Klubben

Debut med anførerbindet om armen: Sviatchenko giver status på tilværelsen

Erik Sviatchenko debuterede natten til onsdag for Houston Dynamo. Selvom starten i det amerikanske har været med bump på vejen, nyder den tidligere FC Midtjylland-kaptajn tilværelsen og glæder sig over at være tilbage i kamp.

25/05/23
Christian Rothausen
Foto: Houston Dynamo

Med anførerbindet om armen debuterede Erik Sviatchenko natten til onsdag for Houston Dynamo. Her spillede den forhenværende FC Midtjylland-kaptajn de første 45 minutter i 4-0-sejren over Minnesota på sin nye hjemmebane, Shell Energy Stadium.

På en internetforbindelse fortæller Erik Sviatchenko om starten i Houston:

– Endelig fik jeg min debut. Det har været en lang og sej kamp for at komme hertil, og jeg skal ærligt sige, det ikke er gået helt, som jeg havde planlagt. Der har været mange uforudsete ting.

– Først med at få tildelt visum, der tog fem uger. Efter tre uger blev jeg tilmed ramt af en lægskade, som gjorde, jeg blev nødt til at holde pause, siger Erik Sviatchenko, der peger på de amerikanske fodboldbaners hårdhed som mulig årsag til karrierens første lægskade.

Men skaderne er ikke det eneste, der har henvist Erik Sviatchenko til sidelinjen:

– Efterfølgende var jeg impliceret i et trafikuheld, hvor jeg blev kørt ind i bagfra. Min bil blev totaltskadet, og jeg skulle gennem en uges hjernerystelsesprotokol, da de er ret opmærksomme på den slags herovre, siger den rutinerede forsvarsspiller og fortsætter:

– Der har været mange ting, og det har været en stor omvæltning at gå igennem altsammen uden min familie, som fortsat er i Danmark. Jeg er rutineret og har prøvet meget, men det har helt sikkert været en omvæltning.

– Meget er gået den forkerte vej, og derfor var det en fantastisk forløsning at kunne træde ind på stadion i går og bare spille fodbold. Nu ser jeg frem til at komme ind i et forløb, hvor jeg spiller kampe fast, lyder det fra Erik Sviatchenko.

Debuten gik som håbet

– Min debut var en fed oplevelse. Jeg havde sommerfugle i maven, og det var noget, jeg havde glædet mig til. Da jeg først kom på banen, var det jo den arena, jeg kender – det sted, hvor jeg føler mig allermest tilpas. Alt i alt gik det godt, selvom jeg fortsat er et stykke fra topformen, men det var forløsende og vigtigt, at vi gik videre, fortæller Erik Sviatchenko om 4-0-triumfen over Minnesota, som fandt sted i 30 graders varme.

– Sejren betyder, vi kun er to kampe fra at stå i finalen i Open Cup. Det vil være stort at kunne løfte et trofæ efter så kort tid herovre. Det er jo noget, jeg samler på, og også har gjort i Midtjylland og Celtic.

Erik Sviatchenko bar – trods status som debutant – anførerbindet i den normale kaptajns fravær, mexicanske Héctor Herrera med en fortid i blandt andre Atletico Madrid.

– Héctor Herrera er vores anfører, så jeg tror mere, det var en tillidserklæring fra klubben, at jeg fik anførerbindet i en kamp, hvor mange af de andre ledere var ude. Det gjorde kun debuten ekstra speciel, lyder det fra FCM-koryfæet.

Hvad med drengene i omklædningsrummet? Hvordan har de taget imod dig?

– Det er en rigtig god gruppe. Der er god stemning i truppen, og særligt de amerikanske drenge har jeg fundet sammen med, fordi vi taler et fælles sprog. Det er nogle gode gutter, og jeg er glad for at være faldet naturligt ind i hverdagen i klubben.

Suger til sig med oplevelser

Erik Sviatchenko lægger ikke skjul på, at Houston Dynamo har nogle fantastiske faciliteter og forudsætninger for at præstere. Ifølge den tidligere FCM-kaptajn er intet overladt til tilfældighederne.

Ikke desto mindre adskiller fodboldkampene i USA sig fra det, han har været vant til i europæisk kontekst.

– Fodboldkampene på Shell Energy Stadion er lige så meget et show og en fest, som det er fodbold. Publikum kommer for at hygge sig og spise noget fra de mange madboder. Der er en helt anden kultur, som minder mere om baseball og amerikansk fodbold.

Den tre gange Superligavindende midterforsvarer sætter ikke kun flueben ved fodboldklubben i USA’s fjerdestørste by. Livet udenfor banen har nemlig levet op til forventningerne.

– Jeg har altid drømt om at bo i en storby, og det giver Houston mig helt sikkert. Der er masser at udforske, og familien og jeg har masser at lave, når de på et tidspunkt flytter herover. Vi flyttede ind i lejligheden for halvanden måneds tid siden, da de var på besøg. På den måde er der styr på de fleste ting udenfor banen, og nu kan jeg endelig forbinde det med fodbolden, siger Erik Sviatchenko.

I næste uge kan du på fcm.dk læse, hvordan Erik Sviatchenkos hjerte fortsat banker for FC Midtjylland på daglig basis trods rejsen over Atlanten.