Førsteholdet

Dengang ‘Duncan’ sendte FCM i sit første europæiske gruppespil

I forbindelse med FCM's 100-kamps-jubilæum i Europa fortæller tidligere topangriber og nuværende U19-assistent, Morten 'Duncan' Rasmussen, om dengang, han sendte klubben i sit første europæiske gruppespil.

12/10/22
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

Denne artikel er en del af vores serie, som fejrer FCM’s 100-kamps-jubilæum i Europa, når midtjyderne torsdag gæster Feyenoord på De Kuip i Rotterdam. Nedenfor kan du læse klubbens tidligere angriber og nuværende U19-assistent, Morten ‘Duncan’ Rasmussen, sætte ord på, hvordan det var at sende midtjyderne i sit første europæiske gruppespil nogensinde.

‘Duncan’, du scorer det afgørende mål i 2015, da vi slår Southampton 1-0 på hjemmebane og kvalificerer os til Europa League-gruppespillet – det første europæiske gruppespil i klubbens historie. Hvordan husker du det?

– Jeg var angriber, og det var selvfølgelig et mål, jeg blev bedømt højt på. For mig handlede det dog lige så meget om at være en del af et fantastisk hold, hvor vi havde en rigtig god kultur.

Da Gustav Isaksen brød igennem på den helt store scene

– Der er ingen tvivl om, at da jeg kom til FCM, var vi ikke et tophold. Men vi fik samlet en god gruppe spillere, der havde prøvet en masse, og vi havde det alle godt sammen. Måske var vi ikke de bedste fodboldspillere, men vi ville gøre alt for at vinde. Der blev skabt en kultur, hvor vi ville gøre alt for hinanden. Det kulminerede muligvis mod Southampton.

Hvorfor tror du, I kunne slå et så stort engelsk mandskab ud?

– Jeg tror klart, det var den kultur, vi havde opbygget, som medvirkede, at vi både blev danske mestre i 2015 men også kvalificerede os til det første europæisk gruppespil.

– Vi havde spillet europæisk året før, og det var ligesom om, at vi det år fik noget læring i, hvordan vi skulle gøre det. Derfor spillede vi modne europæiske kampe i 2015 – specielt mod Southampton. Tidligere spillede vi måske lidt ligesom i den hjemlige liga, men grunden til vi kom i et gruppespil det år, kunne meget vel være fordi, vi spillede en moden kamp.

– Vi var pludselig blevet en erfaren gruppe, som havde prøvet det før, og vi var klar til at gøre det, der skulle til for at gå videre.

Kan du prøve at beskrive målet mod Southampton?

– Det var en af de første gange, at Kristian Bach Bak slog et godt indlæg. Samtidig var det måske første gang, jeg lavede en god førsteberøring. Haha. Jeg kom foran min mand og formåede at sparke bolden ind.

– Derefter fulgte en fantastisk følelse, og jeg tror ikke, der var nogen, som havde regnet med, at vi ville komme i gruppespillet, da vi trak Southampton.

Er der andre europæiske oplevelser i FCM, som særligt står klart for dig?

– Udekampen mod Napoli i Europa League-gruppespillet i 2015. Jeg bliver skadet i træningen forinden, men jeg var med dernede. Da jeg sad og så kampen på stadion, tænkte jeg, at den eneste der rent faktisk kunne være med på det niveau, var Pione Sisto. Han havde det her ekstra gear, mens vi andre virkelig indså, hvor gode holdene er i Europa. Napoli var på et meget højt niveau.

– I hjemmekampen mod Napoli to uger forinden er vi vildt gode i det første kvarter, og vi brænder en kæmpe chance. Vi går derinde og snakker: “Hvad sker der? Vi kan være med her!” Men så skruede de op for niveauet, og så blev vi skilt ad.

– De var bare bedre, men det var Southampton på sin vis også. De havde Dusan Tadic, Sadio Mané og Graziano Pellé på toppen. Det var et vildt godt hold, som vi formåede at slå ud.

Hvordan har du sidenhen set FCM bygge på i europæisk fodbold?

– Jeg tror, der er stor forskel på spillerne nu og dengang. Det var ikke selvskrevet, at FCM var med i et europæisk gruppespil i 2015, og det var kæmpestort. Vi spillede en masse fede kampe, og det var en belønning for det lange, gode og hårde arbejde, vi havde lavet.

Den europæiske erfaring fra akademi til førstehold

– Over tid er man blevet bedre og større. I dag har vi bedre spillere, flere penge og skaber større resultater. På en måde er vi måske kommet ind i det, som FCK er, og Brøndby var i helt gamle dage. Man er inde i den der europæiske boble, og man har været i situationerne flere gange. Det er ikke helt nyt for os længere, og vi har været så gode, at det nu er forventet, at vi spiller europæisk gruppespil hvert år.

– Men det er virkelig også vigtigt at huske på, hvor stort det er. Det er fedt at have været med til at bygge en klub op, man elsker, og jeg håber på, at man kan blive ved med at tage nye skridt.