Dallas Cup: U19 tog stor skalp og gik hele vejen

Med sejre over Real Madrid og brasilianske São Paulo FC viste FCM'erne det danske talentarbejde frem på flotteste vis

11/04/23
Karsten Vestergaard

På en stærk slutspurt havde FCM’erne spillet sig frem til semfinalerne ved Dallas Cup, der blev spillet natten til lørdag.

Her ventede en af fodboldens kolosser i form af mægtige Real Madrid, men det var FCM’erne der først viste tænder. Pontus Texel stangede et hjørnespark i nettet og udstak kursen mod finalen.

Det blev dog en bumpet vej, for Real Madrid er ikke en del af fodboldens aristokrati for ingenting. ‘Kongeklubben’ satte sig på spillet og med to scoringer efter standardsituationer vendte spanierne det hele på hovedet.

Bagud ved halvleg og på vej ud af turneringen skulle FCM’erne grave dybt, og ulvene reagerede ved at spille deres bedste halvleg under hele turneringen.

Med aggressivt presspil og hurtig boldomgang åd de sig ind i opgøret, og efter at blevet sendt afsted i dybden udlignede Gustav Christensen – eller det troede han da, fordi linjedommeren vinkede for offside.

Til alt held var der VAR-eftersyn fra og med semifinalerne, og efter at have konsulteret skærmen på sidelinjen omstødte dommeren offsiden. 2-2!

Målet gav FCM’erne yderligere momentum, og med et kvarter tilbage blev Julius Voldby flået omkuld i feltet – dommeren vinkede i første omgang afværgende, men blev ved næste spilstop kaldt ud til sidelinjen og var derefter ikke i tvivl. Straffe til FCM, som Gustav Christensen forvandlede til en 3-2-føring.

Så var det Real Madrid, der var på vej ud, og madrilenerne pressede hårdt på for udligningen, men de sort-røde krigede finalepladsen hjem i en hektisk slutfase.

– Jeg synes, vi var for passive i første halvleg, og måske var vi også lidt benovede over at spille mod Real Madrid. Under alle omstændigheder smed vi respekten efter pausen, hvor vi spillede op til vores allerbedste. Der ramte vi præcist det udtryk, vi gerne ville have og fik virkelig presset Madrid, fortalte Kenneth Andersen efter opgøret.

FC Midtjylland U19 – Real Madrid U19 3-2 (1-2)
1-0 Pontus Texel
1-1 Real Madrid
1-2 Real Madrid
2-2 Gustav Christensen
3-2 Gustav Christensen, strf.

FCM U19 (4-2-2-2): Rust – Pontus Texel, Mikkel Fischer, Adam Nygaard Andersen, Simon Kristiansen – Jamiu Musbaudeen, Lasse Overgaard – Christian Jørgensen, Gustav Fraulo – Isa Musa, Gustav Christensen

Showdown på Toyota Stadium

Finalen blev spillet natten til søndag dansk tid, og her skulle FCM op imod den brasilianske storklub São Paulo FC, der havde vundet deres semfinale med 3-2 over mexicanske Tigres.

Fra kampens start var det tydeligt, at det var to mandskaber, som havde respekt for hinanden, ligesom der blev kæmpet om hver en bold.

Efter tretten minutters spil indtraf kampens første højdepunkt, da kampens salvadoranske dommer pegede på straffesparkspletten efter en hård tackling på Gustav Fraulo af midterforsvareren Kaiky Carvalho. Efter et VAR-check blev kendelsen dog trukket tilbage – korrekt, idet brasilianeren var først på bolden.

Situationen satte dog liv i kampen, og det var med FCM’erne i førersædet. De sort-rødes spil hang godt sammen og med nogle lange skift på tværs af banen fik de trukket brasilianerne ud af position.

Den gode periode blev kronet med et mål efter 26 minutter. Anfører Pontus Texels indkast blev headet videre af Isa Musa, og pludselig var Malte Melin fri til afslutning inde i feltet. Doria i Sao Paulo-målet leverede en stor redning, men riposten faldt for fødderne af Melin, der i andet forsøg sparkede FCM i front.

Sao Paulo forsøgte at svare igen, men havde svært ved at finde åbningerne i en meget overbevisende FCM-defensiv, og derfor endte det blot med nogle optimistiske skud fra distancen, der ikke truede Rust i FCM-målet.

