Førsteholdet

Hvem er vores nye forsvarsgeneral?

Torsdag blev Sverrir Ingi Ingason præsenteret som ny FC Midtjylland-spiller. Nedenfor sætter vi lys på den islandske forsvarsklippes karriere, der har budt på spændende destinationer, europæisk topfodbold og tæt på 50 A-landskampe.

07/07/23
Christian Rothausen
Foto: Getty Images

Sverrir Ingi Ingason er ny mand i sort og rødt. Torsdag blev den 29-årige islænding præsenteret som ny skanse i FCM-forsvaret, hvor han fremover vil bære nummer 15 på ryggen.

Men det hele startede i hjemlandet Island for 26 år siden, da Ingason begyndte fodboldkarrieren i Breiðablik – først som ungdomsspiller og dernæst på klubbens førstehold, hvor han nåede 60 kampe med fem mål til følge.

Sidenhen er turen gået vidt omkring. Først til norske Viking, efterfølgende belgiske Lokeren, spanske Granada i La Liga, FK Rostov i Rusland og senest den græske storklub PAOK.

En karriere, der har budt på hidtil 381 kampe og 32 karrieremål. Deltagelse i både en EM- og VM-slutrunde for Island samt europæiske optrædener i både Europa League og Conference League.

Forcer og styrker

Ingason er en leder. I PAOK spillede den 1.88 meter høje forsvarsspiller med anførerbindet om armen, og har med sin evne til at gå forrest været med i store triumfer i Grækenland. Heriblandt et mesterskab, to pokaltitler og en kvartfinale i Conference League.

Den erfarne islænding er vant til at spille i en firebackkæde på både landshold og klubplan, hvor han med sit højreben evner at sætte spillet og med sin fodboldhjerne højner holdets niveau. Samtidig udgør han en trussel på dødbolde, hvor han har lavet adskillige mål de seneste fire sæsoner.

En tidligere leder i det midtjyske, nuværende vicesportschef Kristian Bach Bak, beskriver Ingasons forcer og styrker på banen således:

– Ingason er en ’no bullshit’-type, hvor hårdt arbejde er vejen frem. Det kan man mærke på ham som menneske, og det er tydeligt, at han ønsker at tage ansvar og lære fra sig både på og udenfor banen, siger Kristian Bach Bak og fortsætter:

– Han er en stor leder på banen og er dygtig til at styre sin bagkæde. Vi skulle ikke snakke længe med ham, før vi blev bekræftet i de ting, vi havde forestillet os omkring ham.

FCM v PAOK i 2022

For Ingason er tanken om FCM lig gode minder. Måske er det samme ikke tilfældet for midtjyderne, der i februar 2022 blev ekspederet ud af Conference Leagues 1/16-finale efter samlet 2-2 og et nederlag i straffesparkskonkurrence.

Fælles for de to kampe var, at Ingason spillede fuld tid i begge opgør.

Og den islandske stopper husker da også mødet med sin nye klub for snart halvandet år siden:

– Det var to gode kampe. Vi tabte 1-0 her i Danmark, hvor vi mødte et stærkt hold. Det var de første kampe efter vinterpausen for Midtjylland, så der var lidt en forskel i forhold til hvilken forfatning, de to hold var i. Vi vandt i straffesparkskonkurrence, så det var tæt.

– Jeg var imponeret over klubben og stadionet. Nu sidder jeg her, så måske startede eventyret allerede dengang, mindes forsvarsspilleren tilbage.

Vant til presset

Fanscenen i dansk fodbold er i fremgang, og på både MCH Arena og andre steder i landet venter der flotte kulisser og intens stemning, når 23/24-udgaven af 3F Superliga skydes i gang.

Ikke desto mindre bliver det ikke noget chok for Ingason. Tværtimod.

– Han har været nogle steder, hvor han har lært det på den hårde måde, siger Kristian Bach Bak med hentydning til Ingasons fodbold-CV.

Den islandske landsholdsspillers nu forhenværende klub, PAOK, er kendt og berygtet for sine dedikerede fans, som bærer spillerne frem – og ikke er blege for at råbe højt, når holdet ikke præsterer som ønsket.

Midtjylland får en midterforsvarer ind, der er vant til at opleve et udefrakommende pres i en klub, hvis ambition er at kæmpe med om titler. Præcis det samme kommer han til i FCM, når han efter alt at dømme trækker trøjen over hovedet for første gang til 3F Superligapremieren mod Hvidovre IF den 21. juli.