Førsteholdet

Den Brasilianske Forbindelse | FCM doc.

I en ny dokumentar giver FC Midtjylland et unikt indblik i klubbens arbejde med brasiliansk fodbold, når blandt andre Evander, Paulinho og Júnior Brumado åbner op om livet i Brasilien og overgangen til dansk fodbold.

15/12/22
Christian Rothausen
Foto: Nikolaj Kramer

Det handler om kultur, religion og fodbold i verdens femtestørste land, når FCM doc. i en knap 45 minutters lang produktion åbner op for “Den Brasilianske Forbindelse”.

Evander var den første i 2018, og sidenhen er der kommet flere brasilianere til. Den nuværende trup tæller Júnior Brumado, Paulinho, Charles, Juninho og Marrony, mens Emiliano Martínez ligeledes ankom fra brasiliansk fodbold.

Men spillerne er ikke endt på Heden ud af ingenting. FCM’s relation til Brasilien er bygget op gennem hårdt og målrettet arbejde, som i mandags foreløbigt kulminerede med et stort salg af Evander til Portland Timbers i MLS.

I “Den Brasilianske Forbindelse” får du et indblik i, hvordan relationen til Brasilien er opstået, og du kommer med helt ind bag facaden, når Evander, Júnior Brumado og Paulinho fortæller om deres rejse fra de brasilianske millionbyer til det kolde Skandinavien.

Den brasilianske fodboldkultur

FCM’s brasilianske fodboldspillere flankeres af Andreas Knudsen, som giver en gennemgående forståelse for de brasiliansk-danske kulturforskellige. Han er vært på podcasten ‘Brasserbold’ og dedikeret følger af landet, hvor legender såsom Pelé, Romário og Ronaldinho blev født.

Derudover fortæller en række prominente FCM-skikkelser om, hvordan den første kontakt til det brasilianske marked opstod, samt hvilke mekanismer der her gør sig gældende. Det skal alt sammen være med til at skabe det fulde billede af brasiliansk fodboldkultur og dets betydning for og i FC Midtjylland.

– Jeg ved ikke, hvor mange gange, jeg er taget hjem fra Brasilien og har tænkt: “Nu køber vi ham der. Det er helt perfekt.” Når vi er kommet hjem, har vi ikke kunne løse aftalerne. Vi har ikke kendt mekanismerne, fordi det er en helt anden måde, man handler og køber fodboldspillere på. Man skal kende den brasilianske kultur, og det var svært for os de første år, husker Claus Steinlein tilbage i dokumentaren.

Dokumentaren kan ses nu, og du finder den øverst i denne artikel eller på FC Midtjyllands YouTube-kanal.