Klubben

FC Midtjylland bliver sportspartner i projekt WIRED

WIRED er et kreativt projekt om kompetenceudvikling, netværksdannelse og tværfaglig samskabelse. Teater, dans, sport, musik og erhverv danner rammen for projektet, hvor FC Midtjylland indtræder som det sportslige bidrag. Projektet sparkes i gang med konferencen "Kurs mod ukendt vækst" til august.

30/06/21
Alexander Walther Petersen
Foto: FC Midtjylland

Det nye kulturaftaleprojekt, WIRED, skal undersøge, hvad fem forskellige fagområder kan lære af hinandens metoder med fokus på særligt den kreative kompetenceudvikling. FC Midtjylland bliver sportspartneren i et fireårigt forløb, der er forankret i Team Teatret i Herning.

Det kreative og tværfaglige projekt har allerede fået 1,5 millioner kroner i støtte som Kulturaftaleprojekt fra Kulturministeriet, Herning Kommune og de fælles kommunale kulturaftalemidler mellem otte midt- og vestjyske kommuner, heriblandt flere samarbejdsklubbers kommuner i form af Holstebro, Lemvig, Skive og Struer.

Nye perspektiver og forståelser på tapetet

Det innovative projekt handler kort fortalt om at opnå en dybere forståelse for andre fags arbejdsmetoder og teknikker. Praktisk bliver det første step, at både talenterne og de professionelle med tilknytning til FC Midtjylland skal arbejde med de fysiske øvelser som teaterskuespillerne bruger til hverdag.

Ifølge Anna Marie Houe, der er projektleder på Team Teatret i Herning, er det ikke én til én-undervisning, der er tale om:

– Vi taler ikke om, at der skal undervises i selve faget. Det handler ikke om, at fodboldspillerne skal lære at spille skuespil. Det handler om, at vi skal opdage, hvad fodboldspillerne kan lære af den måde, skuespillerne arbejder på, og hvad musikerne kan lære fra sportsmentorens måde at arbejde med præstation på, forklarer hun.

Hvad kan fodboldspilleren lære af teaterskuespilleren?

Det tværfaglige projekt, der skal forløbe over 4 år, har det forkromede formål, at partnerne skal træde ind i arbejdsfeltet og kulturen hos hinanden og derigennem skabe nye kompetencer ved at kigge på kreative udviklingsområder. Folk fra sportsverdenen har måske mere til fælles med teaterfolkene, musikerne, erhvervslederne og danserne, end de egentlig går og tror. For at blive klogere på udviklings- og kompetencepotentialet er de nødt til at betræde hinandens græsgange helt tæt på – og netop den samskabelse og dybere indsigt er projekt WIRED sat i verden for at skabe grobund for.

Står det til Troels Banggaard, der er Head of Performance hos FC Midtjylland, er det et ekstremt spændende projekt, der har fået vinger:

– For os er det et projekt, vi er meget nysgerrige på. Det er en open-minded tilgang til verden, hvor vi ved, at der er rigtig meget, vi er dygtige til, mens der stadigvæk er en masse, vi kan lære – især ved at se udover egen faglige næsetip, siger han og fortsætter:

– At få indblik i og lære fra andre performance-miljøer er noget, som vi kan drage nytte af på spiller-, træner- og lederniveau. Så vi ser frem til at være aktive medspillere i den kreative udviklingsproces, vi kommer til at gennemgå, så andre ligeledes kan lære noget mere af os, supplerer han.

Troels Banggaard understreger, at især den holistiske og helhedsorienterede tilgang til spilleren og mennesket bag performeren er noget, der for alvor kan udvikles på og udfordres, når de bliver sat ud af deres comfortzone i forbindelse med projekt WIRED.

– Skuespillerne er blandt andet rutinerede i arbejdet med at fornemme hinandens tilstedeværelse, når de performer og får tingene til at gå op i en højere enhed. Hvis vi skal omsætte det til fodboldsprog, er det noget, vi rigtig gerne vil være endnu dygtigere til, så spillernes forståelse for hinanden kan blive styrket både på og udenfor banen, afslutter han.

Kulturprojektet får officiel start til august

Den 12. august 2021 løber kickoff-arrangementet af stablen i form af den tværfaglige konference “Kurs mod ukendt vækst”. Til forskel fra udviklingsprojektet, der kun involverer de fem partnere, bliver denne dag for alle interesserede erhvervs- og kulturaktører.

Læs mere om konferencen