Førsteholdet

Fra akademi til Europa League: – De har leveret fra dag ét

Kristian Bach Bak og Henrik Jensen nyder at arbejde sammen med uimponerede Raphael Onyedika og Elias Olafsson. De to trænere fortæller om, hvordan de er på træningsbanen, og hvilken udvikling de har været igennem.

14/10/21
Jens Risom
Foto: Getty Images

I sommer vendte Raphael Onyedika og Elias Olafsson tilbage til FC Midtjylland efter et år på leje i FC Fredericia. Her trådte de ind i førsteholdstruppen, og de imponerede trænerteamet fra første dag efter sommerferien.

– Det, der kendetegner Elias og Rafa, er, at de er uimponerede. De er bare gået ind og leveret på træningsbanen fra dag ét, da de kom tilbage fra Fredericia i sommer. Man kan ikke mærke på dem, at de er så unge, som de er. De hviler i sig selv, fortæller assistenttræner Kristian Bach Bak.

20-årige Onyedika og 21-årige Olafsson har også præsteret i kampene med højt niveau i både 3F Superliga og Europa League i deres første seniorsæson i FC Midtjylland.

– Unge spillere kan nogle gange have en form for usikkerhed i deres spil, når de kommer op på et højere niveau, og det har de to ikke det mindste af. Det er en kæmpe mental styrke hos dem begge to, og det skal de have ros for, siger Bach Bak og fortsætter.

– Spørgsmålet, man altid har som træner, når man ser en god U19-spiller, er, om han kan gøre det på seniorplan. Det viste Elias og Rafa os sidste år i 1. division, hvor de virkeligt spillede godt i Fredericia. Derfor har vi været helt trygge ved at spille med dem i denne sæson.

At gå fra succes på ungdomsplan til førsteholdet i FC Midtjylland er ikke blevet nemmere som ung fodboldspiller. De sportslige ambitioner er højere end nogensinde, og det kræver et højt niveau fra de unge talenter.

– I dag er vi en klub, som skal vinde titler og spille i Europa hvert år. Derfor er skridtet fra U19 til førsteholdet også længere, end det var for fem år siden, og et udlejeophold er for nogle spillere den rigtige løsning. Der har Elias og Rafa bare vist os, at de blev modnet af det år i 1. division, pointerer Kristian Bach Bak.

Evnen til at lære

Inden Henrik Jensen blev assistenttræner for Bo Henriksen, var han først U17-cheftræner i en sæson og siden U19-cheftræner i to år i FC Midtjylland.

I løbet af de tre år som akademitræner arbejdede han sammen med både Elias Olafsson og Raphael Onyedika i deres første år i FCM, hvor de spillede på U19-holdet.

– Jeg mødte Rafa første gang for tre år siden, da han var oppe hos os og træne, dengang han stadig var på akademiet i Nigeria. Det var tydeligt fra start, at det var en spiller med gode fysiske forudsætninger, men han skulle lære en hel masse om selve spillet, husker Henrik Jensen og fortsætter:

– Det, der har imponeret mig mest ved Rafa, er hans evne til at adoptere sig til et nyt niveau og hans evne til at lære. Fra træning til træning kunne man allerede dengang se, at han udviklede sig, og det gør han stadig. Han har en stejl læringskurve, og for mig at se er det hans største talent.

Onyedika kom i sidste sæson på årets hold i 1. division, og det skete ifølge Henrik Jensen på baggrund af denne evne til at tilpasse sig. Det har han formået at gøre igen i denne sæson, hvor han har stået over for masser af stærke internationale modstandere.

– Han blev præsenteret for et højere tempo og større fysik i 1. division. Det tilpassede han sig lynhurtigt, og det har han gjort igen i denne sæson, hvor han har spillet godt mod store hold som PSV og Celtic og i Europa League, forklarer Henrik Jensen.

Kan udvikle sig endnu mere

For Elias Olafssons vedkommende bød udviklingsplanen på to udlejninger. Først i Aarhus Fremad, hvor han samtidigt trænede tre gange om ugen i FCM, og derefter i Fredericia.

– Elias har også været på en god rejse, hvor han har været omkring 1. og 2. division. Heinze har arbejdet tæt sammen med ham i den periode, og der er ingen tvivl om, at han har gjort et godt stykke arbejde. Det har vi set i de sidste mange kampe, siger Henrik Jensen.

Ligesom Onyedika er Olafsson også ivrig efter at blive bedre.

– Han er også en spiller, som bare vil lære mere hele tiden. Hans evne til at forhindre chancer taler for sig selv, og hans spil med bolden har udviklet sig godt – specielt sidste år i Fredericia. Vi har en spillestil, der kræver, at målmanden er med i spillet, og det skal vi forsat arbejde videre med, lyder det fra Henrik Jensen.

36-årige Henrik Jensen, der altså har været med på det meste af de to formstærke talenters rejse i FC Midtjylland, ser frem til at arbejde videre med deres udvikling.

– Begge spillere har taget kæmpe skridt på det seneste, men vi føler også, at de kan udvikle sig endnu mere. Det er to fantastiske gutter at arbejde sammen med, og vi glæder os bare til at se, hvor langt det kan række, afslutter assistenttræneren.

Olafsson og Onyedika: Planen har været perfekt

Næste opgave for FC Midtjylland er på søndag, når holdet møder FC Nordsjælland i Farum kl. 13.00.