørnet. Derfor har vi valgt, at de første to uger skal være uden træningskampe.

– Når vi begynder at spille træningskampene, forventer vi, at spillerne har indoptaget al vores information. Så kan vi begynde at bygge på derfra.

Kan du nævne nogle specifikke ting, hvor du ønsker, holdet skal forbedre sig i løbet af opstarten?

– Vi skal ankomme med flere spillere i feltet, vi skal sende flere bolde i feltet, og vi skal blive bedre, når vi taber bolden. Vores genpres skal blive bedre, og det er noget, vi vil arbejde på. Samtidig skal restforsvaret sidde i skabet, så vi ikke er sårbare over for kontraangreb.

– Jeg ønsker, at vores spillere tager mere risiko fremad banen. Når vi er tæt på målet, skal de være klar til at tage initiativ og være kreative. Spillerne skal lære, hvilke steder de kan tage mere risiko, og hvor på banen de skal spille mere simpelt. Det samme gælder i forhold til, hvornår vi skal presse højt, og hvornår det ikke er en god idé. Det handler om koordination og timing, hvilket vi nu får tid til at fokusere på.

Hvordan har du oplevet vinterferien, hvor I alle har været væk fra klubben?

– Fodboldtrænere holder aldrig fri. Din hjerne arbejder altid. Selvom du har fri med familien, ringer din telefon, og der er altid en kamp, du lige skal se. Jeg har dog prøvet at slappe af, fordi efteråret har været en meget intens periode. Der var høje krav til alle, så jeg har forsøgt at bruge tid med familien, dyrke sport og læse bøger.

– Men det er utroligt rart at være tilbage. Jeg elsker at være her sammen med menneskerne i klubben. Vi elsker allesammen at lugte græsset, høre lyden af bolden og stemmerne fra spillerne.

– Det bliver perfekt, når vi starter turneringen igen. Atmosfæren er anderledes, når der ikke er nogle officielle kampe. Den rigtige fodbold starter, når de officielle kampe begynder. Det er her, vores job virkelig betyder noget. Og det er det, vi skal arbejde os hen imod nu, så vi står klar, når det virkelig gælder.

Spillerne er tilbage – se programmet for den næste tid