Førsteholdet

Klar, parat, Superliga-start

Vi varmer op til den nye 3F Superliga-sæson med Brian Priske. Bliv klogere på nye koncepter i ligaen og cheftrænerens forventninger til sæsonen.

10/09/20
Jens Risom
Foto: Getty Images

2015. 2018. 2020.

FC Midtjylland-fans er ikke i tvivl om, hvad de tre årstal indikerer. Klubbens tre mesterskaber blev hentet her. Tre titler på seks sæsoner vidner om et højt og kontinuerligt niveau.

Det seneste kom i hus i ganske overbevisende stil, og nu venter en ny 3F Superliga-sæson. Den klare ambition er at vinde to mesterskaber i streg for første gang. Det vil være endnu et vidnesbyrd om FC Midtjyllands position som topklub i Danmark.

Cheftræner Brian Priske lægger heller ikke skjul på, at førstepladsen i ligaen er succeskriteriet.

– Vi skal da blive mestre igen. Den er ikke så meget længere, lyder det prompte fra Brian Priske.

Der er ingen tvivl om, hvad der skal til for at genvinde mesterskabet.

– Det kræver sult, hårdt arbejde og disciplin for at være bedst. Rent taktisk fungerede rigtigt mange ting godt for os i sidste sæson, og jeg tror på, at man ikke skal prøve at fikse noget, der ikke er i stykker, forklarer Brian Priske og uddyber:

– Selvfølgelig kan man altid fintune og arbejde med de små nuancer. Vi har haft god kontinuitet i truppen, så det er også nemmere at gå i dybden med detaljer, når vi kender hinanden godt.

Europæisk gulerod

Som danske mestre trådte FCM i år ind i 2. runde af Champions League-kvalifikationen og skal dermed forbi tre modstandere for at komme i gruppespillet.

Det er ikke tilfældet for vinderen af 3F Superligaen i den kommende sæson, idet Danmark er steget til 15. pladsen på UEFA’s landekoefficient.

Det betyder, at mestrene for 20/21-sæsonen får en plads i playoff-runden i kvalifikationen til Champions League. Vinderen af playoff-runden går i Champions League-gruppespillet, mens taberen ryger direkte i gruppespillet Europa League.

Et mesterskab er altså en sikring af en plads i et europæisk gruppespil.

Komprimeret kampprogram

Fodboldkalenderen er fortsat præget af nedlukningen grundet COVID-19 i den forgangne sæson. 3F Superligaen begynder to måneder senere end normalt, mens det udskudte EM skal spilles næste sommer og dermed giver en deadline på de nationale ligaers afslutning.

Dog er den bedste danske liga fra og med den nye sæson nede på 12 hold frem for 14, så grundspillet har fire færre runder. Top 6 går ligesom i de fire foregående sæsoner i slutspillet, hvor holdene møder hinanden ude og hjemme.

– Det ændrer ingenting for os. Det handler om at levere på banen hver eneste gang uanset, hvor mange kampe der er i grundspillet, slår Brian Priske fast.

Der er at gøre med et kompakt kampprogram, og efteråret har kampe helt til jul. Vinterpausen er blot lidt over en måned lang og fra februars begyndelse, skal grundspillet afgøres. Det sker blandt andet med to midtugerunder i februar og marts – et sjældent syn i Danmark.

Brian Priske har en god fornemmelse i forhold til, at truppen er klar til de mange kampe.

– Ingen kan vide, om truppen kan holde til de mange kampe i både ligaen og forhåbentligt i Europa. Jeg har en god følelse om det, og drengene ser stærke ud. Men det er klart, at det er et tæt kampprogram, så vi skal selvfølgelig skabe de bedste forudsætninger for truppen, fortæller den 43-årige cheftræner.

VAR i 3F Superligaen

For mere end et år siden blev det vedtaget, at der skal være VAR i 3F Superligaen. Hvis nogen skulle være i tvivl, er VAR en forkortelse for ’Video Assistant Referee’ og er altså et videosystem, der kan gense hændelser på banen.

Nu er VAR klar til at blive implementeret. Erfaringer med systemet er blevet hentet ind fra andre europæiske lande, og det er blevet testet i en række træningskampe i løbet af sommeren.

– Grundlæggende er det positivt. VAR er et redskab, der kan hjælpe dommerne med at træffe de rigtige beslutninger, så vi kan få en så fair afvikling af kampene som muligt, siger Brian Priske.

VAR-systemet får debut i Danmark, når SønderjyskE og FC Midtjylland spiller Superligaens åbningskamp fredag aften kl. 19.00 i Haderslev.