Førsteholdet

Frank takker af: De bedste erindringer fra tiden i FCM

Frank Onyeka fortæller om sine fem og et halvt år i FC Midtjylland, som har gjort stort indtryk på ham som både menneske og fodboldspiller.

21/07/21
Jens Risom
Foto: Getty Images

Tilbage i begyndelsen af 2016 kom den dengang 18-årige til Frank Onyeka til Danmark og nærmere bestemt FC Midtjylland.

Her begyndte han tilværelsen i Europa på FCM’s U19-mandskab, og både fodboldmæssigt og menneskeligt var der forandringer for den unge spiller, som inden da havde haft et par år på akademiet i den nigerianske samarbejdsklub FC Ebedei.

– Det var svært for mig at flytte til et helt andet land. Det var koldt og en masse nye mennesker omkring mig, men der var heldigvis mange, som hjalp mig rigtigt meget især i starten, erindrer Frank Onyeka, som også fik nye udfordringer inde på banen:

– Både taktisk og teknisk var fodbold meget anderledes. I Nigeria gik det mest ud på at løbe og spille til to mål. Så da jeg kom til Danmark, var det nyt for mig at have så mange øvelser med bolden, og der var også en masse taktiske ting i træningen.

– Med hjælp fra mine holdkammerater og mange gode trænere blev det stille og roligt bedre, og jeg var i stand til at tilpasse mig den nye måde at spille fodbold på, uddyber han.

Kun et halvt år efter ankomsten til Danmark viste Frank Onyeka for alvor prøver på sit potentiale, da han klarede sin første europæiske opgave med bravour. Han var her, der og alle vegne i en Youth League-kamp mod Anderlecht, der på det tidspunkt var et rigtigt stærkt U19-hold.

FCM gik videre med 3-1 dengang, og senere skulle Frank Onyeka blive en profil på seniorniveau, da han var med i alle ti kvalifikations- og gruppekampe sidste år, hvor FC Midtjylland opnåede sin første Champions League-deltagelse.

Værtsfamilie med stor betydning

Men alt var ikke lige nemt ved at flytte fra Nigeria til Danmark. Heldigvis var Frank Onyekas danske plejefamilie med til at gøre det hele lettere.

– Jeg husker, at jeg lige skulle vænne mig til maden i Danmark. Det var også helt nyt for mig. Der var min værtsfamilie vigtig for mig. De var gode til at lave mad, som mindede om det, jeg var vant til hjemmefra, og stille og roligt blev det hele hverdag for mig – blandt andet takket være dem, fortæller Onyeka, som er meget glad for sin værtsfamilie:

– Min værtsfamilie og jeg har et stærkt bånd. De har haft en stor betydning for, at jeg har haft det godt i alle de år i Danmark, og det vil jeg altid være taknemmelig for. Vi snakker stadig meget sammen.

Bliv værtsfamilie og oplev forskellen

Efter halvandet år i FC Midtjylland kom debuten, da Frank Onyeka blev skiftet ind i en pokalkamp mod Greve i efteråret 2017.

– Jeg blev skiftet ind i en pokalkamp, og det var en stor oplevelse. Det gik godt, og jeg fik scoret et mål, så det gav mig tro på, at jeg kunne komme op på førsteholdet og gøre det godt, husker den nigerianske midtbanedynamo.

Stamspiller i FC Midtjylland

På en kold februardag i 2018 i Horsens fik Onyeka sin første kamp i 3F Superliga. Mange midtjyske fans husker den kamp, hvor han scorede til 2-0 mod slutningen efter en vanvittig sprint op ad højrekanten.

– Det var et kæmpe øjeblik. Inden da var jeg meget nervøs, fordi nu var det en ligakamp, men heldigvis gik det godt. Det er noget, som jeg aldrig nogensinde kommer til at glemme, konstaterer Onyeka.

I 2018 fik nigerianeren sit gennembrud i den bedste danske række, hvor han blev brugt på et par forskellige pladser.

Da han fra sæsonstarten i 19/20-sæsonen blev foretrukket som fast starter på den defensive midtbane, var det nu en Onyeka, som var på sin naturlige plads.

– I min første tid på førsteholdet spillede jeg en masse forskellige positioner, og det kunne godt være lidt svært. Da jeg blev fast starter på den centrale midtbane, gav det mig en masse selvtillid, fordi det var og er min naturlige position. Nu kunne jeg virkeligt vise, hvad jeg kunne på banen, pointerer Frank Onyeka.

Siden da har midtbanespilleren ikke set sig tilbage, og i sine 123 kampe for FC Midtjylland har han ikke bare været en vital støvsuger på midtbanen. Han har også været god på bolden, og det skyldes ifølge Onyeka selv en masse læring i klubben.

– Trænerne og mine holdkammerater – især Erik og Scholz – har været vigtige for min udvikling. De har været gode til at fortælle mig, hvad jeg skal gøre som sekser, og det har uden tvivl gjort mig bedre, lyder det ydmygt fra den kommende Premier League-spiller.

Vil bide sig fast i Premier League

Efter en succesfuld tid i FC Midtjylland tager Frank Onyeka nu et skridt op, idet han skal tørne ud for Brentford, og han agter at bringe sin dynamiske spillestil med sig i verdens største liga, Premier League.

– Jeg skal bidrage med den, jeg er som fodboldspiller. Alt, hvad jeg har lært i Midtjylland, skal jeg arbejde videre med, så folk kommer stadig til at se en dynamisk midtbanespiller, der er klar til at kæmpe for holdet, siger 23-årige Onyeka og uddyber:

– Nu vil jeg bide mig fast i Premier League, hvor jeg altid har drømt om at spille. Jeg glæder mig meget til at spille i Brentford og forhåbentligt komme op på et endnu højere niveau.

Den evigt ydmyge Frank Onyeka, som altid har haft benene plantet solidt på jorden, åbner dog op om sin helt store drøm.

– Mit helt store mål er at vinde Premier League en dag, siger han med et smil.

I slutningen af interviewet har Frank Onyeka en hilsen til FCM-fansene, som har støttet ham gennem de seneste år.

– Det er også vigtigt for mig at takke fansene i FC Midtjylland. De har været der hele tiden – også når det ikke gik så godt. Det har betydet meget for mig at mærke deres støtte gennem alle årene, lyder det fra Frank Onyeka.

Trailer: Frank – fra Ebedei til verdens største liga

FC Midtjylland takker Frank Onyeka for en enestående indsats og mange mindeværdige oplevelser, og der skal lyde et ønske om alt det bedste i fremtiden.