Førsteholdet

Fokus på detaljerne: Analyseafdelingens arbejde step for step før AGF

Chefanalytiker Søren Bjerg og resten af analyseteamet i FC Midtjylland indtager en vigtig rolle både før, under og efter en kamp. Med fokus på weekendens møde med AGF tager vi jer med bag kulissen.

06/04/24
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

På et hold bestående af fire personer i form af chefanalytiker, Søren Bjerg, Lead First Team Analyst, Jack Kriskinans, samt de to praktikanter, Aria Popel og Ignacio Molina, hjælper og understøtter analyseafdelingen den sportslige stab både før, under og efter en kamp.

I denne uge har analyseafdelingens dage forløbet som følger:

Mandag:
Kampdag – FCM v FCN.

Tirsdag:
Hele staben samles om morgenen til afrunding på FCN, hvor der også kigges på klip af AGF. Her viser analyseafdelingen billeder og video på det, der er forberedt, hvorfra staben diskuterer seneste indbyrdes møde med aarhusianerne; hvad lykkedes godt, og hvad gjorde ikke?

Onsdag:
Hele truppen og staben omkring førsteholdet holder fri.

Torsdag:
Træningen frem mod AGF starter, hvor analyseafdelingen optager træningen og efterfølgende kommer med input til staben baseret herpå.

Fredag:
Her vises den endelige, justerede analyse af AGF til spillertruppen baseret på de diskussioner, der har været i løbet af ugen.

Lørdag:
Når spillerne møder ind til morgenmad, ligger der iPads klar, hvor den enkelte kan få et gennemgående indblik i sin direkte modstander i form af data og udvalgte videoer. Det er forskelligt, hvad hver spiller har behov for.

Søndag:
Kampdag – AGF v FCM. Her vil iPads stadig være tilgængelige i spillerbussen mod Aarhus og i omklædningsrummet.

Under kampen vil de fire analytikere være placeret et sted med solidt overblik over Ceres Park.

Ignacio Molina filmer med kamera, Jack Kriskinans koder alt objektiv data for eksempel hjørnespark og presaktioner, Aria Popel koder spillernes individuelle aktioner i relation til deres individuelle mål og fokusområder, mens Søren Bjerg koder alt det subjektive i form af at vælge specifikke sekvenser ud til Thomas Thomasberg, der vises i pausen. Samtidig kommunikerer chefanalytikeren med assistenttræner Niels Lodberg under de 90 minutter.

– Faktisk er vores arbejde op til den enkelte kamp i gang lang tid før. Jack gik i gang med at analysere AGF allerede før, vi mødte FC Nordsjælland; at få analyseret deres bestemte faser i både opbygning, pres og så videre. Da vi mødte FCN i mandags, var det vigtigste arbejde i forhold til AGF altså allerede lavet, siger Søren Bjerg og fortsætter:

– Analysearbejdet handler lige så meget om at supportere på video og data. Vi arbejder med projekter på individuelle spillere, og vores setup til træning understøtter alt det her. På samme måde, som vi kan tilgå individuelle klip på kampe, gør vi det også på træning.

Sidst mod AGF

Søndag venter AGF på Ceres Park. Det seneste møde med aarhusianerne ligger kun fem uger tilbage. Her hentede FCM en højdramatisk sejr i overtiden efter at have spillet to mand i undertal i tæt på 30 minutter.

– Det er begrænset, hvad vi har kunne bruge fra det opgør. Vi har set på, hvor AGF var stærke, og hvordan de gjorde ondt på os offensivt i løbet af den første halve time. Normalt set bruger vi ikke undertalsperioder i vores oplæg, fordi kampene næsten altid vil være 11 mod 11. Det er det, vi tager vores udgangspunkt i.

– Alligevel har vi godt kunne bruge slutminutterne i Aarhus. Vi havde et break i landsholdspausen, hvor vi prøvede at samle lidt op. Her snakkede vi en del om vindermentalitet og togetherness, og der brugte vi nogle af billederne fra Aarhus som stærke eksempler; både selvfølgelig 2-3-målet, men også den måde der blev forsvaret i eget felt på til sidst.

– Det har vi for eksempel kunne flette med de afgørende minutter hjemme mod FCK, hvor vi også forsvarede os heroisk, fortæller Søren Bjerg.

En af nøglerne på søndag

– Alle hold har forskellige styrker, men vi griber altid analysearbejdet an på metodisk samme vis. I dag har vi et helt dødbolds-crew ved siden af, som kun arbejder med standardsituationer. Når vi fredag har vist oplæg til spillerne, er det på åbent spil, og så vil dødboldsteamet holde et nyt oplæg dagen efter.

– Søndag er et møde mellem de to bedste dødboldshold i ligaen. Vi ved, at vi skal være dygtige i den facet af spillet i sådan en kamp, lyder det fra FCM’s chefanalytiker.