Kampprogram

Expected Goals – hvad er det for noget?

Expected Goals er kommet for at blive i fodboldverdenen. Bliv her klogere på den ofte brugte måleenhed, som under kampe nu bliver opdateret live på fcm.dk.

02/01/21
Jens Risom
Foto: Getty Images

Eksperter bruger det til at underbygge påstande og pointer. Fans hiver det frem på både sociale medier og i samtaler. Expected Goals eller bare xG. Men hvad er expected goals egentligt? Oversat til dansk betyder det ‘forventede mål’, og det er et meget godt sted at starte.

Expected Goals (xG) måler kvaliteten af en afslutning baseret på flere variable. Skudvinkel, distance fra mål, målmandens placering, assisttype og om det var et hovedstød eller spark bliver alle taget i betragtning, når chancens størrelse beregnes.

Det er altså en formel, som spytter en såkaldt xG-værdi ud i forbindelse med en afslutning. En afslutning kan f.eks. have en xG-værdi på 0,1, som betyder, at 1 ud af 10 afslutninger i den specifikke position og situation går i mål rent statistisk. xG-værdien er altså den procentvise sandsynlighed for, at afslutningen resulterer i et mål.

Vurdering af præstationen

Lægges alle xG-værdier sammen fra afslutningerne i en kamp, får man et holds Expected Goals. Mod AC Horsens i den seneste spillerunde ‘vandt’ Horsens 2,5 – 2,4, når man kigger på Expected Goals, mens resultattavlen viste 2-2. Fortjent er et ord, der ofte bruges i vurderingen af et resultat i en fodboldkamp. Expected Goals kan her være et argument, fordi det måler chancernes kvalitet. Her er det dog også værd at huske, at Horsens’ straffespark gav en xG-værdi på 0,79 og trækker den samlede værdi op.

Hvis et hold eller en spiller scorer flere mål, end deres xG-værdi antyder, kan det betyde, at de overpræsterer eller bare er gode til at afslutte. Hvis man omvendt scorer færre mål end xG-værdien, kan det være et tegn på, at man mangler kvalitet i afslutningerne eller står over for en god målmand.

Rent spillemæssigt kan man altså vurdere, hvor godt det går ved at kigge på Expected Goals. En høj xG-værdi betyder, at man spiller sig frem til store muligheder. Hvis modstanderen har en lav xG er det selvsagt en indikation på, at man defensivt lukker godt af.

Så når man skal vurdere, om et resultat var ‘fortjent’, er det værd at tage Expected Goals i betragtning.

Følg med direkte på fcm.dk og i appen

Der findes flere forskellige formler, der udregner Expected Goals, men de minder alle om hinanden. OPTA er en sportsdata-platform, der har eksisteret i næsten 25 år, og de opererer også med xG. OPTA har analyseret over 300.000 spark for at komme frem til deres formel for Expected Goals.

De leverer data direkte til FCM’s hjemmeside og app. Det betyder, at du under alle FC Midtjyllands kampe kan følge med i, hvem der producerer de største chancer.

Der er desuden masser af andet statistik fra kampene, så det kan varmt anbefales at tjekke det ud for at gøre kampoplevelsen endnu bedre. Både Expected Goals og andre statistikker kan ses live på fcm.dk og i FCM-appen.