Førsteholdet

Claus Steinlein evaluerer på efteråret

Claus Steinlein sætter ord på et hektisk efterår, der har budt på hele 29 kampe. Det har resulteret i flotte europæiske præstationer og et skuffende halvår i 3F Superliga.

17/11/22
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

Det har været et begivenhedsrigt halvår i FCM. Et flot europæisk gruppespil har sendt klubben op som nr. 63 i Europa, mens det i den hjemlige liga har haltet anderledes med resultaterne.

Claus Steinlein evaluerer det netop færdigspillede efterår.

– Det er ikke normalt med den sæson, vi hidtil har spillet. Samtidig er det ikke normalt, at vi afskediger en træner. Derfor vil jeg gerne indrømme, at det har været et træls efterår, og det er noget, vi har fuldt fokus på. Heldigvis har vi mange dygtige folk i Midtjylland, som har været med på den lange rejse. De kender symptomerne og ved, hvor vi skal hen, siger Claus Steinlein og fortsætter:

– Ser man på hele 2022, har vi vundet DBU Pokalen og er som det eneste danske hold gået videre i Europa. Men samtidig har vi ikke leveret i Superligaen, og det er naturligvis ikke godt nok, og derfor kigger vi indad. Der ligger et hårdt arbejde foran os i jagten på at skabe forbedringer.

Undervejs i efteråret skiftede midtjyderne træner, da Bo Henriksen blev erstattet med Albert Capellas. Med den 55-årige catalaner ved roret er holdet gået videre fra en svær Europa League-pulje, mens man i løbet af efteråret gik gennem en periode på ti kampe som ubesejret.

– Vi havde en stor fremgang under Albert til at starte med. Efter et par kampe så vi ind i nogle forbedringer, og jeg synes egentlig, vi var på rette vej. Men i den sidste periode er vi gået nedad både på resultater og data, og det skal vi naturligvis have masser af snakke om. Vi er udemærket klar over, at vi skal levere bedre.

Store forventninger til foråret

FCM har spillet 29 kampe på knap fire måneder. Det har betydet to kampe i snit om ugen, masser af rejsedage og få træningspas på anlægget i Ikast.

– VM 2022 har medvirket, at programmet har været mere sammenpresset end normalt. Jeg tror desværre, at vores dårlige afslutning på efteråret blev selvforstærkende, fordi vi kom rullende ind i slutspurten på en lidt dårlig måde. Når det hele er så komprimeret, bliver det hurtigt selvforstærkende, pointerer Claus Steinlein.

FCM-direktøren er ikke i tvivl om, at holdet kan levere bedre til foråret, hvor Albert Capellas’ idéer har haft tid til at indfinde sig samtidig med, at batterierne er blevet genopladet.

– Vi skal have energien og poweren tilbage, og det skal vi levere fra start, når vi påbegynder forårssæsonen i februar nede i Lissabon.

– Jeg kan godt forstå dem, der ser vores kampe og siger, det ikke er den fodbold, de ønsker at se. Capellas har forsøgt at indføre en masse principper, og jeg er af god overbevisning om, at alle de her principper kommer til at udmønte sig i foråret, hvor vi kommer til at spille den form for fodbold, vi håber og tror på.

Stærke i Europa – anderledes i 3F Superliga

Til foråret venter Sporting CP i Europa League knockout-playoffrunden. Resultatet kommer efter en imponerende europæisk kampagne med blandt andet en 5-1-sejr over Lazio på MCH Arena og to gange uafgjort mod de forsvarende Conference League-mestre fra Feyenoord.

– Jeg tror, folk undervurderer, hvor store klubber vi spillede imod. Lazio ligger nr. 4 i Serie A, og Feyenoord er et stort europæisk mandskab. I Europa har vi fundet systemet, men i Superligaen gik vi i stå til sidst. Det skal vi bruge resten af november og december samt starten af 2023 på at rette op, siger Claus Steinlein og fortsætter:

– I Superligaen ligger vi samlet set, hvor vi har fortjent. Det er ikke godt nok, når man kigger på vores budget, spillertrup og hvordan vi har præsteret de seneste fem år. Det skal naturligvis laves om, men det er mest af alt os, som har været med på den lange rejse, der har ramt ved siden af på nogle punkter. Ingen i klubben er tilfredse, og vi kæmper hver eneste dag for at få et bedre 2023.

– Vi skal kunne præstere og holde niveauet, mens vi kører et nyt hold og en ny spillestil ind. Vi har fået et mere fast spillessystem, og det hjælper til, at vi er mere bevidste om, hvordan vi implementerer de rigtige spillere, samt hvilke kompetencer vi leder efter. På sigt vil det komme til at hjælpe os med at blive skarpere.

Ønsker du at høre mere til Claus Steinlein, som evaluerer efteråret, optog fanpodcasten Sort Snak for nyligt en særudgave med FCM-direktøren om selvsamme emne. Find afsnittet nedenfor.

Særudgave: Status på efteråret med Steinlein