Førsteholdet

Gulddrømme og rivalisering: En historisk duel mellem FCK og FCM

For hvert et spark kommer vi nærmere en afgørelse i 3F Superliga. Kampene bliver tættere. Vigtigere. Mere intense. Vi har prøvet det hele før. I sommeren 2020 stod vi overfor FCK i en kamp, der, så godt som, afgjorde Mesterskabsspillet. To af kampens aktører sætter ord på en historisk sommeraften i Parken.

15/05/24
Mikkel Krøll
Foto: Daniel Stentz

I morgen, den 16. maj 2024, står FCK og FCM overfor hinanden på Danmarks nationalstadion, præcis som de gjorde det den 28. juni 2020. Situationen er den samme som for fire år siden; en midtjysk sejr vil være et kæmpe skridt mod det danske mesterskab.

Det var et udehold fyldt op med selvtillid, der tilbage i 2020 drog tværs gennem landet og mødte FCK i Telia Parken. På holdkortet denne sommeraften var der navne som Anders Dreyer, Erik Sviatchenko og Awer Mabil. Ulig andre store opgør blev der dog aldrig fyldt på lægterne. Kun 249 tilskuere var, grundet coronarestriktioner, blevet benådet adgang til det store stadion denne søndag.

Midtjysk dominans fra første minut

De manglende kampråb fra tribunen hæmmede tilsyneladende københavnerne mere end de formstærke midtjyder. Allerede i kampens første minutter fik kaptajnen Erik Sviatchenko testet Kalle Johnsson i det københavnske bur.

Det midtjyske pres fortsatte, og efter 31 minutter kunne Johnsson ikke holde Frank Onyekas skud, og kuglen endte i fødderne på Sory Kaba. Han omsatte foræringen stensikkert, til stor utilfredshed for det beskedne antal tilskuere, erindrer Kristian Bach Bak, der var en del af den midtjyske trænerstab som assistenttræner.

– Jeg husker tydeligt, at Awer (Mabil, red.) og Kaba stod og jublede ud til de få FCK-fans. Så efter scoringen var der faktisk rigtig dårlig stemning på stadion, fordi der nærmest ingen tilskuere var. Det skal selvfølgelig ikke ændre på, at det altid er afgørende at spille mod FCK, og hver gang er det fedt at være en del af.

I 2. halvleg vandt FCK mere og mere territorium, men efter et flot kontramål af den indskiftede Lasse Vibe blev luften for alvor slået ud af værterne. Og dermed kunne de midtjyske drenge begynde at lugte guldet efter en fantastisk sæson. En sæson, hvor man scorede hele 61 mål og samtidig holdt buret rent i 16 af sæsonens 36 kampe. Med andre ord et historisk hold, som Kristian Bach Bak ser tilbage på med nostalgisk stolthed:

– Det var simpelthen et fantastisk hold. Det var en række individualister, der havde en masse kant, men samtidig fandt plads til hinanden og respekterede forskellighederne. Vi havde nogle stærke styrmænd nede bagved, en fantastisk offensiv med nogle udfordrende spillere og så en rigtig stærk central motor, husker det tidligere forsvarskoryfæ.

Selvom holdet hele vejen rundt summede af kvalitet, kan en stor del af succesen, ifølge Bach Bak, skyldes det daværende trænerteam:

– Vi kunne have spillet bedre i 1. halvleg, og der var Brian Priske altid god til at læse situationen og vurdere, hvad spillerne havde brug for. De har garanteret fået en reminder om, hvilken situation vi stod i. Han havde en perfekt fornemmelse af, hvordan han skulle motivere dem, og det var en af grundene til, at vi gik ud og tog tre point den dag.

En mærkedag for fremtiden

Kampen markerede ikke blot et vigtigt skridt i den igangværende guldkamp. Den markerede nemlig også starten på Oliver Sørensens karriere på den midtjyske førstehold, da han efter 88 minutter erstattede Anders Dreyer, og dermed blev den næste akademispiller i rækken til at få sin debut.

