Førsteholdet

Hvem er Benfica? Et kig på tirsdagens modstander

Tirsdag kl. 21.00 venter der FC Midtjylland hård modstand, når portugisiske SL Benfica tager imod 'Ulvene' på Estádio da Luz i 3. runde af Champions League-kvalifikationen. Vi giver her et indblik i vores modstander.

01/08/22
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

Tirsdag går turen til Lissabon, når FCM gæster Estádio da Luz – stadionet hvor SL Benfica hører hjemme. Med sin etablering i 2003 og plads til knap 65.000 tilskuere er arenaen en af Europas topstadioner.

Senest blev UEFA Champions League-finalen 2020 afviklet på Estádio da Luz, da det oprindelige stadion i Istanbul ikke var ideelt på grund af coronapandemien.

Nu er det FCM’s tur til at gæste Benficas hjemmebane, når de 37-dobbelte portugisiske mestre tager imod ‘Ulvene’ i 3. runde af Champions League-kvalifikationen.

Verdenskendt maskot

Lig mange andre fodboldklubber har Benfica et dyr som maskot. Modsat mange andre fodboldklubber er portugisernes maskot dog et ægte, levende dyr.

Den hvidhovedede havørn er efterhånden blevet synonym med Benficas hjemmekampe, når den store rovfugl spreder sine vinger og flyver rundt om Estádio da Luz’ græstæppe før kampstart.

Traditionen startede ved Estádio da Luz’ indvielse i 2003, og den har sidenhen holdt ved. Den daværende ørn, som gik under navnet Vitória, er for længst gået på pension, og i dag er en ny kommet til. Den går under samme navn.

Tidligere ISI-elev i truppen

Benfica har normalt ikke for vane at huse danske spillere, men det er tilfældet i denne sæson – og så er han endda et velkendt ansigt i det midtjyske.

Den tidligere ISI Idrætsefterskole-elev, Alexander Bah, skiftede tjekkiske Slavia Prag ud med Benfica i starten af juni. Skiftet kom efter flere års stabile præstationer fra den 24-årige højreback i først SønderjyskE og sidenhen den tjekkiske 1. Liga.

Udover Alexander Bah har Benfica også en række andre spillere, som vækker genklang i international fodbold. Her kan nævnes profiler såsom den tidligere Dortmund-midtbanemotor og tyske landsholdsspiller Julian Weigl, den spanske venstreback Álex Grimaldo og den tidligere Ajax-profil David Neres.

Kvartfinale i Champions League

Det er ikke hvilken som helst modstander, FCM står over for tirsdag aften. Benfica er en af blot tre klubber – sammen med FC Porto og Sporting CP – der aldrig er rykket ud af den bedste portugisiske fodboldrække.

I den hjemlige liga endte portugiserne på en 3. plads i den forgangne sæson, mens holdet tabte finalen i pokalturneringen.

Champions League blev en anderledes mindeværdig kampagne for Benfica, som gjorde en god figur og eliminerede flere storhold undervejs. Her blev Liverpool endestationen i kvartfinalen efter et samlet 6-4-nederlag.

Forinden havde portugiserne slået de hollandske mestre fra AFC Ajax ud i ottendedelsfinalerne samt selveste FC Barcelona ud i gruppespillet.

Gensyn med tysk træner

55-årige Roger Schmidt har stået i spidsen for Benfica siden den 1. juli. Den tyske fodboldtræner kommer fra en toårig periode i PSV Eindhoven.

Fans husker nok særligt Roger Schmidt fra midtjydernes Champions League-kvalifikationsopgør mod PSV for et år siden. Dengang tabte et coronaramt FCM-mandskab med 3-0 på udebane, inden det blev til et 1-0-nederlag på MCH Arena.

I de to opgør oplevede FCM, hvordan den tidligere RB Salzburg-træner ønsker at implementere en offensiv spillestil med stor involvering af sine wingbacks og mange rotationer spillerne imellem på banens sidste tredjedel.

Som så mange andre tidligere Salzburg-trænere har Roger Schmidts hold for vane at presse højt ved at forsøge at lukke ned for modstanderens boldomgang specifikke steder på banen via et intenst overtalspres.

Skaf billet til returopgøret

Den 9. august tager FCM imod Benfica på Cepheus Park i Randers. Selvom kampen ikke bliver spillet på det sædvanlige MCH Arena, har drengene brug for al den støtte, de kan få, i jagten på videre avancement i Champions League-kvalifikationen.

Fredag blev billetterne sat til salg, og derfor kan du nu skaffe dig adgang til det vigtige europæiske opgør.

Se billetinfo