Ekstra siddepladser frigivet
Køb billet til FCN-kampen her

Førsteholdet

Kom med bag kulissen: Sådan træner spillerne i deres ferie

Flere tiltag tages i brug for at sikre spillernes fysiske forfatning hen over ferien, som løber frem til den 3. januar 2023.

28/11/22
Christian Rothausen
Foto: Daniel Stentz

Efterårssæsonen er lukket ned, og søndag gik FC Midtjyllands førsteholdstrup definitivt på juleferie. Forud venter godt og vel fem ugers ferie, før vinteropstarten skydes i gang den 3. januar 2023.

Sådan forløber de næste måneder

Ferie er dog ikke udelukkende lig med afslapning for spillerne, og imellem julehygge, afslapning og familietid står der individualiserede træningspas på programmet i jagten på at møde op i en god fysisk forfatning efter nytår.

Thomas Bay, Head of High Performance and Sports Medicine i FCM, fortæller:

– Vi har trænet de seneste 14 dage. Det handler om at holde nogle fodboldting ved lige, men det vigtigste er at klargøre staben og spillerne på fem ugers ferie. Det er en atypisk ferie i år, fordi den er to uger længere end normalt. Derfor kan en dårlig off-season få store konsekvenser.

– Vi tror på, at hvis man gør sine ting fornuftigt her i pausen og kombinerer det med en god pre-season, står man endnu bedre, når vi går ind i de første kampe af forårssæsonen.

– De seneste uger har vi foretaget yoyo-tests, VO2 max-tests, muskeltests og springtests, mens vi også har målt spillernes kropsvægt og fedtprocent. På den måde har vi en klar og tydelig profil af den enkelte. Alle de her tests og målinger vil vi også foretage, når de møder ind fra ferie igen, så vi kan se, hvordan de har udviklet sig i løbet af ugerne, siger Thomas Bay.

Nyt målingssystem

FCM’s fysiske stab forsøger konstant at finde nye ting, som kan rykke spillerne selv de mindste procenter i den rigtige retning. Det gælder også denne vinter, hvor der benyttes et nyt og forbedret GPS-system.

– Vi vil støtte vores spillere bedst muligt over pausen. Det gør vi ved at monitorere dem mere end tidligere. Vi har købt et nyt GPS-system, som gør, at vi modsat tidligere kan måle dem individuelt fremfor blot som hold, siger Thomas Bay.

Spillerne synkroniserer GPS-systemet med deres telefon, hvorefter det automatisk vil blive uploadet til klubbens fysiske stab.

– Det gør, at vi får kontrol over spillerne og kan følge deres aktiviteter, ligemeget hvor de er henne i verden. Det er helt nyt for os at kunne monitorere og følge dem i en sådan grad.

– Samtidig er spillernes træningsprogrammer over ferien blevet mere individualiserede, fordi vi har foretaget en masse tests forinden, så det er rettet til den enkeltes behov og skadeshistorik, lyder det fra Thomas Bay.

Udover GPS-systemet får spillerne også leveret en pulsmåler, som skal give den fysiske stab indikation på, om de rent konditionelt træner de ting, der forventes. Der benyttes også en søvntracker til at overvåge søvn og parathed til træning.

– Vi er opmærksomme på, at de skal have noget frihed, men samtidig skal de komme tilbage inden for en fornuftig vægt- og fedtprocent.

– Spillerne skal først toppe, når sæsonen starter. Men når de møder ind igen, skal de gerne være ovenpå både fysisk og mentalt, så vi har et godt fundament at bygge vores pre-season på. Dermed skal vi ikke bruge de første to-tre uger på at få folk op i et acceptabelt niveau, fortæller Thomas Bay.

Spillernes programmer

Særligt den forlængede vinterpause på grund af VM i Qatar betyder, at den fysiske stab har måtte nytænke sin tilgang til spillertruppens ferie.

– Den lange pause har gjort, at vi skulle nytænke og gøre nogle ting anderledes. Typisk har vi kun haft pause i tre uger, og hvis man her ikke har passet sine ting, har man kunne tabe en vis mængde. Hvis man modsat gør det i fem uger, hvilket kan være tilfældet denne vinter, kan man nå at falde rigtig meget konditionelt og fysisk, siger Thomas Bay.

Spillerne anbefales at holde tæt på helt fri den første uge, hvorefter de hver især har fået leveret individuelle træningspas, som skal passes resten af ferien. Programmet vil typisk omfatte fire-fem ugentlige træningspas.

Træningsøvelserne lyder på alt lige fra løb på landevej eller styrketræning til løb på banen i fodboldstøvler med indlagte sprints- og retningsskift. Derudover indgår en ugentlig træning med bold for at holde muskulaturen i benene ved lige.

Det er et team på fem mand, som foretager arbejdet med at “tracke” spillerne i løbet af ferien.