Kampprogram

FC Midtjyllands U19 topper i Europa

FCM's U19 topper i Youth League med højeste pointsnit, og nationalt har FCM's ungdomshold de sidste ti år været Danmarks bedste.

13/10/20
Frits Nielsen
Foto: Getty Images

FC Midtjyllands fodboldakademi har på godt 15 år flyttet sig fra et nationalt akademi til et internationalt akademi, og beviserne på en succesrejse kan man aflæse i en bestilt rapport hos firmaet TSA Professional, som nærmest sender julelys i øjnene på akademichef Flemming Broe.

– Man kan jo kun blive glad af sådan en læsning, lyder det fra Flemming Broe.

Et nærmere kig ind i rapporten viser, at FC Midtjyllands U19-mandskab i hele den internationale Youth League turnerings levetid indtil sommeren 2020, kommer ind på en flot førsteplads målt på point pr. kamp.

I 24 kampe har de erobret 2,24 point pr. kamp. Lige efter ligger klubber som Chelsea, Red Bull, Barcelona og Liverpool.

– Det fortæller da, at vi kan begå os og spille lige op mod de største klubber i Europa, siger Flemming Broe.

Men der er flere internationale FCM-aftryk i rapporten. For kigger man på det største, Champions League, har fire tidligere FCM-spillere, Simon Kjær, Rasmus Nissen, Paul Onuachu og Joachim Andersen, i sidste sæson spillet 1198 minutters Champions League fodbold. Det kan ingen andre danske klubber konkurrere med.

– Vi vil jo udvikle spillere på det individuelle niveau. Ikke bare spillere til udlandet men spillere til det øverste niveau i udlandet. Og det er de fire spillere jo udtryk for, konstaterer en stolt akademichef.

Nationalt i top

Også de nationale resultater peger på, at fodboldakademiet om ikke har ramt plet, så dog arbejder i den rigtige retning. U19 topper i Danmark målt på både de sidste ti år og de sidste fem år.

U17 topper målt gennem de sidste ti år, så det er naturligvis ikke uden grund, at Flemming Broe føler, at man har fat i noget rigtigt på FC Midtjyllands akademi.

– For at lande i den personlige individuelle top kræver det god daglig udvikling, og det kan vi se, at spillerne på U19-holdet gør, siger Flemming Broe.

En vild rejse

FC Midtjyllands akademi blev oprettet i 2004. Det skete efter en inspirationsrejse til Nantes i Frankrig, som havde én af Europas bedste fodboldskoler. Siden har det bare udviklet sig fra at være et dansk FCM-akademi til et internationalt med spillere fra hele verden.

– har været en vild rejse, konstaterer akademichef Flemming Broe.

Han fortæller, at akademiet i dag er med danske spillere fra U15. Året efter kommer nordiske og europæiske spillere til U16 mandskabet.

– Og fra U18 har vi både afrikanske spillere og spillere fra andre verdensdele. Konkurrencen er hele tiden i spil, fastslår Flemming Broe.

Og det er en konkurrence, der har givet resultater. Både vurderet i forhold til de øvrige danske klubber, men ikke mindst sat overfor de store europæiske klubber. Forklaringen ligger ifølge akademichefen i det store setup, der hele tiden stiller nye krav.

– er opmærksom på at blive bedre på de små marginaler. Vi bruger specialister for at blive skarpe på de få procenter, og derfor kan vi også stille krav til både spillere og trænere om, at de hele tiden skal være skarpe, lyder det fra Flemming Broe.

Artiklen er udgivet første gang i kampprogrammet før kampen mod Randers. Husk, at du altid finder artikler som denne, optakter til kampen og statistik blandt meget andet i  kampprogrammerne, som udgives online.