Førsteholdet

Hvem er AEK Larnaca? Et kig på tirsdagens modstander

Tirsdag kl. 19.45 venter der FC Midtjylland cypriotisk modstand, når AEK Larnaca gæster MCH Arena i 2. runde af Champions League-kvalifikationen. Vi giver her et indblik i hvilken modstander, midtjyderne står over for.

19/07/22
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

Tirsdag gæster AEK Larnaca MCH Arena. Det er første gang i historien, at FCM står over for den cypriotiske klub.

AEK Larnaca blev grundlagt i 1994 ved en fusion af de to klubber, EPA Larnaca og Pezoporikos. Klubben holder til i den cypriotiske havneby, Larnaca, og spiller til dagligt på AEK Arena med plads til 7.400 tilskuere.

De grøn- og gulblusede har to gange i historien deltaget i Europa League-gruppespillet – senest i 2018/2019. Det er dog første gang, at AEK Larnaca er en del af Champions League-kvalifikationen, idet klubben via sin overraskende andenplads i seneste sæson af den bedste cypriotiske række har banet sig vej til det fine selskab.

Historisk 2. plads

I 2021/2022-sæsonen leverede AEK Larnaca en stor overraskelse, da klubben formåede at slutte på 2. pladsen i den bedste cypriotiske fodboldrække. Nummer et blev Apollon Limassol, som har den tidligere Brøndby IF-træner, Alexander Zorniger, som cheftræner.

Der var ikke mange, som havde forventet, at AEK Larnaca ville ende så højt i ligaen, eftersom holdets hidtil bedste præstation bestod af en lang række 5. pladser.

AEK Larnaca sluttede på 54 point – fire mindre end Apollon Limassol – og særligt gennem ligaens bedste defensiv formåede klubben at sikre sig sølvmedaljerne.

Cyperns bedste defensiv

AEK Larnaca leverede den stærkeste defensiv i cypriotisk fodbold i den forgangne sæson. Her lukkede holdet blot 29 mål ind i 32 kampe. Her havde holdet for vane at stille op i en 4-2-3-1- eller 4-4-2-formation alt afhængig af modstanderen.

Sidenhen har AEK Larnaca skiftet cheftræner, idet den 53-årige spanier, José Luis Oltra, blev ansat som ny mand i spidsen for holdet den 1 juli. Han kommer med en fortid fra en lang række spanske klubber, og tirsdagens møde mod FCM bliver José Luis Oltras første officielle kamp i spidsen for cyprioterne.

– Larnaca spiller på en spansk-orienteret måde. De vil gerne have bolden, og de ønsker at presse højt. Derudover er det en trup med mange erfarne spillere, og den forventede startopstilling har en gennemsnitsalder på over 30 år. Det giver dem en masse fodboldintelligens og måske mindre ungdommelig kådhed. Selvom de havde en god defensiv sidste år, er det ikke et hold med et defensivt udtryk, fortæller FCM’s chefanalytiker, Søren Bjerg, om tirsdagens modstander.

Spansk islæt i truppen

Ser man på AEK Larnacas spillertrup, er det særligt klubbens spanske islæt, som stikker i øjnene. I øjeblikket udgør syv spillere med spansk pas en del af spillertruppen. Flere af disse spillere har tidligere gjort sig gældende i den spanske La Liga, men slår altså nu folderne i cypriotisk fodbold.

Derudover er holdets 35-årige topscorer og anfører, Ivan Trickovski, et vigtigt samlingspunkt for holdet. Den nordmakedonske angriber står noteret for 65 kampe på sit landshold med syv mål til følge. For AEK Larnaca har Ivan Trickovski spillet 210 kampe og scoret imponerende 119 mål.

AEK Larnaca har tidligere haft dansk blod på holdet, idet dansk-spanske Thomas Christiansen var cheftræner for holdet i perioden 2014-2016.

Følg FC Midtjylland – AEK Larnaca

Der er kampstart på MCH Arena kl. 19.45. Du kan se opgøret på TV3+ og Viaplay eller følge det i tekst via FC Midtjyllands Twitter.

En anbefaling lyder også til at følge med i matchcentret i FCM-appen og på fcm.dk. Her får du masser af fodboldindsigt med live statistik såsom Expected Goals samt Heat- og Touch Maps.

Du kan downloade FCM-appen nedenfor i enten App Store eller Google Play.

App StoreGoogle Play