FCM Samfund

FCM Samfund nomineret til europæisk pris for unge-indsats

European Football for Development Network (EFDN) har nomineret FC Midtjyllands indsats med at hjælpe udfordrede unge tilbage til job og uddannelse, FCM Samfund, til den europæiske pris 'More than Football Award 2023.'

03/08/23
Christian Rothausen
Foto: FC Midtjylland

FCM Samfund er nomineret til prisen ‘More than Football Award 2023’ sammen med kendte klubber som KRC Genk og FC Twente. Prisen uddeles på konferencen 20th EFDN ‘Making Football Matter’ i Athen i november.

– Vi er meget stolte af at være nomineret til så flot en pris i europæisk skala – og i en liga med så kendte klubber. Vi oplever kæmpe interesse for vores indsats for at hjælpe lokale unge, der er gået i stå eller havnet steder, hvor de ikke har det godt. Over halvdelen af dem kommer tilbage i god gænge og bliver igen en del af vores fælles samfund, fortæller Marketing- & Support Direktør i FCM, Preben Rokkjær, og fortsætter:

– Vi har også lige haft besøg af den norske forening for fodbold-CSR, der repræsenterer Norges 27 største klubber. Men nu vil vi prioritere at bruge vores kræfter i vores egen region. Vi planlægger at åbne afdeling i alle ti kommuner i Region Midt- og Vestjylland inden 2025.

I netværk med Barcelona, Juventus og Chelsea

Prisen ‘More than Football Award 2023’ uddeles af den europæiske forening for fodboldklubbers sociale indsats, The European Football for Development Network (EFDN). Netværket har 140 klubber i 32 lande, herunder europæiske topklubber som FC Barcelona, Juventus F.C. og Chelsea F.C.

I netværket deles viden om fodboldklubbers sociale engagement. En opgave som flere og flere klubber arbejder ansvarligt med. I EFDN har man fokus på, hvordan interessen for fodbold – og dennes unikke sociale power – kan bruges til sociale tiltag i lokalsamfund, som klubberne er udsprunget af. Medlemsklubbernes innovative samfundsengagement gør en forskel for mere end en million mennesker af hvert år, ifølge EFDN’s opgørelser.

Thisted og Morsø på vej

FCM Samfund har i dag afdeling i Herning, Ikast-Brande og Holstebro Kommune. Organisationen planlægger inden nytår at åbne afdeling i Thisted og Morsø Kommune. Det sker i samarbejde med kommunernes lokale unge-indsatser og lokale fodboldklubber.

Indsatsen er støttet af Trygfonden, men målet er at blive selvfinansierende senest 2025.

Alle har et talent – FCM Samfund realiserer det

FCM Samfund bruger de elitære principper fra professionel fodbold til at talentudvikle unge, der sidder fast i misbrug, angst, diagnoser eller sygemelding. Det er unge uden uddannelse eller erhvervserfaring og måske med en plettet straffeattest.

Alligevel indeholder de masser af talent, mener man i FCM Samfund. Når talentet er fundet og dyrket, og de unge er klar til job, står FC Midtjyllands erhvervsnetværk af over 750 virksomheder parat.

Partnere

Når vi gør en indsats, gør vi det sammen. Stor tak til vores partnere DK Company, ALPI, Rationel og Vestjylland Forsikring, som med tid og økonomiske ressourcer har hjulpet FCM Samfund afgørende godt på vej.

Fakta om FCM Samfund

FCM Samfund er et selvstændigt selskab, som fungerer som CSR-afdeling for FC Midtjylland. CSR står for ‘Corporate Social Responsibility’ og er dermed fodboldklubbens organisation for ansvarlighed. Formålet med afdelingen er at give tilbage til det samfund, klubben er skabt af.

Siden 2019 har FCM Samfund praktiseret talentudvikling uden for fodboldbanen med fokus på at udbrede fordele ved det stærke fællesskab omkring FC Midtjylland til resten af lokalsamfundet. Projektet hedder ‘Sammen går vi på banen’, og er en beskæftigelses- og udviklingsrettet indsats for personer over 18 år. Talentudviklingen foregår i tæt dialog og samarbejde med det lokale erhvervsliv, uddannelsesinstitutioner, folkeskoler, sundhedsvæsen, kommuner og frivillige netværk.

På baggrund af nationale og internationale erfaringer har FCM Samfund skabt en bredtfavnende base, som varetager indsatsen for rehabilitering af unge. 165 unge har været gennem projektet og yderligere 30 er undervejs.

Ud over ‘Sammen går vi på banen’ afholder FCM Samfund oplæg om talentudvikling til folkeskoleelever. Organisationen koordinerer årligt et stort julegaveprojekt, hvor børn fra familier med begrænset økonomi får foræret medlemskab til det givende foreningsfællesskab i den lokale fodboldklub. Børnene får også en stor taske med sportstøj, fodboldsko og andet udstyr. Gaverne uddeles af Superligaspillere fra FC Midtjylland og unge fra ‘Sammen går vi på banen.’

FCM Samfund har hovedkontor i MCH Arena i Herning og lokalafdeling i Ikast og Holstebro med to afdellinger mere på vej i Thisted og Morsø Kommune. Der er ni ansatte og 45 frivillige. Indsatsen er finansieret af Vestjylland Forsikring, Rationel, ALPI, DK Company, FC Midtjylland samt Trygfonden.

Fakta om The European Football for Development Network (EFDN)

EFDN repræsenterer mere end 140 fodboldklubber i 32 lande. Netværket har til formål at transformere interessen for fodbolden til et værktøj til social udvikling og nå ud til lokale målgrupper, som trænger til en hjælpende hånd.

Fodboldklubbernes innovative samfundsengagement gør en forskel for mere end en million mennesker hvert år på et eller flere af følgende områder:

  • Sundhed og velvære
  • Samhørighed i samfundet
  • Livsfærdigheder
  • Bæredygtighed
  • Beskæftigelsesegnethed
  • Social inklusion
  • Integration