– Det hele gik så hurtigt, så jeg nåede næsten ikke at tænke på noget. Men jeg kan huske, at det var en meget mærkelig oplevelse at komme ind på det kæmpe stadion, hvor der sad 200 mennesker, og man kunne høre alt, hvad der skete på banen.

– Jeg tror, jeg spillede omkring otte minutter, så jeg kørte den mest hjem på adrenalinen, fortæller midtbanemanden om sin debut.

Selvom Oliver Sørensen kun fik otte minutters spilletid den sommeraften i Parken, var det ikke en kamp, hvor han kunne hvile på laurbærrene. Kort efter indskiftningen blev bolden spillet ind på Paulinho, der på uheldig vis sparkede bolden i eget net. Pludselig var den sikre tomålsføring blevet usikker – og Oliver stod midt i det hele.

– Det var lidt panik efter selvmålet. Det var en megavigtig kamp i slutspillet, så jeg var ret nervøs og tænkte, at nu var det ren overlevelse. Vi fik den heldigvis kørt hjem, og jeg husker det egentlig som om, at de aldrig blev rigtigt farlige i den sidste fase.

Highlights fra 2020: FCK 1-2 FCM

Den ydmyge fynbo var nu blevet 3F Superliga-spiller. Og med det følger også en række pligter. Allerede kort efter sin debut oplevede han det på egen krop, da han skulle holde tale i omklædningsrummet – en tradition, som alle debutanter skal i gennem:

– Jeg kan ikke huske, hvad jeg ender med at sige, men det var sikkert et eller andet dumt. Jeg var glad for, at vi lige havde vundet, fordi der var super god stemning i omklædningsrummet. Det er ikke sikkert, det havde været så sjovt, hvis vi havde tabt, erindrer Oliver Sørensen med et smil på læben.

Til sommer er det fire år siden, at Oliver Sørensen debuterede for FCM. Og selvom mange nok vil betegne det som en uforglemmelig dag, er han ikke typen, der lader sig romantisere af sådanne oplevelser:

– Jeg tænker egentlig ikke så meget over det. Jeg tror stadig, at jeg har trøjen derhjemme, men den ligger bare inde i skabet. Mine støvler var allerede ret slidte dengang, så jeg tror måske, at jeg har givet dem til Lind (Victor, red), men jeg er faktisk ikke helt sikker. Jeg går ikke så meget op i sådan noget. Måske hvis jeg en dag vinder Champions League, slutter Oliver Sørensen lunefuldt.

To flagskibe i dansk fodbold

Den 16. maj går det så løs i Parken igen imellem det, som Kristian Bach Bak beskriver som ”to flagskibe i dansk fodbold”. Selvom forholdet til FCK er intenst, når først bolden ruller, taler Bach Bak også om vigtigheden af at have en stærk konkurrent:

– Jeg er rigtig glad for, at FCK er her, og jeg håber også, de er glade for, at vi er her. Vi vil gøre alt for at slå FCK, og derfor tvinger det os til at blive skarpere og hele tiden tænke anderledes. Og så kan vi godt lide at stikke lidt til hinanden i pressen. Det er jo en del af det, at det bliver kørt lidt op inden kampene, fortæller Bach Bak.

Hvem, der får håneretten, sommeren over og tre uhyre vigtige point i mesterskabskampen, finder vi ud af, når midtjyderne gæster københavnerne torsdag den 16. maj kl. 20.00

28. juni 2020:
F.C. København 1-2 FC Midtjylland (0-1)

32’ 0-1 Sory Kaba
86’ 0-2 Lasse Vibe (assist: Awer Mabil)
90+2’ 1-2 Paulinho (selvmål)

FCM XI: Jesper Hansen, Joel Andersson, Erik Sviatchenko, Alexander Scholz, Paulinho, Nicolas Madsen, Frank Onyeka, Awer Mabil, Anders Dreyer, Mikael Andersson, Sory Kaba.

Indskiftninger: Lasse Vibe (75′), Ronnie Schwartz (80′), Manjekar James (88′), Oliver Sørensen (88′).