Klubben

En klublegende takker af: – FC Midtjylland er mit liv

Jørn Kjær ser tilbage på sine 17 år i FC Midtjylland, som søndag når sin ende med den sidste kamp som holdleder.

13/02/21
Jens Risom
Foto: Getty Images

‘At gå forrest’ er en velbrugt kliché i fodboldverdenen. Oftest handler det om at gå forrest indenfor kridtstregerne, men Jørn Kjær har om nogen vist, at man kan gå forrest udenfor banen.

Siden 2004 har Jørn Kjær dedikeret sit liv til FC Midtjylland, hvor han som holdleder og materialechef har lagt tusindvis af timer i Ikast og Herning samt på udebaneture i såvel ind- og udland.

– FC Midtjylland er jo mit liv, reflekterer Jørn Kjær adspurgt til, hvor meget klubben har betydet for ham gennem de seneste 17 år, inden han uddyber:

– Det er yderst begrænset, hvor meget ferie jeg har kunne holde med min familie. Det har jo været en livsstil at være i FC Midtjylland, og det har givet sindssygt mange oplevelser. Det er jeg utroligt glad for, når jeg kigger tilbage. Jeg er stolt af alle mine 17 år i Midtjylland. Det har været et stort privilegie at få lov til at arbejde her.

– Hvis jeg finder et 37-timers-job, går jeg jo ned på halvtid, siger Jørn Kjær med et grin.

Opstarten af akademiet

I 2004 begyndte et nyt kapitel i FC Midtjyllands historie, da Danmarks første fodboldakademi blev etableret i Ikast.

Her var et vigtigt navn Jørn Kjær, som på samme tidspunkt blev ansat i klubben. Den tidligere fodboldspiller peger på opstarten af akademiet, som noget af det, han er mest stolt af i sin tid i FCM.

– At være med til at starte akademiet op og forme det i sin tid står nok tilbage, som det jeg er mest stolt af. Dengang startede vi under tribunen på Ikast Stadion, og når man i dag kan se, hvad det har udviklet sig til, er det svært ikke at være stolt, lyder det fra Jørn Kjær.

Jørn Kjær har dermed en stor aktie i succesen på akademiet, hvor han har stået for adskillige praktiske ting og udtrykt FC Midtjyllands værdier gennem sin væremåde over for de unge talenter.

Hovedpersonen selv fremhæver stoltheden af at have været del af så succesfuldt et projekt.

– Det er vildt at tænke på, hvor mange gode fodboldspillere, som har startet sin karriere på akademiet. Kig bare på dem i udlandet, på diverse landshold og vores eget førstehold. Det skyldes ikke mindst alle de fantastiske og dedikerede mennesker, som har været og stadig er i klubben, og det er jeg bestemt stolt af at have været med til, fortæller den værdsatte holdleder.

Europæiske vimpler

Gennem 17 år har Jørn Kjær holdt til i kælderen på træningsanlægget i Ikast, og det er ingen hemmelighed, at vaskerummet prydes af adskillige fodboldtrøjer fra især Liverpool og sin søn Simon Kjær.

Alligevel er det ikke den vigtigste udsmykning på Jørn Kjærs arbejdsplads. Ude på gangen hænger der nemlig vimpler fra alle FC Midtjyllands europæiske modstandere, og de symboliserer klubbens udvikling gennem de 17 år.

– Jeg har jo været med dengang, hvor vi spillede europæisk kvalifikation i Silkeborg. Nu sluttede jeg med Champions League, så det er også fantastisk at have været en del af den udvikling, som FC Midtjylland har været igennem. Kig bare på alle vimplerne, som hænger på gangen. Vi har spillet kvalifikation så mange gange, og nu lykkedes det. Det er sgu stort, konstaterer Kjær og uddyber:

– Man har hele tiden sat overliggeren højt, og nu kulminerede det hele i denne sæson med Champions League. Det var en kæmpe oplevelse, som jeg er glad for at have fået med.

Deltagelsen i Europas fineste fodboldselskab gav også materialechefen endnu mere arbejde, idet han har været ansvarlig for, at alt tøj levede op til både UEFA- og sponsorkrav samt spillernes ønsker.

– Det var vildt spændende, men også vildt hårdt. Man skal virkelig have tungen lige i munden, og man kommer heller ikke igennem det uden fejl. Men vi har lært en masse. Det er der ingen tvivl om, fortæller Kjær.

De største øjeblikke

Det store spørgsmål til en klublegende som Jørn Kjær er naturligvis, hvad der har været det største at være med til.

Det er heller ikke nemt at svare på for den populære skikkelse blandt alle i og omkring FCM, som først og fremmest fremhæver de mange mennesker, han er stødt på gennem tiden i klubben.

– Alle de fantastiske træningslejre og ture vi har været på gennem tiden, bliver jeg nødt til at nævne. Der er så mange mennesker, som jeg er glad for at have arbejdet med og brugt tid sammen med. Der har været og er så mange fantastiske mennesker i FC Midtjylland – hvad end det er spillere, trænere eller ansatte. Alle er dedikeret til at gøre deres absolut bedste og vil give deres højre arm for, at det går klubben godt, pointerer Jørn Kjær.

Der er også nogle resultater, som vægter højt i holdlederens erindring.

– Det første mesterskab ovre i Slagelse var en forløsning af en anden verden. Det var noget, vi havde stræbet efter i mange år, og det samme kan jeg huske om pokalsejren i 2019. Når man har været med til at tabe fire pokalfinaler, var det en kæmpe fornøjelse at få brudt den stime. Så er festen bagefter og turen hjem altså noget sjovere, husker Jørn Kjær med et smil.

Alle, der kender Jørn Kjær, er samtidig bekendt med hans kærlighed til Liverpool FC, og mødet med favoritklubben i Champions League var prikken over i’et i et langt liv i topfodbold.

– Når jeg får lov at slutte af med at være på Anfield og være med i Champions League, så kan det ikke blive større. Jeg kan ikke opnå mere, lyder det fra Kjær.

Der dog én ting, som ærgrer den afgående klubmand.

– Det piner mig, at alle vores fans ikke fik muligheden for at komme ud på MCH Arena og være en del af den kæmpe oplevelse, som Champions League var. Det havde de fortjent med den opbakning, de har givet i alt den tid, jeg har været i FC Midtjylland, så det er jeg ked af på fansenes vegne, siger Jørn Kjær.

Søndagens kamp mod AC Horsens er den sidste, hvor Jørn Kjær sørger for, at spillerne har alt deres tøj klar, deler vandflasker ud, ordner udskiftninger og meget andet, så derfor hober der endnu et spørgsmål op.

Hvordan bliver det så ikke længere at være en del af FC Midtjylland?

– Det bliver hårdt. Det er jo en beslutning, jeg selv har truffet, så det må jeg leve med, men det bliver hårdt. Det bliver dog også rart for min krop at kunne begynde at slappe af og passe mere på mig selv, ræsonnerer Jørn Kjær.

Kampprogram: Steinlein om Jørn Kjærs tid i FCM

Fra FC Midtjyllands side skal der lyde en uforbeholden tak for den beundringsværdige og ihærdige indsats gennem 17 år samt et ønske om al held og lykke i fremtiden til Jørn Kjær.