Førsteholdet

Hvem er SC Braga?

Torsdag aften kl. 21.00 fløjter Stephanie Frappart gruppekampen mellem SC Braga og FC Midtjylland i gang. Dermed er anden spillerunde i Europa Leagues gruppespil sat i gang, men hvem er i grunden SC Braga, og hvad venter der de midtjyske fodboldspillere? Det forsøger denne artikel at give et svar på.

30/09/21
Ulrik Forsom
Foto: Daniel Stentz

Sporting Clube de Braga blev dannet i 1921 og kunne dermed fejre klubbens 100-års fødselsdag i indeværende år. Siden klubben rykkede op i den bedste portugisiske række i 1947, har klubben formået at etablere sig som en af de største klubber i Portugal – uden dog at være en alvorlig konkurrent for de traditionelt største klubber som FC Porto, Sporting CF og Benfica.

I modsætning til de tre store klubber har SC Braga aldrig formået at vinde den nationale titel. I 2009/2010 blev man nummer to, som er klubbens bedste placering til dato. Man har dog formået at vinde den hjemlige pokalturnering tre gange. Seneste trofæ blev hentet i sidste sæson, hvilket er årsagen til deres indtræden i Europa League. Selvom SC Braga ikke er på niveau med de tre store klubber i Portugal, så har holdet dog en solid portion europæisk erfaring. I to omgange har man været repræsenteret i Champions League, og i 2011 nåede man finalen i Europa League, hvor man dog tabte til FC Porto.

Portugals vildeste lokalderby

Et lille kuriosum omkring SC Braga er deres forhold til lokalrivalerne – en gammel midtjysk kending i form af Vitoria Guimares, som FC Midtjylland mødte i Europa League-kvalifikationen i 2011. Hadet mellem fans af SC Braga og Vitoria er så voldsomt, at det i de indbyrdes opgør er forbudt for børn under 13 år at komme på stadion alene. Opgøret er et af Portugals mest imødesete på trods af, at ingen af klubberne tilhører den normale top i portugisisk fodbold. Der venter altså de midtjyske spillere og fans et intenst hjemmepublikum på Estádio Municipal de Braga.

Det arkitekttegnede og i øvrigt prisvindende stadion har siden 2003 været hjemmebane for SC Braga. Stadionet blev bygget op til EM i 2004, der som bekendt blev afviklet i Portugal, og der er plads til godt 30.000 tilskuere, men helt så mange kommer der ikke torsdag aften.

Det brasilianske hold

Klubben har – som de fleste klubber i Portugal – et godt forhold til den tidligere portugisiske koloni Brasilien, og truppen tæller således ikke mindre end ni brasilianere. Heriblandt er blandt andet værd at nævne målmanden Matheus samt kantspilleren Galeno, der scorede Bragas enlige mål i deres nederlag til Røde Stjerne i gruppespillets første runde.

Det er dog de to portugisiske angribere Ricardo Horta og Iuri Medeiros, der umiddelbart bør give Bo Henriksen de største hovedbrud. De to frontløbere har nettet tre gange hver i indeværende sæson. Det vidner dog også om, at SC Bragas største udfordring er deres offensiv. De scorer generelt få mål, og selvom de blot har tabt et enkelt opgør i den hjemlige liga i denne sæson, så har de også blot vundet tre. Derfor er de også kun at finde på 5. pladsen i Primiera Liga. Her har man hentet 12 point, hvilket allerede har sendt holdet efter de tre store klubber.

Europa som mål

Det tegner altså til endnu en sæson, hvor SC Braga kommer til at kæmpe om at være bedst blandt resten i Portugal. Dermed er den helt store gulerod at finde i Europa League, hvor klubben forventer at gå videre fra gruppespillet.

Kort sagt venter der en svær opgave for FC Midtjylland i Portugal, men omvendt er der muligheder, da SC Braga ikke er umulige at score imod, hvilket Røde Stjerne beviste i seneste runde, der endte med en sejr på 2-1 til serberne.

Følg SC Braga – FC Midtjylland

Der er kampstart i Portugal kl. 21.00 dansk tid. Du kan se opgøret på TV2 Sport og TV2 Play eller følge det i tekst via FC Midtjyllands Twitter.

En anbefaling lyder også til at følge med i matchcentret i FCM-appen og på fcm.dk. Her får du masser af fodboldindsigt med live statistik såsom Expected Goals og Heat- og Touch Maps.

Du kan downloade FCM-appen nedenfor i enten App Store eller Google Play.

App StoreGoogle Play