Det ændrede sig imidlertid i det 38. minut, hvor et FCM-boldtab på banens midte resulterede i en farlig omstilling. São Paulos topscorer, Newerthon, fik sendt et hårdt spark af sted fra feltkanten, men Rust kastede sig ned og fik blokeret skuddet til hjørne.

Kort efter var der drama i den anden ende af banen. Her var Kaiky og Fraulo endt i en ny hård duel, der endte med at brasilianeren trådte ned på Fraulos arm. Dommer Ivan Barthon måtte igen ud og kigge på VAR-billeder, hvorefter han vurderede, at det var uforsætligt.

Fischer kåret som MVP

Med FCM foran 1-0 var det São Paulo, der havde mest grund til at at lave ændringer i pausen – og det gjorde de. Fire mand blev skiftet til anden halvlegs start, og det gav brasilianerne overtaget. FCM havde svært ved at holde på bolden, men fik ny luft med et par indskiftninger efter en time.

Det gav plads til Gustav Christensen, og FCM-topscoreren var med tyve minutter tæt på at afgøre opgøret på et par omstillinger, men her viste São Paulo klassen og fik lukket ned.

Mod kampens slutning var begge mandskaber trætte, men kampen befandt sig fortsat på vippen. São Paulo satte deres håb til, at især Newerthon kunne skabe noget, men han blev matchet fuldt ud af en stærkt spillende Pontus Texel, og brændte det endelig på, greb Rust sikkert og konsekvent ind.

Trods syv minutters overtid lykkedes det ikke São Paulo at kreere den mulighed, der kunne skabe balance i regnskabet, og til sidst kunne FCM’erne hæve armene i jubel – de danske debutanter havde vundet Dallas Cup 2023!

Efter kampen modtog FCM’erne et indgraveret trofæ til eje, og derudover var der individuel hæder til til Mikkel Fischer – den stærke midterforsvarer var kampen igennem god både med og uden bold og kunne efter slutfløjt lade sig hylde som finalens MVP (Mest Værdifulde Spiller).

FC Midtjylland U19 – Sao Paolo FC U19 1-0 (1-0)
26′ 1-0 Malte Melin

FCM (4-3-3): Christian Rust – Pontus Texel, Mikkel Fischer, Mads Nybo Lauritsen, Daniel Freyr Kristjansson (89′ Gustav Bjerge) – Edvard Pettersen (69′ Jamiu Musbaudeen), Gustav Fraulo, Jonathan Lindekilde (56′ Christian Jørgensen) – Malte Melin (56′ Gustav Christensen), Julius Voldby (81′ Sander Evjen-Brostrøm), Isa Musa (79′ Mikel Gogorza)

– På niveau med at spille Youth League

Med sejren fik Akademiet igen vist sig flot frem på den internationale scene, og efter kampen tog Kenneth Andersen sig tid til at gøre status på den sidste kamp ved turneringen:

– Det blev en meget lige kamp med få chancer. São Paulo spiller typisk brasiliansk, hvor forsvarsspillernes opgave er med for at forsvare, og det offensive bliver overladt til 3-4 dygtige individualister. Vi vidste, at de var meget stærke på omstillinger, men det synes jeg vi fik lukket godt ned for, og vi var selv skarpe, da muligheden bød sig, lød det fra en stolt FCM-træner.

Tirsdag returnerer truppen til Danmark, og med sejren ved Dallas Cup har spillere og trænere fået en perfekt optakt forud for de afgørende kampe i U-ligaerne

Cheftræner Kenneth Andersen lægger ikke skjul på, at han er ovenud tilfreds med udbyttet af turen:

– Det er svært for mig bare at finde én eneste dårlig ting ved den her tur. Det sportslige niveau har været rigtig højt, på niveau med Youth League, med kampene mod Real Madrid og São Paulo som de absolutte højdepunkter. Socialt har det også været utroligt godt, og alle mand har ydet deres til, at vi gik hele vejen. Det, jeg er allermest tilfreds med, er dog, at spillerne er kommet ud af deres ”comfort zone” og har vist, at de kan omstille sig og håndtere uvante situationer, både på og uden for banen, fortalte FCM-træneren fra Dallas.